Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

HEM TÜRKİYE'DE HEM DE ÇANAKKALE'DE BİR İLK

SE-BA Orman Ürünleri, hem Türkiye’de hem Çanakkale’de bir ilke imza attı. Ormansal atıklardan üretilen, “Endüstriyel odun peleti” (Enerji), Yunanistan’a ihraç edildi. Çanakkale Limanı’ndan yola çıkan 2 bin 670 ton odun peleti, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynağı olarak kullanılacak. Gerçekleşen ihracatla, Türkiye’de yine bir ilke Çanakkale öncülük etmiş oldu.

15 Ocak 2020 - 14:41

Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi’nde, 24 bin metrekare alan üzerine kurulu Entegre Kereste İmalatı ve Odun Peleti tesisinde, yıllık 75 bin ton üretim kapasitesine sahip SE-BA orman ürünleri tarafından bir ilk gerçekleştirildi. Üretim teknolojisi ve kapasitesi bakımından, Türkiye’nin odun peleti üretiminde en büyük kapasiteli tesisi olan SE-Ba, “FSC, SBP ve ENplus” gibi uluslararası sertifikaları ile dikkat çekiyor.

Firma yetkilileri, geçtiğimiz gün Çanakkale Limanı’ndan, 2 bin 670 ton dökme olarak yüklenen, odun peletinin Yunanistan’a ihraç edildiğini belirttiler. Peletler, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynağı olarak kullanılacak. Edinilen bilgiye göre, müşterisinin firmanın ürününü fosil yakıtın yerine tüketmekle, karbon salınımını azaltacak.

Ülkemizde henüz uygulanmayan ancak Avrupa ülkelerinde, karbon ayak izi tespiti ve karbon vergisi uygulamaları sayesinde, pek çok endüstriyel kuruluşun fosil yakıtlar yerine, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçtikleri belirtildi. Öte yandan yenilenebilir kaynakların kullanımı ile vergi-teşvik uygulamaları ve karbon piyasası sayesinde milyonlarca Avro kazanç sağlanıyor.

Geçtiğimiz gün gerçekleşen ihracatla, Çanakkale bir marka değer olarak, yine Türkiye’de farklı bir alanda öncü konuma geçti.

Odun peleti dünyada yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarından biyokütle sınıfında en çok tercih edilen ürün olmakla birlikte dünyada ürerimi ve tüketimi her yıl artmaktadır.

Ağaç peleti; talaş, odun, odun yongaları, tahta, palet atığı gibi malzemelerin öğütülüp, kurutulup daha sonra da yüksek basınç altında preslenmesiyle elde edilen, enerji üretmek amacıyla kullanılan, doğa dostu, yüksek kalorili bir yakıt türüdür.

YORUMLAR

  • 0 Yorum