Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

ÇANAKKALE DEPREMİ İSTANBUL DEPREMİNDEN ÖNCE OLACAK!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden (ÇOMÜ) emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, deprem konulu verdiği konferansta çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

21 Şubat 2020 - 16:15

Yapımı hala devam eden 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsünün fay hattında olduğunu belirten Perinçek, “Çanakkale birçok evin zemini sağlam değil. Çan depremi İstanbul depreminden önce olacak. Ben kahin değilim ama depremleri biliyorum. Olası depremde Çanakkale’de tsunami oluşabilir, tarihte bunun örnekleri var” dedi.

Çanakkale'de binaların yüzde 75’inn alüvyon zemin üzerinde olduğunu ifade eden Perinçek; “Maalesef alüvyon zemin üzerine inşaat izni verilmeye devam ediliyor. Benim belediyelerden talebim şu; alüvyon üzerine inşaat izni vermeyin. Daha sağlam zeminler var hem Kepez için, hem de Çanakkale için. Örneğin Esenler ve Karacaören. Yapılaşmanın o yönde gelişmesini teşvik etmek lazım. Alüvyon üzerine bina izni verdiğimizde hem tarım alanını kaybediyoruz, hem de sağlam olmayan zeminin üzerine bina yapıyoruz. Alüvyon üzerine mecbur kalırsanız bina yaparsınız.  Ama ben şuan öyle bir mecburiyet hissetmiyorum. O zamanda alüvyon zemine göre inşaat yapmanız lazım. Binayı yine alüvyonun üzerinde yaparsanız maliyet artar, tarım alanını kaybedersiniz. Depremde alüvyon zeminde depremin hasar verme oranı artıyor. Depremin büyüklüğü başka bir şey, şiddeti başka bir şey. Şiddeti hasar yapma gücü artıyor demek. Alüvyon üzerinde bu artış var. Sağlam zemin üzerinde böyle bir artış söz konusu değil” dedi.

Çan Bayramiç dolayındaki fay zonunda 283 yıldır 7 ve 7'den büyük deprem olmadığına dikkat çeken Perinçek, “Bu alanda yeterli enerji birikti. Ben şahsen Çanakkale'deki büyük depremin İstanbul'da beklenen büyük depremden önce olacağını düşünüyorum. Karabiga-Çan, Çan-Bayramiç segmenti konusunda bütün yayın organlarının uyarması lazım. Bunlardan bir tanesi yarın veya 5 yıl sonra büyük bir deprem yaratacak. 2 yıldır uyarıyorum uyarmaya devam edeceğim. Yaşım 71 ben bu depremi göreceğimi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum