Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

ÇTSO HAZİRAN 2019 OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Haziran 2019 ayı olağan Meclis toplantısı 12 Haziran 2019 Çarşamba günü saat 16.00’da ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleştirildi.

ÇTSO HAZİRAN 2019 OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
14 Haziran 2019 - 10:20

Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; "Sınır ötesinde ülkemizin güvenliği için çarpışan Mehmetçik başta olmak üzere, tüm milletimizin geçmiş Ramazan bayramını tebrik ediyor; güzel duyguların, dileklerin göğe yükseldiği bu günlerin maneviyatının, insanlığa barış ve huzur getirmesini niyaz ediyorum.

Kıymetli dostlar, 2019 yılının ilk yarısını geride bırakıyoruz. Özetlemek gerekirse, küresel iktisadi faaliyetin yavaşladığı bir dönem yaşıyoruz. Amerikan ekonomisi görece güçlü duruşunu korurken diğer gelişmiş ekonomilerden Euro bölgesi ve Japonya ivme kaybediyor. Gelişmekte olan ülkelerden Çin, Hindistan ve Brezilya’da da büyüme hızı yavaşlıyor. Bu dönemin temel belirleyicisini, küresel ekonomi politikalarındaki belirsizliğin artması ve öngörülebilirliğin iyice zayıflaması olarak ifade etmek yanlış olmaz.

“Türkiye Ekonomisi, geçen yıl yediği kur atağına ilave olarak, küresel ekonomideki gelişmelerin ve hepinizin malumu olan askeri ilişkiler ve dış politikadaki gerilimin etkisiyle maalesef çok arzu etmediğimiz yeni bir patikada dengelenmeye çalışıyor. Yüksek enflasyon, yüksek faiz, yüksek kur ve yüksek işsizlikle birlikte son iki çeyrektir küçülen ekonomide artık kötü gidişin durmaya başladığı ve baz etkisinin devreye girmesiyle iyileşmenin filizlendiği bir döneme giriyoruz.Daralan iç talep nedeniyle düşen ithalat, buna mukabil çift haneli büyüyen ihracat ve turizm geliri, cari dengede belirgin bir iyileşmeye neden oldu.

Kıymetli Meclis üyelerimiz,Daima şunu söyledik: “TÜRKİYE POTANSİYELİ YÜKSEK, GÜÇLÜ VE BÜYÜK BİR ÜLKE. BU NEDENLE BU ÜLKENİN YÜZDE 5’TEN DAHA DÜŞÜK BİR BÜYÜME GÖSTERDIĞİ HER YILI KAYIP SAYMAK LAZIM GELİR. GÖRÜNEN O Kİ;  IMF VE OECD BAŞTA OLMAK ÜZERE KÜRESEL KURUMLARIN EKONOMİDE KÜÇÜLME TAHMİN ETTİĞİ 2019 YILI DA BU ANLAMDA TÜRKİYE İÇİN KAYIP BİR YIL OLACAK.”

Yaşadıklarımız hiç kolay değil.Zor küresel konjonktüre karşın 2017 yılının Nisan ayında gerçekleştirilen anayasa referandumundan bu yana sürekli bir seçim atmosferindeyiz. Piyasada iş yapan herkesin tek temennisi, bu atmosferden mümkün olan en kısa sürede çıkılarak Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu kalıcı reformların hayata geçirilmesidir.23 Haziran’dan sonraki takvimde görünen uzun seçimsiz sürecin, ülke olarak yeniden bir ivme yakalamak adına herkes açısından çok önemli bir fırsat olduğuna inanıyorum.Siyasetin ikinci plana düşeceği, ekonomik çözümlerin konuşulacağı, eksilerimizin ve artılarımızın masaya yatırılıp tartışılacağı günlere bir an önce kavuşmamızı diliyorum.

Sevgili dostlar, az önce, “ülke olarak yeniden bir ivme” yakalamaktan söz etmiştim...Geçen ay Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak tarafından açıklanan ve bugün detaylı bir sunumunu dinleyeceğimiz ‘İleri, Verimli, Milli Endüstri’ (İVME) finansman paketini hem ismi hem de içeriği açısından çok doğru bir hamle olarak gördüğümü belirtmek isterim.‘İVME’ paketinin, piyasaların, özellikle de üreten kesimin ciddi nakit sıkıntısı yaşadığı, bu nedenle zaruri yatırımlarını bile ötelediği bir dönemde can suyu görevi üstleneceğini düşünüyorum.

Türkiye olarak içinde bulunduğumuz ekonomik darboğazdan çıkmanın en etkin yolu daha fazla ve daha nitelikli sürdürülebilir üretim yapmak.Ne yazık ki üretim konusunda büyük ölçüde dışa bağımlıyız.İVME paketinin hammadde ve aramalı ithalatı ile imalatına sağlayacağı kaynak ile hem üretim hem de ihracat artacaktır.Keza makine ve teçhizat yatırımlarına verilecek krediler de benzer anlamda olumlu sonuçlar yaratacaktır.Pakette, kentimizi yakından ilgilendiren tarım alanındaki finansman destekleri de ayrıca çok önemli.Bu konuda hepimizin daha ilgili olmasında, araştırıp yararlanmasında fayda görüyorum.

Kıymetli üyeler,Sıkıntılar bir türlü azalmıyor diye enseyi karartma lüksümüz yok.Bu ülkede ne badireler atlattık, bugünler de gelip geçecek.

“İŞ İNSANI, BARDAĞIN HEP DOLU TARAFINI GÖRMEK ZORUNDA”

Bakın, geride bıraktığımız günler, Çanakkale için adeta güzel haberler dönemi oldu.

▪              Forbes Türkiye dergisininbeşincikezhazırladığı ideal kentleraraştırmasında Çanakkale, “yaşamak için en ideal kent” olmaya hak kazandı. İş ve ticaretkonusundabirnebzedahaatağakalkarsak, birçekimmerkezihalinegelmemiz an meselesi. Neredenbaksanızgüzelhaber.

▪              Benzerşekilde Çanakkale, Avrupa’nın en mutluşehirleriarasındagösterildi.

▪              Çanakkale’dendörtşirketTürkiye’nin 500 büyükşirketiarasınagirdi.

▪              TOBB ve TEPAV’ınbirliktedüzenlediğiTürkiye’nin en hızlıbüyüyen 100 şirketiarasındabuyıliki Çanakkale şirketiyeraldı. (Tatlangıda ve Kodak Taşımacılık’ıtebrikediyoruz.)

▪              Kentimizebüyükivmekazandırmasınıbeklediğimiz 1915 Çanakkale Köprüsü’nündeniz içindekiçalışmalarıtamamlandı.

▪              17 plajımızmavibayrakaldı.

▪              Bayram boyuncakentimize 550 bin yerlituristgeldi ve 650 milyonliragelirbıraktı.

▪              TroyaMüzesi, ilkyılındaAvrupa’dayılınmüzesiadayıoldu.

▪              Çanakkale SualtıHokey takımımız 1. Ligeçıktı.

▪              Çanakkale’ninevlatlarından Feyzullah Aktürk Avrupa GençlerGüreşŞampiyonası’ndaaltınmadalyakazandı; Bahar Koray kızımızkaratede Balkan Şampiyonuoldu.

Tüm bu gelişmeleri ve başarılı evlatlarımızı tebrik ediyorum.

Kıymetli dostlar,

Mevlana’nın, insanımıza gerçek değerini veren çok sevdiğim bir sözü var:

“HANGİ TOHUM YERE EKİLDİ DE BİTMEDİ, NE DİYE İNSAN TOHUMUNDA BÖYLE BİR ŞÜPHEYE DÜŞÜYORSUN?”

Doğrusu bu ülkenin insanları tarih boyunca her zorluğun üstesinden geldi, bugünleri de atlatacağız inşallah.Bu vesileyle, bu yıl ebediyete intikalinin üçüncü yılını yad ettiğimiz rahmetli büyüğümüz İbrahim Bodur için düzenlediğimiz iftar ve anma gecesine katılan ve katılamayıp dua ve iyi dileklerini ileten tüm Meclis üyelerimize bir kez daha teşekkür ediyor; bu topraklara emek veren tüm büyüklerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.Şimdi müsaadenizle gündeme geçiyorum.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu adına Haziran ayı olağan Meclis konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fahrettin Ersoy;“Sayın Meclis Başkanım, Değerli Meclis Üyeleri,Ziraat Bankası’nın kıymetli temsilcileri,Değerli basın mensupları, Haziran  ayı Meclis toplantımıza hoş geldiniz diyor hepinizi şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygı ile selamlıyorum. Başkanımız Selçuk Semizoğlu dayısının vefatı dolayısı ile bugün aramızda bulunamamaktadır. Merhuma Allah’tan rahmet, başkanımıza ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.

 

Sayın Meclis Üyeleri; geçen ay yapılan Meclis toplantımızın ardından bugüne kadar çalışmalarımız hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum;

-Sigorta acentalarından oluşan Meslek Komitemiz Sigortacılık Haftasını kutladılar,

-Kadın Girişimciler Kurulumuz; Çanakkale Huzurevini, Cezaevindeki mahkum kadınların çocuklarını ziyaret ederek , ihtiyaç sahiplerine kendi imkanları ile gıda yardımı yaparak sosyal faaliyetlerde bulundular.  Önümüzdeki hafta da İzmir Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri ile bir araya gelecekler,

-Geyikli Belediye Başkanımız ve aynı zamanda Üyemiz Sayın Mevlüt Oruçoğlu Yönetim Kurulumuzu ziyaret etti,

-Sosyal Güvenlik Haftası sebebi ile SGK İl Müdürümüz çalışma arkadaşları ile birlikte ziyarette bulundular,

-Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı ve Yönetim Kurulu Üyeleri de Odamızı ziyarette bulunarak Ezine Gıda OSB çalışmalarımız hakkında bilgi aldılar. Keşan’da kurulması planlanan Gıda OSB çalışmalarına ışık tutmak amacı ile görüş alışverişinde bulunduk,

-Zeytinyağı sektöründe faaliyet gösteren üyelerimiz ile birlikte özel bir toplantı yaptık. Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz Ömer Bolat Bey ve ilgili yetkililerin de katıldığı toplantıda 3 fazlı ve 2 fazlı çalışan işletmelerin uyması gereken kurallar hakkında bilgilendirme yapıldı ve çok verimli bir toplantı oldu. Bir çalışma grubu kurularak çalışmaların devamlılığı sağlandı,

-19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızı coşkuyla kutladık. Milli Mücadelemizin başlangıcının 100.yılında başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu mücadelede ve sonrasında Vatan için şehit olmuş tüm kahramanlarımızı bir kez daha saygı ve minnet ile anıyoruz. Ruhları şad olsun.

-Kadın Girişimci Yönetici Okulu eğitimlerimiz tamamlandı. Önümüzdeki günlerde sertifika törenimiz olacak,

-Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Murat Bey, GMKA yetkilileri ile birlikte 29 Mayıs 2019 Çarşamba günü Yunanistan İstanbul Başkonsolosu ve Ticaret Ataşesi ile görüştüler. Midilli seferlerinin canlanması, Başkonsolos ve Ataşenin Çanakkale ziyareti vize işlemlerimizde kolaylık sağlanması konusunda görüş alışverişinde bulundular,

-İstanbul Sanayi Odası tarafından yaptırılan 2018 Yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışmasında dört üyemiz yerini aldılar. İÇDAŞ Çelik Enerji A.Ş. 9.sırada, İÇDAŞ Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım A.Ş 60.sırada, AKÇANSA A.Ş. 112.sırada,  Doğtaş Kelebek A.Ş. de 446. sırada. Kendilerini huzurlarınızda tebrik ediyor, İlimiz ekonomisine, istihdamına katkıları için teşekkür ediyorum. İnşallah bu sıralamada çok daha fazla üyemizi görürüz,

-Biliyorsunuz, 2.UR-GE Projemiz olan Ağaç,Orman ve Mobilya UR-GE Projemiz onaylandı ve bu ay sonunda  açılışçalıştayını yapmayı planlıyoruz.

-Geçtiğimiz ay açıklanan FORBES’in “İdeal Kentler’ sonuçlarına göre Çanakkale, listede  “Yaşamak için en ideal İl” unvanı ile yer aldı. Ölçümlemeye esas olan 60 verinin neredeyse tamamında Çanakkale’miz ilk 25 içinde. Hep birlikte sevindik, gurur duyduk bu haber ile. 

-Çanakkale’miz, nüfusuna oranla en fazla yatırım alan İl ünvanına da sahip. Ulaşımdan turizme, sağlıktan eğitime, sanayiden spora ve diğer pek çok kamu yatırımlarını kapsayan onlarca kriterde diğer illeri geride bırakarak ilk defa zirveye oturdu ve bu dereceyi hak etti. Bu değerlendirme İl genelinde yapılan bir değerlendirmedir.

Birkaç örnek verecek olursak; Ezine Gıda İhtisas OSB, 1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi ve onlarca sağlık yatırımı, Çanakkale Gençlik Merkezi ve pek çok spor tesisi, Çanakkale Havalimanı, bölünmüş yol yapımı,  eğitim binası projeleri, belli başlı yatırımlardır.Sayın Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği 2018 TroyaYılı  gerek ulusal gerek uluslararası arenada İlimizin tanıtımına büyük katkı sağlamış olup Troya Müzesinin açılması ile sürdürülebilirliği güçlenmiştir.

“ÇANAKKALE YÜZLERCE YATIRIMI ALARAK BU UNVANA SAHİP OLMUŞTUR, BU UNVANA SOMUT VERİLERLE, SOMUT GÖSTERGELERLE ULAŞILMIŞTIR. BU UNVANA SAHİP OLMAK KOLAY DEĞİLDİR, TESADÜF HİÇ DEĞİLDİR. YATIRIMLAR KADAR YATIRIMLARIN HIZLI GERÇEKLEŞTİRİLMESİ, SAHİPLENİLMESİ DE ÖNEMLİDİR.”

Çanakkale’nin böyle bir unvana sahip olması,  gelişmesine ve kalkınmasına da katkı yapacaktır. İlimizin yatırım ortamını cazip hale getirecektir, turizme katkı sağlayacaktır.

Yatırımların Çanakkale’ye kazandırılmasında büyük emekleri olan Çanakkale Valimiz Sayın Orhan Tavlı’ya, Çanakkale Milletvekilimiz Sayın Jülide İskenderoğlu’na, Çanakkale Milletvekilimiz,AK Parti Grup Başkan Vekili Sayın Bülent Turan’a ve tüm emeği geçenlere  şükranlarımızı arz ediyoruz.

Yaşanabilir İller zirvesinde olan Çanakkale’mizin bu ünvanını koruyarak gelişimini sağlamak,  üretimini, istihdamını,  ihracatını arttırarak ekonomik verilerle de taçlandırmak için iş dünyası olarak biz de elimizden gelenden fazlasını yapmak için çalışıyoruz.

Sayın Meclis Üyeleri, ayda bir yaptığımız toplantıların daha verimli geçmesi, daha fazla kaynaşmamız ve Yönetim Kurulumuzun çalışmalarına ışık tutması için sizlere dün mail ile kısa bir anket formu gönderdik. Bunu doldurarak bizlere ulaştırmanız bizim için önemli. İsteyen mail ile gönderebilir, arzu eden üyelerimiz şimdi ya da birkaç gün içinde bizlere ulaştırabilir. Katkılarınız için şimdiden teşekkür ediyoruz.

Aramızda Ziraat Bankası yetkililerimiz var. Bizlerin finansmana erişiminde kolaylık sağlayacak yeni teşvik paketlerini açıklayacaklar. Kendilerine tekrar hoşgeldiniz derken sözlerime son veriyor, Babalar Günümüzü de şimdiden kutluyor , ebediyete intikal eden babalarımızı rahmetle anıyorum.” diyerek Meclis konuşmasını tamamladı.

 

T.C. Ziraat Bankası Troya Caddesi Şube Müdürlüğü yetkilileri tarafından İleri, Verimli, Milli Endüstri ( İVME) Finansman Paketi ile ilgili sunum yapıldı. Sunumda,paket kapsamında TL nakit kredilerde faiz ve vade koşullarının: 6 ay anapara ödemesiz toplam 36 ay vadeli krediler için TÜFE+4, 6 ay anapara ödemesiz toplam 48 ay vadeli krediler için ise TÜFE+4,5 olacağı, faiz oranı hesaplanırken kredi kullandırım tarihindeki yıllık TÜFE oranı baz alınacağı ve kullandırım tarihinden itibaren 6 ayda bir güncelleneceği belirtildi.

Ekonomi Değer Kredi Paketi ile firma bazında ciroya göre 5 milyon TL ile 50 milyon TL arasında değişen tutarlarda kredi kullandırılacağı, reel sektöre toplam 25 milyar TL tutarında finansman imkanı oluşturulacağı ifade edildi. Ekonomi Değer Kredisi Paketi’nin Toplam Azami Hazine Destekli Kefaleti 20 milyar TL olacağı, toplam kefalet limitinin 8 milyar TL’lik kısmının 0 ile 125 milyon TL ciro aralığındaki işletmelere; 12 milyar TL’lik kısmının ise cirosu 125 milyon TL üstündeki işletmelere tahsis edileceği belirtildi. Programa dahil olan bankaların, Ziraat Bankası, İş Bankası, Halkbank, Garanti BBVA, Yapı ve Kredi Bankası, Vakıfbank, Akbank, QNB Finansbank, Denizbank, TEB, Şekerbank, Eximbank bankaları olduğu söylenerek bilgilendirme sunumu tamamlandı.

Yönetim Kurulu adına yapılan konuşmanın ardından, Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2019 Mayıs ayı mizanı ile ilgili raporunun okundu ve onayın ardından, azami fiyat tarife talepleri görüşülmesiyle Meclis oturumu tamamlandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum