Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

ÜRETİMDEN-TÜKETİME KOOPERATİFÇİLİK

Ziraat Mühendisleri Odası, Tüketiciyi Koruma Derneği ve İDA Dayanışma Derneği ortaklığında düzenlenecek olan “Üretimden-Tüketime Kooperatifçilik” paneli ile ilgili dün Ziraat Mühendisleri Odası’nda basın açıklaması yapıldı.

29 Kasım 2018 - 16:14

Düzenlenecek panele konuşmacı olarak, “Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Bademli Fidan Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Tomar katılacak.

Basın toplantısında panel ile ilgili açıklamayı Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Türker Savaş okudu.

Savaş; “Ülkemizde son yıllarda uygulanan ekonomik politikalar özellikle tarım sektörünü olumsuz yönde etkilemiş, üretim maliyetlerinde yaşanan artışlar tarımsal üretimi karlı bir sektör olmaktan çıkarmıştır. Uygulanan ekonomik modelin rekabete dayalı olması ve üretici adına rekabeti sağlayacak kooperatif yapılarının yeterince gelişememesi ekonomik dengelerin, üreticiler aleyhine bozulmasına neden olmuştur. Yaşanan gelişmeler sonucu gıda sektörü üzerinde uluslararası market zincirlerinin ve aracıların egemenliği oluşmuştur. Bu durum üretici satış fiyatları ile raf fiyatları arasında uçuruma yol açarak, en az üreticiler kadar tüketicileri de olumsuz yönde etkilemektedir. Bu olumsuz durumun ancak üreticiler ve tüketicilerin oluşturacağı kooperatif örgütlenmeleri ile aşılabileceği düşünülmektedir.

Sürdürülebilir kalkınma modelinde, yerel yönetimlerin ve yerel kalkınma dinamiklerinin birlikte harekete geçmesi, özellikle kooperatiflerle yerel yönetimlerin işbirliği giderek önem kazanmaktadır. Bu kapsamda kooperatiflerin, üretimden tüketime kadar olan zincirde daha etkin görev alması ve desteklenmesinin gerekliliği çok net bir şekilde görülmektedir.

Yerel yönetimler tarafından kooperatiflerin desteklenmesi durumunda kooperatiflerin başarıları artmakta ve ekonomik verileri olumlu yönde gelişmektedir.

Bu bağlamda Ülkemizdeki kooperatifleşme ve kooperatifçilik faaliyetleri üzerine örnek ve başarılı çalışmalarıyla bilinen Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin, İzmir İli ve İlçe’lerinde yapmış oldukları çalışmalar, örgütlenme modelleri, birikimleri, deneyimleri ve başarı öykülerinden yararlanmak üzere, “ÜRETİMDEN-TÜKETİME KOOPERATİFÇİLİK” başlığıyla panel düzenlenmiştir” açıklamalarına yer verildi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum