Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

YENİ REKTÖR AKADEMİSYENLERLE TANIŞTI

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat devir teslim töreninden sonra akademisyenlerle tanışma toplantısında bir araya geldi.

27 Nisan 2019 - 14:32

Troia Kültür Merkezinde yapılan toplantıda Rektör Sedat Murat pek çok önemli konuya dikkat çekti. Prof. Murat rektörlük makamının bir yöneticilik makamı olduğunu ancak kendisi için en önemli rütbenin hocalık rütbesi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Sedat Murat açıklamalarının devamında, “Biz öncelikle akademisyeniz. Rütbelerin en yükseği ilim rütbesidir. Bu unvanı kolaylıkla elde etmedik. Bu unvana sahip olan yüzlerce hocamız var. Bizim açımızdan önemlidir. Yöneticilikte bir yönetim vardır bir de liderlik vardır. Yönetici olarak geldim, ama üniversitenin herkesle kucaklaşacak omuz omuz vererek sadece resmi otorite ile burada hareket etmeyi değil gönül otoritesini de devreye sokarak, çaycısından idari personelinden, güvenliğinden en üst kademeye kadar herkesle uyum içinde çalışmamız gerekir” ifadelerini kullandı.

Üniversitelerin belli başlı yapması gereken şeyler olduğuna dikkat çeken Rektör Murat, “En önemli konulardan bir tanesi eğitimdir. Öğrencilerimiz bize emanettir. Eğitim konusunda önümüzdeki günlerde stratejilerimizi dile getireceğiz. Her şeye tahammül ederim, asla öğrencileri ihmal eden, dersleri ihmal eden hocalara tahammül edemem. Şu anda da bu emaneti en üst düzeyde ben devralmış oluyorum. Öğrencileri bizim geleceğimizdir. Türkiye’nin çoğunluğu çocuk ve gençlerden oluşuyor. Bu genç nüfusun en önemli kısmı da üniversite öğrencileridir. Dolaysıyla biz bunları ne kadar güzel yetiştirebilirsek; bilgi, görgü, edep, adap, milli ve manevi değerlere, vatanına bağlılık gibi şeyler önemli” dedi.

Prof. Dr. Seda Murat açıklamalarının devamında, “Çağımız bunalım çağı. Bu kadar ekonomik, teknolojik gelişmeler meydana geliyor ama maalesef aynı oranda insani gelişmeler yaşanamıyor. Ben bir sosyal bilimciyim, iktisatçıyım ama özel alanım çalışma ekonomisi. Doktora tezim de gençlik. Dolayısıyla gençliğimizi spora yönlendirmemiz gerekir, çalışmaya motive etmemiz gerekir. Dünya çok hızlı değişiyor. Sanayi devriminden itibaren muazzam değişiklikler meydana geliyor ama son yıllarda dünyada akıllara durgunluk verecek değişikler meydana geliyor. Bu çağda teknolojiye, bilgiye kim hakim olursa dünyanın hakimi o oluyor. Beyinlere hükmediliyor. Akıllı şehirler, akıllı robotlar, yapay zekalar gündeme geldiği bir dönemde b öyle ileri teknolojilere sahip çıkabilecek bir gençlik yetiştirmezsek biz geride kalırız. O zaman dünyanın kölesi oluruz. Her dönemde gençliğimizi çağa uygun bir şekilde yetiştirmemiz gerekir. Kendimizi de eğitmemiz gerekir. Hocalarımızın bir an bile durmaması gerekir. Devlet bize yatırım yapıyor, maaş veriyor. Kendini geliştir, doktoranı ver, doçent ol, profesör ol, makale yaz. YÖK bu konuda çok önemli bir öncelik yapıyor; araştırma yayın faaliyetleri. Bu bizim önümüzdeki günlerde akademik bilimlerde bu konuları gündeme getireceğiz. Bütün fakültelerde bu heyecanı oluşturmak zorundayız. Başarmanın yolu başarı eşitti yetenek artı motivasyon. Önce yetenek kazandırmamız gerekir. Bu da araştırma ile olur. Bu doğrultuda geniş şekilde akademik bilimlerde bunları anlatacağım. Bir heyecan başlatacağız. Zaten var ama gönül gözümüzü de harekete geçirmemiz gerekiyor. Öyle insanlar vardır ki yöneticisine küsmüştür, çevresine küsmüştür, ülkesine küsmüştür, karamsarlığa kapılmıştır. Karamsarlık yok. Birbirimizi sevmek, motive etmek durumundayız. Özellikle projeler çok önemli. Duyduk çok önemli projeler yapan hocalar var. Onlar benim baş tacımdır. Onların ayrı bir yeri olacak. Bütün fakültelerdeki yöneticiler bu gizli güçleri potansiyelleri harekete geçirmek durumundadır. Yöneticinin önemli özelliği budur. Uluslararası projelere de yönelmemiz gerekir” dedi.

Gerçekleştirmek istediği önemli bir rüyası olduğunu dile getiren Rektör Sedat Murat, “Büyük bir iddia. Araştırma üniversitesi sıfatı kazanmak için hep birlikte hareket edelim. Bugünden itibaren enerjimizi bu alana odaklayalım. 11 tane var. 10 taneydi. İstanbul Üniversitesinin ikiye ayrılmasından sonra Cerrah Paşa ile listesine kattı. Aday üniversiteler var ama şu anda mevcut araştırma üniversiteleri eğer istenilen nitelikle devam ettiremezlerse geriye düşebilirler. Bizim hedefimiz onlardan birisini sollayıp listeye girebilmek. Bunun için özel gayret göstereceğiz. Önce azmet sonra Allah’a tevekkül et” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum