Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

EKMEĞE ZAM KAPIDA!

Dolar kurundaki dalgalanma ve alım gücünün düşmesinin yanı sıra, iç pazarda iğneden ipliğe zamlar devam ediyor. Un fiyatlarındaki artış fırıncıyı canından bezdirdi. Geçtiğimiz sene bir çuval unu 115 TL’ye alan fırıncılar, bu sene unun çuvalını 250 TL’ye alıyor. Sadece un değil, susam, odun, doğalgaz da zamlı ödeniyor. Bu zamların faturasını üretici öderken, önümüzdeki günlerde tüketici de ödeyecek.

EKMEĞE ZAM KAPIDA!
23 Kasım 2021 - 11:58
Çanakkale’de şu anda 230 gram ekmek 2 TL’den satılıyor. Önümüzdeki günlerde ise 230 gram ekmek 2.50 TL’ye satılacak. Ekmeğe 50 kuruş zam gelecek.
“ESNAF ZOR DURUMDADIR”
Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin İş, “Esnafın aktardığı sıkıntıların en başında alınan ürünlere gelen zamlar var. Yağ, şeker, pirinç, un, tuz, karabiber, pul biber fiyatlar çok yüksek. Biz esnaflarımıza, fiyat vermek meraklısı değiliz. Fiyatlara zam gelmesin isterken, sürümden kazanmak istiyoruz. Akşam ve sabah arasında fiyatlar değişiyor. Pazarda biber 20 TL. Bir tavuk eti 50 TL oldu. Esnaf zor durumdadır.
Gemilere, uçaklara nasıl ucuz mazot veriliyorsa, neden köylüye ucuz mazot ve gübre verilmiyor. Üreticinin ürettiği mal, üretim değerini karşılamıyor.

“2020’DE BİR ÇUVAL UN 115 TL-2021’DE BİR ÇUVAL UN 250 TL”
Çanakkale’de odaya kayıtlı 33 fırıncı var. Bunların tek sorunları un, susam, maya, yağ, odun ve doğalgaz fiyatları. Doğalgaza gelen zammı zaten biliyoruz. 2020 yılında bir çuval un 115 TL. 2021 yılında bir çuval un 246 TL. 250 TL olmuş. Una yüzde yüz zam geliyor. O zaman 230 gram ekmek 2 TL. Şimdi talep ettiğimiz fiyat 230 gram için 2.50 TL. Artış bu şekilde devam ederse, 2.50 TL’de durması da mümkün değil.
“50 KURUŞ ZAM GELMESİ BEKLENİYOR”
Toplantı yapıldı ve maliyetler hesaplandı. Diğer illerden fiyat alındı. Bizim talebimiz ise 2.50 TL oldu. Görüşmeler sonucunda, 50 kuruş zam gelmesi bekleniyor. Bu zammın fırıncıyı rahatlatması mümkün değildir.
“KÖYLÜ ARTIK ÜRETİM YAPMIYOR”
Buğday çıktı ama stok mu var? Buğday depolarda mı tutuluyor. Un tedarikinde problem var. Fırıncı artık un alamıyor. Et fiyatlarında da durmak mümkün değil. Köylü artık üretim yapmıyor. Mal yetiştirilmiyor. Bu durumda da fiyatlar aldı başını gidiyor.
“ZAM GELDİKÇE ESNAF ZARAR GÖRÜYOR”
İnşallah bu duruma dur diyecek insanlar ortaya çıkar. Bu gidişatın durması lazımdır. Kesinlikle durması lazım. Zam geldikçe esnaf zarar görüyor. Esnaf sürümden kazanamıyor” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Çanakkale Gündem Gazetesi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum