Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

BİGA'NIN KURTULUŞUNUN 98. YILDÖNÜMÜ TÖRENLE KUTLANDI

Biga’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı.

BİGA'NIN KURTULUŞUNUN 98. YILDÖNÜMÜ TÖRENLE KUTLANDI
18 Eylül 2020 - 12:05
Biga Kaymakamlığı ve Biga Belediyesi’nin Hükümet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenklerinin sunulmasıyla başlayan törene, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Cumhuriyet Başsavcısı Bahri Yalçinöz, Gaziler, okul müdürleri, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Tören, Koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, “Milli Mücadele yılları bütün sıkıntıları ve zorlukları ile bizim gururla andığımız ve ecdadımızı hayırla yâd ettiğimiz yıllardır. Bizlere bu toprakları vatan kılan, vatan kalması için gözünü kırpmadan şehadete yürüyen ecdadımızın fedakarlıklarını anlayarak daha çok çalışacağız” dedi.
Başkan Erdoğan, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Biga’mızın Milli Mücadele Destanının 98. Yıldönümünü her yıl artan minnet ve kıymet duygularıyla idrak ederken, tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan pandemi nedeniyle bir araya gelerek çeşitli etkinliklerle kutlayamamanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Ancak içimizde hiçbir zaman eksilmeyen birlik ve beraberlik duyguları, coşku ve heyecanla pandemi tedbirleri kapsamında bir dizi program gerçekleştiriyoruz. Bu yıl hem Biga’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yılını hem de Biga Belediyesi’nin 150. yılını kutlayarak çifte mutluluk yaşıyoruz.
Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Türk milletinin 1919 yılında Samsun’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde başlattığı istiklal mücadelesi tüm yurdun olduğu gibi Biga’mızın üzerindeki kara bulutları da dağıtmaya başlamıştı. 30 Ağustos’ta Başkomutanlık Meydan Muharebesinde düşmanın tepesine indirilen yumruk, ülkenin her yerinde hissedilmiş, Türk Ordusu ve yerel silahlı güçlerin de desteğiyle iki yıldan fazla Yunan işgalinde kalan Biga’mız 18 Eylül 1922’de Yunan ve İngiliz askerini vatan topraklarından çıkarmıştı. Türk Ordusu 18 Eylül akşamı Hükümet binasından Yunan bayrağını indirip şanlı Türk bayrağını göndere çekmiştir.
Geçmişini bilmeyen milletler geleceklerine asla yön veremezler. Geçmişini unutan milletler yok olmaya mahkumdur. Bizler geçmişimizi unutmadan çocuklarımızla, gençlerimizle, gelecek neslimizle el ele kol kola emin adımlarla yürüyeceğiz. Bizlere bu toprakları vatan kılan, vatan kalması için gözünü kırpmadan şehadete yürüyen ecdadımızın fedakarlıklarını anlayarak daha çok çalışacağız. Devletimizin her alanda hedeflerimize ve hayallerimize uygun güce kavuşması için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Geçmişte olduğu gibi bugün de sınırlarımızda ve çevremizde olup bitenleri iyi gözlemleyeceğiz. Yüzde 20'den yüzde 70'lere çıkan yerli ve milli savunma sanayimiz gösteriyor ki bu ülkede inanç, güven, manevi kuvvet ve milli şuur milletimizin özgürlük ve bağımsızlık arzusudur. Bizler, halkımızın verdiği destekle çıktığımız kutlu hizmet yolculuğunda ilçemiz ve ülkemiz için, büyük ve güçlü Türkiye sevdasıyla çalışıyoruz.
Milli Mücadele yılları bütün sıkıntıları ve zorlukları ile bizim gururla andığımız ve ecdadımızı hayırla yâd ettiğimiz yıllardır. Bu ülke, bu millet, bu topraklar tarih boyunca çok çetin günlerden geçtiği gibi, bu zorlu günleri de atlatarak sağlıklı günlere ulaşacaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle Osmanlı Devleti sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamasının bir yapı taşı olan Biga’mızın düşman işgalinden kurtuluşunda önemli rol oynayan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarına ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Gazilerimiz ve tüm isimsiz kahramanlarımızı rahmetle, minnetle ve dua ile anıyorum. Biga’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü ve Biga Belediyemizin 150. kuruluş yıldönümü kutlu olsun.”
Tören, Dumlupınar Ortaokulu öğrencisi Arda Çetin’in ‘Vatan İçin’ adlı şiirini okuması ve Biga Belediyesi’ne hizmet etmiş en yaşlı emekli personeller Yaşar Özdemir, Nuri Çorlu, Nuri Çiftçi, Sadettin Yaşar ve Hüseyin İdi’ye Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ve Biga Cumhuriyet Başsavcısı Bahri Yalçinöz tarafından plaket takdim edilmesiyle sona erdi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum