Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

DEPREM UZMANLARINDAN KORKUTAN UYARILAR!

Geçtiğimiz gün Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremi iki saat önce sosyal medyada yaptığı yayında tahmin eden Deprem Araştırmacısı Ahmet Yakut, beklenen Marmara depreminden önce Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 6 ve üzerinde bir deprem olacağını iddia etti.

DEPREM UZMANLARINDAN KORKUTAN UYARILAR!
13 Ocak 2020 - 13:41 - Güncelleme: 13 Ocak 2020 - 17:34

Türkiye'nin Doğu bölgesinde deprem yaşanacağını iddia eden Yakut, "2015 yılından beri tezim şudur, 2011 Van depreminden sonra ülkemizde 6 yıllık yıkıcı deprem periyodunu geçtik. Yani 2017 ve 2018'de en geç olması beklenen yıkıcı bir deprem karasal olarak meydana gelmedi. 2020 yılı hem dünya hem de ülkemiz için önemli bir yıl olarak depremsellik açısından belki tarihe geçecek. Bence Batı'dan ziyade özellikle Doğu'ya bakmak lazım. Meydana gelen Endonezya, Çin ya da Uzak Doğu depremleri ve bağlı olduğumuz plakalara baktığımızda Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun bu sene önemli bir rol oynayacağını sismik açıdan görebiliriz. Bu yüzden 2020 yılında 6 ya da üzerinde bir deprem Doğu bölgelerimizden gelirse şaşırmam. Marmara'da tabi ki depremler olacak, İstanbul'da, güneyde, kuzeyde tabi ki depremler olacak, ama deprem bilinciyle yaşamayı bilmedikten sonra depremlere karşı yapacağımız hiçbir şey olmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden emekli Prof.Dr.Doğan Perinçek  bölgede yaşanan deprem fırtınasına dikkat çekerek, "Dün Marmara Denizini batısında Güzelköy açıklarında ve doğuda Silivri açıklarında iki deprem yaşadık. Bu depremlerin takip eden artçılar açısından çok farklı olduğunu gözlemledik. Güzelköy depremini bir saatte 15 artçı takip etti ve ilk 4 saatte 50 deprem oldu. Silivri açıklarında ise ana deprem endişe ile izledik. Bir saat sonra ilk artçı olunca, endişemiz kısmen azaldı. Silivri depreminin en ilginç yanı, artçılar arasındaki zaman aralığının uzun olmasıydı. 16 saat içinde uzun zaman aralıklarıyla sadece 8 artçı deprem yaşadık. Söz konusu iki depremin odak noktalarının genel doğrultusu ana faya açılı geliyor. Her iki deprem için genel doğrultu Kuzeydoğudan Güneybatıya uzanıyor. Bu doğrultu dizilimini; dikkatleri çeken çok önemli bir özellik olarak görüyorum. Bölgedeki faylar üzerinde biriken enerji tali faylar ile boşaltıyor. İki depremin etkileşim içinde olduğunu ilkinin diğerini tetiklediğini düşünüyorum. Benzer tali fay depremleri önümüzdeki saatlerde farklı bir alanda tekrarlanabilir" diyerek paylaşımda bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi

YORUMLAR

  • 0 Yorum