Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

HUBUBAT SEKTÖR KURULU TOPLANTISI YAPILDI

Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi, Toprak Mahsulleri Ofisi Balıkesir Baş Müdürlüğü ve Çanakkale Ticaret Borsası işbirliği ile Çanakkale Ticaret Borsası Konferans Salonunda hububat sezonu öncesinde sorunların ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü “Hububat Sektör Kurulu Toplantısı” düzenlendi.

HUBUBAT SEKTÖR KURULU TOPLANTISI YAPILDI
24 Mayıs 2024 - 11:50
Hububat sektörünün paydaşlarını bir araya getiren toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkarslan, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Sezer, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü  Ramazan Eren, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Büyükgaga, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Fatih Kahrıman, Doç. Dr. M. Kemal Gül, TMO Balıkesir Baş Müdürü Salih Aksu, Ziraat Odası Başkanı Sn. Ufuk Ünver, İlçe Tarım Müdürleri, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Onur Sinan Türkmen, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, Meclis Başkanı Birol Çetin, Ticaret Borsası Meclis Üyeleri ve Ticaret Borsası hububat sektörü üyeleri ve üreticiler katılım sağladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, her yıl geleneksel olarak Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz, TMO Balıkesir Baş Müdürlüğümüz, Ziraat Fakültemiz işbirliğinde, Borsamız ev sahipliğinde düzenlemiş olduğumuz toplantıya hoş geldiniz diyerek sözlerine başladı.
Başkan Abdullah Deniz sözlerine şu şekilde devam etti “Malumlarınız olduğu üzere Buğday gerek Ülkemizde gerekse dünyada beslenmedeki en temel besinlerin hammaddesi olması itibariyle diğer tarımsal ürünlere göre fazla önem arz etmektedir.
Ülkemizde 2023 yılında 22 milyon tonluk bir buğday üretimi, 9,2 milyon tonluk arpa üretimi ve 9 milyon tonluk mısır üretimiyle son yılların en büyük üretimleri gerçekleşmiştir. Bakanlığımızın son yıllarda yapmış olduğu çalışmalar ile üretici ve hububat lehine almış olduğu kararlar, buğday ekim alanlarındaki azalışı sonlandırmış ve ekim alanlarının artmasına sebep olmuştur. Hububata ilişkin İlimiz verileri, buğdayımızın kalite durumları, alım politikaları, verim çeşit denemeleri ile ilgili ayrıntılı bilgileri biraz sonra Tarım Sektörümüzün ana paydaşlarından alacağız” dedi.

Başkan Abdullah Deniz konuşmasının sonunda, Hububat sektörü açısından önemli açılımlara vesile olması açısından gerçekleştirilen sektör toplantısının başarılı geçmesini temenni ederek, İlimiz adına verimli ve bereketli bir sezon diliyoruz” dedi. Tarım ve Orman İl Müdürü Sn. Nazan Türkarslan sektör toplantısına katılım sağlayan tüm tarım paydaşlarına teşekkür ederek sözlerine başladı. Müdür Nazan Türkarslan konuşmasında, “İlimizde 2024 yılı 1. İVA tahminlerine göre toplam hububat ekilişi 929.700 dekardır. Bu alanın 644.017 dekarı buğday ekilidir. 2024 yılı süne mücadele programına 500.00 da’lık sürvey alanı hedeflenmiş, kıymetlendirme sürvey çalışmaları 526.917 da’lık alanda 20 ekip 99 teknik personel ile süne kıymetlendirme, yumurta parazitoit, nimf surveyleri aralıksız olarak yapılmakta, ekonomik zarar eşiğine ulaşıldığında kimyasal mücadele ilanı verilmektedir.
Tüm bu çalışmalar yapılırken bir yandan da Süne Mücadelesi hakkında köy kahvelerinde, Tarla başlarında birebir üreticiler çalışmalara davet edilerek Çiftçi Eğitim Faaliyetleri yürütülmekte olup bu sene 2.023 üreticimiz bilgilendirilmiştir”dedi.
İl Müdürü Türkarslan konuşmasının sonunda, bereketli bir sezon dileyerek sözlerine son verdi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Murat Şeker konuşmasında, toplantı katılımcılarına teşekkür ederek sözlerine başladı. Üretici ve dış paydaşlarımız ile istişarelerle programlarımızı yürütüyoruz. Üniversitemizde açık hava laboratuvarı şeklinde öğrencileri çok yönlü olarak yetiştiriyoruz. Küresel iklim değişikliği çok yönlü etkilerini yakinen gözlemliyoruz bu yılda oldukça serin seyrettiğinden tüm bitkisel ürünlerde hastalık ve zararlıların çok yönlü etkilerini görüyoruz. Bunların koordinasyon kurularak izlenmesi çok önemli. Diğer taraftan arazilerde yoğun gübre kullanımı söz konusu. Üniversitemizde akredite laboratuvarımız var. Tüm üreticilerimiz laboratuvarlarımızdan yararlanabilirler. Sulama kaynakları verimli kullanılmalı, istihdam olanakları geliştirilmeli, özellikle kırsal alandaki genç nüfusun tarımsal üretime aktif olarak katılımları sağlanmalı, teknolojik imkânlar çok hızlı bir şekilde ilerledi. Tarım 4.0, hassas tarım uygulamaları, farklı tarım uygulamaları yapay zeka uygulamaları konularına sektörün ana bileşenlerinin uyum sağlamaları önemli. Sözlerime burada son verirken toplantının verimli, hasat döneminin ülke ekonomisi açısından bereketli geçmesini diliyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.

Kaynak: Çanakkale Gündem Gazetesi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum