Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

EĞİTİM SEN'DEN İMAM HATİP PROTESTOSU

Eğitim Sen üyeleri tarafından dün saat 16.30’da Nedime Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde yapılan açıklamada Türk eğitim sisteminin geldiği nokta, protesto edilerek ‘adalet’ vurgusu yapıldı.

01 Ekim 2019 - 11:18

Başkan Filiz Savaş tarafından okunan açıklamada imam hatip sisteminin Çanakkale’de kabul görmediği belirtilerek şöyle dendi: “Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nin bir binası İmam Hatip Ortaokuluna çevrildi ve şuan için yalnızca 13 öğrenci kayıt yaptırdı. Ortaokullarında 40-45 kişilik sınıfların olduğu Esenler mahallesinde İmam Hatip sevdası uğruna 13 öğrenciye özel okul açılıyor. Hemen yakınımızdaki Cevat Paşa Ortaokulu’na kayıt yaptıran öğrenci sayısı ise geçtiğimiz yıla oranla neredeyse %50 artış gösterdi. Çanakkale halkının tercih etmediği ve istemediği açıkça görülen İmam Hatip okulları velileri ve öğrencileri ‘ya 40-45 kişilik sınıflarda okursunuz, ya da özel okullara gidersiniz’ ikilemine mahkûm edilmektedir.”

Çanakkale’de son dönemde sayısı iki katına çıkan özel okullar gerici eğitim politikalarının yarattığı bu baskının sonucudur. Adaletsizlik sadece sınıf mevcutları ve bina tahsislerinde görülmüyor. İmam Hatip okullarının reklam ve tanıtımları, ücretsiz servis ile yemek hizmetleri gibi promosyonlarına ve diğer faaliyetlerine 2017-2019 yılları arasında 2 milyar TL’ye yakın bütçe ayrılırken, 2019’da Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne ayrılması planlanan bütçe 9 milyar TL’ye ulaşmıştır. Diğer okullarda ise özellikle bu sene artan ödenek problemleri yüzünden veliler ödeme yapmak zorunda kalıyor. Geçtiğimiz haftalarda basına yansıdığı üzere bazı okullarda dolapların kiraya verilmesi, okullara gönderilmeyen kağıt, temizlik malzemesi, yazıcı kartuşları gibi zorunlu ekipmanların velilerden para toplanarak veya öğretmenleri kermes gibi ticari faaliyetlerin içine sokarak karşılanmak zorunda bırakılması ve bunun gibi daha nice örnek bir yanda sürekli yalanlanan ekonomik krizin göstergesi iken diğer yanda adaletsizliğin ve fırsat eşitsizliğinin göstergesidir. İlçelerde yaşanan bir diğer sorun ise AKP’nin kazanamadığı belediyelerin destek önerilerinin Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geri çevrilmesidir. Muhalefetin yönetiminde olan belediyelerden yardım alınmaması konusunda müdürler ve öğretmenler uyarılmakta, belediyelerin okullara göndereceği en küçük yardımlar bile Milli Eğitim tarafından en baştan engellenmektedir. Eğitim Sen olarak öncelikli ve acil taleplerimiz şunlardır:

 “Velilerden para toplanmasına derhal son verilmeli; okulların ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanacağı bir bütçe politikası uygulanmalıdır. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne ayrılan 9 milyar TL’lik servet bu bütçenin kolayca ayarlanabileceğinin en açık kanıtıdır. Geçtiğimiz yıllarda imam hatipleştirilen ve hala mücadelesi devam eden Merkez Ortaokulu’ndan Esenler’de yeni açılan İmam Hatip Ortaokulu’na kadar kentin ve mahallelerin ihtiyaçları gözetilmeden imam hatipleştirilen ve ilgi görmeyen her okul derhal eski statülerine döndürülmeli, eğer fazla okul binası varsa yerel ihtiyaçlar gözetilerek değerlendirilmelidir. Piyasacı ve gerici eğitim politikalarına karşı parasız, bilimsel, eşit ve demokratik eğitim mücadelemizi kararlılıkla sürdürecek; geçen sene Ömer Mart Ortaokulu’na imamlar derslere sokulduğunda nasıl kapısına dayandıysak ve bugün buradaki adaletsizliği nasıl bu okulun kapısında haykırıyorsak, bundan sonra da adaletsiz, gerici, piyasacı uygulamaların kapısına dayanacağız. Tüm Çanakkale halkını ve bu mağduriyeti yaşayan Esenler halkını mücadelemize destek vermeye çağırıyoruz. Yaşasın laik, parasız, bilimsel eğitim mücadelemiz!”

YORUMLAR

  • 0 Yorum