Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

İNME HASTALARINDA ETKİNLİĞİ KANITLANMIŞ TEK TEDAVİ YÖNTEMİ; TROMBOLİTİK

Hayatlarını başkalarına bağımlı yaşamak zorunda devam ettiren felçli hastaların yeniden hayata tutunması için umut olan trombolitik tedavi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde uygulanarak hastalara şifa dağıtıyor.

İNME HASTALARINDA ETKİNLİĞİ KANITLANMIŞ TEK TEDAVİ YÖNTEMİ; TROMBOLİTİK
22 Mayıs 2019 - 10:34

Sağ kol ve bacaklarında felç ile ÇOMÜ Hastanesinin acil servisine başvuran Mehmet Önsüz ve Metin İş trombolitik (pıhtı çözücü) tedavi ile tamamen düzelerek felç olmaktan kurtuldular.

ÇOMÜ Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Özgül Ocak yapılan tedaviyle ilgili şu bilgileri aktardı:

‘’Dünya genelinde ve ülkemizde erişkin nüfusta en önemli sakatlık nedeni olarak bilinen inme, beynin bir bölgesinde kan akımının engellenmesi ya da beyin damarından kanın dışarı sızması sonucu beyin dokusunda oluşan bir harabiyet sonucu meydana gelir. İnme olgularının %80’i beyne kan akımını sağlayan damarlardan birinin aniden pıhtı ile tıkanmasına bağlıdır.

İnme geçiren hasta da kolda veya bacakta güçsüzlük veya hissizlik, ani körlük veya çift görmesi, konuşmada ve konuşulanı anlamada bozulma, baş dönmesi, dengesizlik şikayetlerinin bir veya birkaçı görülebilir.

Trombolitik tedavi, damar tıkanıklığına bağlı ilk 4.5 saatte gelen inme hastalarında etkinliği kanıtlanmış tek tedavi yöntemidir. Tedavi hastalara damaryolu ile uygulanmaktadır.  Damar tıkanıklığına bağlı gelişen inme tedavisinde bir devrim sayılan bu tedavi  “ilk spesifik terapötik ilaç” olarak kabul edilir. Tedavi ne kadar erken verilirse etkinliğinin o kadar arttığı görülmüştür.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum