Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Ahmet USLU

Ahmet USLU


MEHMET ÇAVUŞ ,HASAN tAHSİN VE ŞEHİT FETHİ SEKİN

14 Ocak 2017 - 13:16

MEHMET ÇAVUŞ ,HASAN TAHSİN VE ŞEHİT FETHİ SEKİN


                 4 mart 1915 günü seddülbahir kalesinde düşmanı bekleyen 27. Alay 3. Tabur 10. Bölük eratından Mustafa oğlu Bigalı Mehmet Çavuş " Vatan toprağı namustur ha anamızım namusu ha Vatanın namusu geldiklerine pişman olacaklardır."" diye askerlerine duygusal bir konuşma yapar. Aynı gün itilaf donanması 5 zırhlı 7 torpido desteğinde sandallarla 3 saatlik bir bombardımanın arkasından seddülbahir kalesine yaklaşık 70 askerle saldırırlar.Türk askerleri Mehmet Çavuş'un  emri ile kale içinde sürekli yer değiştererek ateş etmelerinden dolayı teknelerde bulunan ingiliz askerleri karaya  çıkamamışlardir. Mehmet Çavuş ve askerlerinde sadece tüfek  ve el bombaları bulunmaktaydı. 3 saat süren şiddetli çatışma sonrası  Bigalı Mehmet Çavuş'un tüfeğinin namlusu paramparça oldu, namlusu parçalanmış elindeki tüfeğini İngilizlere fırlattı ve  istihkam küreğini eline alıp , düşman üzerine kürekle saldırdı.Düşmana tüfekle saldıran Mehmet Çavuş'u gören takım arkadaşları da açıktan ateş etmeye başladılar. Bu sırada Mehmet Çavuş  başından ve göğsünün sağ tarafından yaralandı. Kıyıda bulunan İngiliz birlikleri, teknelerine binerek uzaklaşmaya başladı. . 4 Mart'ta Seddülbahir'de 6 şehit, 13 yaralı verildi.

                 Bigalı Mehmet Çavuş’ta başından ve göğsünden yaralanır.  Avuçlarının içi de paramparçadır. 
Maydos Hastanesi’nde tedavi olur, hava değişimi için izin verilerek köyüne gönderilir. Fakat izin süresini tamamlamadan  tekrar cepheye döner.  19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal,  Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşa'ya bir rapor göndererek,  Bigalı Mehmet Çavuş'un madalyayla ödüllendirilmesini ister.  Ödüllendirilir.  AyrıcaBaşkumandan Vekili Enver Paşa, Çanakkale'yi ziyaretinde, hastanede tedavi gören Mehmet Çavuş'u ziyaret etmiş ve harp madalyası ile ödüllendirmişti. 
 Mehmet Çavuş’un kahramanlığı, kürekle düşmana saldırması ve askerleriyle beraber başarılı olması, her yerde büyük bir gurur ve kıvanç kaynağı olur. İstanbul gazeteleri ondan bahsederler. 

Vatan toğragına ayak basan düşmana Mehmet Çavuş gereken cevabı vermişti.

-  Mehmet Çavuş'un düşman İngilizdi Fransızdı.- Mehmet Çavuş'un  düşamanının dili dini örfü ve adetleri farklıydı.
 - Mehmet çavuşun düşmanının üzerinde üniforma vardı...

 - Mehmet çavuş gereken cevabı verdi.

 

                        14 Mayıs'ı 15 Mayıs'a bağlayan gece binlerce İzmir'li  Maşatlık meydanı toplanmıştı. Bu esnada İngiliz, Fransız, Amerikan, İtalyan ve Yunan zırhlıları İzmir Körfezi'nde  bulunuyordu. Kalabalığa hitap eden önemli bir isim, o zamanın Belediye Başkanı Hacı Hasan Paşa'ydı. Belediye Başkanının yanı sıra topluluğa hitap eden bir diğer önemli isim ise Hukuk-u Beşer gazetesinin başyazarı olan Hasan Tahsin'di. Halkı direnmeye çağırıyorlardı.

                    15 Mayıs 1919 sabahı saat yedibuçuk sıralarında Hasan Tahsin Konak Meydanı Kordonboyu'nda koyu renkli takım elbisesi ile bekliyordu.
 binlerce yerli Rum ellerindeki Yunan bayrakları ve çiçekler ile Kordonboyu'nu kaplamışlardı.  Kalabalık inen Yunan askerlerine alkış tutuyordu. Gelen askeri tabur, İzmir Metropoliti Hristostomos tarafından takdis edildi. Metropolit Yunan bayrağını öptü 
ve bu esnada ağladığı görülüyordu. İlk Yunan taburu  Karantina'ya doğru yürüyüşe geçti.

, Hasan Tahsin kalabalığın arasından sıyrılarak öne geçti. Tahsin'in sesli bir şekilde

-"Olamaz, olamaz, böyle ellerini sallaya sallaya giremezler" diye söylendiği duyulmuştur

. Tahsin daha sonra yanında bulunan revolver ile düşmana ilk ateşi açtı.   Yunan Efzun Alayı'nın bayraktarını öldürdü. Tahsin tabancasındaki tüm fişekleri düşman askerine karşı ateşlemişti.  Tahsin, Yunan Alayı tarafından açılan ateş ve ardından süngüleme sonucunda, Kordonboyu'nda kalabalığın önünde henüz 31 yaşında yaşama veda etti.


- Vatan toğragına ayak basan düşmana Hasan Tahsin gereken cevabı vermişti.

- Hasan Tahsin'in düşmanı Yunandı .

- Hasan Tahsin'in düşamanının dili dini  örfü ve adetleri farklıydı.
- Hasan Tahsin düşmanının üzerinde üniforma vardı...

-  Hasan Tahsin  düşmana gereken cevabı verdi.


                    6 0cak 2017 cuma günü İzmir  Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi Motosikletli Şahinler Timi'nde görevli Trafik polisi 43 yaşındaki Fethi  Sekin, yaklaşık 9 yıldır görev yaptığı İzmir Adliyesi önünde düzenlenen terör saldırısında şehit düştü. Adliye binası C kapısı istikametine seyreden şüpheli aracı gördükten sonra yola çıkan Fethi Sekin, dikkati ve tecrübesi sayesinde çok sayıda insanın yaşamını kurtardı. Teröristleri fark ettikten sonra silahını çeken şehit polis memuru, aracın kapıya  yönelmesine mani oldu.Araçtan inen silahlı teröristleri de kovalayan Sekin, açılan ateş sonucu şehit oldu.
                     Şehit polis memuru, kovalamaca sırasında da teröristlerden birini öldürdü. Şehit polis onlarca masum ınsanın öldürülmesini önledi.Sevdiklerini geride bırakarak şehadet şerbetini içti. 
Vatan toğragında  düşmanlık yapan eşkiyaya Fethi  Sekin gereken cevabı vermişti.

Fethi  Sekin 'in düşmanı milliyeti belli değildi. .

Fethi  Sekin'in düşamanının dili dini örfü ve adetleri farklı değildi..
Fethi  Sekin düşmanının üzerinde üniforma yoktu

Fethi  Sekin  eşkıyaya gereken cevabı verdi.

Ruhun şad olsun Şehidim..
Ruhun şad olsun Fethi Sekin
İnanıyorum ki Mehmet çavuş ile Hasan Tahsin seni alnından öpmek üzere bekliyorlar.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum