Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

ÇANAKKALE'DE 41 AYRI LOKASYONDA 205 BİN FİDAN DİKİLECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye’de 81 ilde eş zamanlı olarak 11 Kasım tarihinde 11 milyon fidan dikme etkinliği düzenlenecek.

07 Kasım 2019 - 11:50

Etkinlik ve Çanakkale’de 2019 yılı boyunca gerçekleşen yangınlarla ilgili bilgi vermek amacıyla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından basın toplantısı düzenlendi. Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda, ilk olarak 11 milyon fidan dikim etkinliği ile ilgili bilgi verdi.

Orman Bölge Müdürü Demirci; “Çanakkale ilimizde 41 ayrı lokasyonda 205 bin fidan dikimi gerçekleştiriyoruz. Çanakkale Kemel Köyü’nde 11 Kasım tarihinde saat 11:00’da Sayın Valimizin katılımıyla dikim etkinliği yapılacak. Tüm Çanakkaleli hemşehrilerimizi dikim etkinliğine davet ediyoruz” dedi.  2019 yılı içerisinde Çanakkale genelinde yaşanan orman yangınlarıyla ilgili bilgi veren Orman Bölge Müdürü Demirci; “2019 yılında Çanakkale’de 52 orman yangını meydana geldi. Bu yangınlarda 222 hektarlık orman alanı zarar gördü. Bu yangınlarda zarar gören alanlarda tamamı yıl içerisinde ormancılık tekniği açısından yapılması gereken tüm işlemler yapılmış olup, bu alanları tekrar eski haline getirmek için tüm çalışmalar başlatıldı” ifadelerini kullandı.

Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci; “Türkiye genelinde 81 ilde 2023 lokasyonda 11 milyon fidan dikimi etkinliği var. Bu bakanlık nezdinde Türkiye genelinde yapıldı ama neredeyse uluslararası hüviyet kazanma noktasına geldi. Başta sayın bakanımız ve genel müdürümüzün bu konuya ciddi destek vermesi sayesinde, Kanada’daki, Amerika’daki yanan ormanlar için de fidan dikiyoruz noktasına getirildi. Bununla alakalı Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü olarak 250 bin fidan tahsisi yapıldı. Bu 250 bin fidanı Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü olarak, Çanakkale’de ve bize bağlı bulunan Edirne’nin üç ilçesinde dikeceğiz. 205 bin fidanın Çanakkale ilinde 45 bin fidanın da Keşan İşletme Müdürlüğü’ne bağlı Edirne’nin üç ilçesinde dikimi yapılacak. Bu 205 bin fidanı Çanakkale genelinde 41 farklı noktada dikeceğiz. Tüm ilçeler buna katılıyor.2019 yılında Çanakkale’de 52 orman yangını meydana geldi.  Bu yangınlarda 222 hektarlık orman alanı zarar gördü. Bu yangınlarda zarar gören alanlarda tamamı yıl içerisinde ormancılık tekniği açısından yapılması gereken tüm işlemler yapılmış olup, tekrar eski haline getirmek için tüm çalışmalar başlatıldı.  Bu yanan sahaların imara açılması gibi kamuoyunda bir algı var, kesinlikle imara açılmamıştır, açılmayacaktır. Bundan sonra da böyle bir şeyin olması mümkün değildir” dedi.

Demirci; “Karşı ateş yöntemi, orman yangınları mücadelede ormancıların kullandığı bir tekniktir. Özellikle büyük yangınlarda bu tekniğe başvururuz. Bu sene İzmir’de gündeme gelen olayda tamamen oradaki tecrübeli bir arkadaşımızın büyük yangını önleme noktasında yapmış olduğu bir çalışmaydı. Gelibolu’da çıkan yangınlarda da bu tekniğe başvurduk. Muğla özelinde çıkan yangınlarda da özellikle Dalaman yangınında yine karşı ateş yöntemine başvurularak yangının büyümesi önlenmiştir. Yanan alanlar, anayasa gereği yıl içerisinde tekrar ağaçlandırılmaktadır. Sadece yanan alanlar değil, bozuk sahaların iyileştirilmesi, yaşlı ormanların gençleştirilmesi ve ormana katılan yeni arazilerin de ormanlaştırılması maksadıyla Çanakkale ilinde de her yıl düzenli bir çalışma yapılmaktadır. Çanakkale’de bulunan fidanlığımızda yılda 3 milyon fidan üretilip bunun 2,5 milyonu her yıl Çanakkale’de dikilmektedir” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum