Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

ÇİFTÇİ ALARMDA!

Bayramiç'te çiftçinin alarm durumuna geçtiği susuzluk problemi sürüyor.

ÇİFTÇİ ALARMDA!
09 Eylül 2020 - 17:09
Bayramiç’in Zeytinli Köyü yakınında bulunan barajın suyu, Batak Ovası’na su sağlamak amacıyla dereye bırakılırken barajın suyu, 5 kilometre bile ilerleyemeden toprağın altına girerek kayboldu.
Bayramiç çiftçisi yaz aylarının kurak geçmesi nedeniyle su sıkıntısı yaşarken, bir de baraj sularının derelere bırakılmasıyla mağduriyetleri daha da arttı. Bayramiç Barajı’ndaki su bitme noktasına gelirken, Batak Ovası’na ekilen pirinç için dereye su salınması susuzluk sorununu yaratmıştı. Çeltik ekiminin 14 bin dekardan 18 bin dekara çıkarılması, bunun yanında yetersiz yağış barajda suyun tehlike çanları çalmasına neden olmuştu. Baraj sahasında kalan çok az su nedeniyle üreticiye 1 gün sulama imkanı tanınıyor.
Yonca, mısır, domates, kapya biber, meyve ve sulu tarım ile geçimini sağlayan üreticisi büyük sıkıntı yaşıyor. Edinilen bilgiye göre; Bayramiç Barajı’nda tarımsal alanda kullanılabilecek 6,5 milyon metreküp su kaldı. Bunun günlük 80 bin metreküpü Bayramiç halkının kullanma suyu ile Batak ovası için çay yatağına bırakılan suyu kapsıyor. Bayramiç üreticisinin sulama yapması içinse ana sulama kanalına günlük 250 bin metreküp su bırakılıyor. Durum kritik hale gelince 30 Ağustos’tan sonra çeltik için su verilmesi de durduruldu. Bayramiç’e bağlı Zeytinli Köyü yakınlarında bulunan barajda da aynı uygulama yapılıyor ancak su gerçek anlamında boşa akıtıldı. Zeytinli Barajı’ndan Menderes Çayı yatağını beslemek için 32 saat boyunca dere yatağına bırakılan su yaklaşık 5 kilometre ilerleyebildi. Baraj suyu, Ahmetçeli Köyü’ne bile varmadan, Kızılyamaç mevkiinde toprak altına girerek kayboldu. Yani dere yatağına bırakılan suyun kimseye bir faydası olmuyor. Bölgemizde aylardır yağış görülmemesine rağmen dolu olan barajdaki seviye, 32 saat boyunca dereye su salınmasıyla birlikte yaklaşık 3 metre düştü. Dereye su bırakılma uygulamasına devam edilirse barajda su seviyesi tehlikeli bir şekilde düşecek.
Bölgedeki köylerin sakinleri, yapılan bu uygulamadan oldukça şikayetçi. Çiftçilerin üretim yaptığı bölgedeki baraj suyunun göz göre göre boşa gitmesi, üstelik kurak geçen bir dönemde bu durumun yaşanması endişe verici. Önümüzdeki günlerde ve hatta aylarda yağış görülmemesi halinde boşa akan bu sulara büyük ihtiyaç duyulacağı ortada.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum