Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Sibel ATAM

Sibel ATAM


Amazon.com - Oyunun Kuralları Yeniden Yazıldı!

21 Temmuz 2018 - 15:18

Bir nehrin engel tanımayan gücü ve savaşçı bir kavmin yenilgi bilmez kararlılığıyla yürüyen bir şirketin temel prensipleri.

Jeff Bezos yüksek standartlarını karşılayan bir şirketi, bir kültürü ve bir mirası nasıl inşa etmişti?

Jeff Bezos’un ve dolayısıyla da Amazon.com’un başarı hikâyesini, kurulduğu ilk günden itibaren gittikçe yükselen başarı grafiğinin altında yatan temel ilkeleri konu alan kılavuz niteliğinde, iş dünyasını yakından ilgilendiren müthiş bir kitap. Aslında kılavuz demek yanlış olur, aynı yazarın da kitapta değindiği gibi, çünkü herkesin işi, altyapısı, yönetme tarzı başkadır ve kitapta üzerinde durulan on dört maddelik liderlik ilkesi herkese göre olmayabilir, hatta tüm şartlar sağlanmadığı takdirde belirtilen maddeleri uygulamak yarardan çok zarar getirir.

Bu yüzden ben daha çok “kutup yıldızı” gibi görülmeli diye düşünüyorum. Zifiri karanlıkta yolunuzu aydınlatan, kaybolduğunuzu düşündüğünüz anda nereye doğru gitmekte olduğunuza işaret eden parlak bir yıldızdır bu kitap.

İş hayatında her şey birbirine bağlıdır; sermaye, iş gücü, maliyet, yatırım, idare, vb. Bunlardan birinde bir eksiklik ya da bir terslik olması halinde hepsi birden etkilenir ve zinciri oluşturan halkalardan biri kopmuş olur; o noktada sorunu gidermeden başarı beklentisi içinde olmak hayalden öteye gitmez. İşte, bu kitap da işletmenizde farkında bile olmadığınız -ya da nasıl çözeceğinizi bilmediğiniz- ne gibi sorunlar yaşıyor olabileceğinizi gözler önüne serip çözüm yolları öneriyor. İnternet dünyasında e-ticarete soyunmuş bir firmanın olmazsa olmazlarını sıralıyor, tehlikeli sulara işaret edip uyarıyor, rekabet gücünüzü artırmanın yollarını gösteriyor.

Kitabın yazarı John Rossman bir zamanlar Amazon.com’da yöneticilik yapmış ve şimdi de kendi danışmanlık firmasının CEO’su olarak görevine devam ederek şirketlere idari danışmanlık hizmeti veren bir profesyoneldir. Dolayısıyla Amazon.com’un büyümesine şahit olmuş, iç işleyişini tüm detaylarıyla bilen biridir. Bu kitapta anlattıkları, Amazon.com’da çalışırken şahsen deneyimlediklerinin bir özeti niteliğindedir. Bu sebeple Amazon.com’un iç işleyişinin detayları ve sektördeki başarısının altında yatan gerçek nedenler konusunda en güvenilir kaynaktır.

Her geçen gün biraz daha büyüyen İnternet dünyasında siz de bir yer edinip ticaret yapmak istiyorsanız ya da zaten böyle bir girişimde bulunmuşsanız, o halde bu kitabı mutlaka alıp okumalısınız diye düşünüyorum. İçeriğindeki bilgiler hayatınızı değiştirebilecek kadar değerli. Kitapta da ifade edildiği gibi, şirketin kurucusu ve CEO’su olan Jeff Bezos İnternet dünyasının her gün biraz daha gelişmekte olduğunu, ancak geleceği nokta düşünülecek olursa bizlerin hâlâ bebek adımlarının atıldığı 1. günde olduğumuzu düşünüyor. O halde önümüzde çok daha büyük fırsatlar olacağını bilerek, sürekli gelişerek, müşteri odaklı olup işleyişi kolaylaştırarak kendimizi geleceğe hazırlamalıyız.

Çok yakında ülkemizde de faaliyete geçecek olan Amazon.com her gün yeni şeyler icat ederek ve işleyişi basitleştirerek büyümeye devam ediyor. Sürekli gelişim göstererek rekabet avantajını elinde tutuyor. En düşük fiyatları sunmasına rağmen en yüksek hizmet kalitesiyle müşteri memnuniyetini esas alıyor. Elbette ki başarıya giden yol nice başarısız denemeden geçiyor. Ancak önemli olanın korkmamak ve aynı şevkle yola devam etmek olduğunun da altını bu kitapla çiziyor.

Ben gururla çevirdim, umarım siz de severek okur ve faydalanırsınız.

Sevgiyle kalın…

YORUMLAR

  • 0 Yorum