Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

VERGİDE AYRIMCILIK KABUL EDİLEMEZ

Çanakkale Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin SOYKAN ‘’ Serbest meslek gelirleri üzerindeki vergi yükü sadece avukatların değil tüm serbest meslek erbabının sorunudur. Tahakkuk esasından, tahsilat esasına geçilmesi serbest meslek erbabının yükünü hafifletecektir.’’ diyerek yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile ilgili düşüncelerini paylaştı.

VERGİDE AYRIMCILIK KABUL EDİLEMEZ
03 Ekim 2019 - 13:40

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Mal ve Hizmetlerde Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda değişiklik yapılarak, bazı avukatlık faaliyetlerindeki KDV oranlarında indirime gidildiğini ifade eden Çanakkale  Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin SOYKAN, ‘’Serbest meslek faaliyetlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranı 1594 sayılı Karar uyarınca sadece bazı avukatlık hizmetlerine yönelik olarak yüzde 8 oranında uygulanacak. Bu  karar ile vergilendirmenin en önemli unsurlarından biri olan  adalet ve eşitlik ilkesi bozulmuştur. Serbest meslek erbapları yüzde 18 oranında KDV öderken bazı avukatlık faaliyetlerinde bu oranın düşürülmesi vergi sistemini bozmaktadır. Adalet ve eşitliğin sağlanabilmesi için tüm serbest meslek faaliyetlerinde KDV uygulanabilir makul bir orana çekilmelidir. Bu karar tamamen  bir meslek grubuna yönelik yapılan ayrımcı bir yaklaşımdır’’ ifadelerini kullandı.

‘’KDV ORANLARINDA İNDİRİM’’

Başkan Soykan  Cumhurbaşkanlığı Kararına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Günlük ekonomik ve politik gelişmelere göre vergi uygulamalarına gidilmesi vergi sisteminin ve vergilendirmede adaletin temel ilkelerinin bozulmasına, vergiye gönüllü uyumun ortadan kalkmasına sebep olur. Serbest meslek gelirleri üzerindeki vergi yükü sadece avukatların değil tüm serbest meslek erbabının en önemli sorunudur. Bu sorun daha önce de tarafımızca defalarca dile getirilmiştir. Eğitim ve sağlık ile ilgili daha önce yapılan düzenleme tarafımızca olumlu bulunmuş ve bunun serbest meslek faaliyetlerinin tamamına uygulanması talep edilmiştir. Yüksek KDV oranı sorunun çözülmesi gerektiği konusunda hemen hemen tüm serbest meslek erbapları hemfikirdir. Dolayısıyla bir düzenleme yapılacaksa bu düzenlemenin tüm serbest meslek faaliyetlerine yönelik olması gereği açıktır. KDV’nin indirilmesi, belge düzeninin oturması ve kayıt dışının önlenmesinde önemli bir araç olacaktır. Belge düzeninin oturması ve kayıt dışının önlenmesi için KDV indirimlerini olumlu bulmaktayız. Ayrıca, KDV’nin serbest meslek hizmetlerinde tahakkuk esasından mutlaka tahsilat esasına bağlanması gerekir. Tahakkuk esasından, tahsilat esasına geçilmesi serbest meslek erbabının yükünü hafifletecektir. Serbest meslek mensuplarına önemli bir katkı sağlayacaktır. Devletin vergi gelirlerinin toplanmasında, her alandaki dijital dönüşümün sağlanmasında ve mali politikaların tabana yayılmasında en önemli ve en ağır görevleri yerine getiren mali müşavirlerin yıllardır dile getirdikleri KDV sorununun çözümü için herhangi bir düzenleme yapılmaz iken, bazı avukatlık hizmetlerine yönelik olarak KDV oranlarında indirime gidilmesi, camiamızda haklı olarak tepkilere neden olmuştur. Talebimiz ve beklentimiz, tüm serbest meslek faaliyetlerinde KDV oranının uygulanabilir makul seviyeye indirilmesi ve tahsilat esasına bağlanarak, ayrımcılığın ortadan kaldırılmasıdır” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum