Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

ARAÇ EGZOZ EMİSYON ÖLÇÜMÜ İÇİN UYARI!

ARAÇ EGZOZ EMİSYON ÖLÇÜMÜ İÇİN UYARI!
05 Eylül 2019 - 16:13

2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20.A Maddesi gereğince trafiğe kayıtlı araçların egzoz emisyon ölçümünün yaptırılması gerekmektedir. Yapılacak olan egzoz gazı emisyonu ile ilgili denetimlerde aynı kanun kapsamında tespit edilen egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan ve istenilen süre içinde yenilemeyen motorlu taşıt sahiplerine1.546 TL, standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise 3.093TL idari para cezası uygulanacaktır.

Ülkemizde trafiğe kayıtlı 23 milyon 44 bin 761 araçtan yaklaşık 11 milyonu egzoz emisyon ölçümüne tabi tutulmaktadır. Geçen yıl bu araçlardan 8 milyon 545 bin 390'ının egzoz emisyon ölçümünün yaptırıldığı, 1 milyon 931 bin 125 araçta ise bunun yerine getirilmediği belirlenmiştir. Bakanlığımız tarafından 5 Ağustos'ta başlatılan uygulama ile ölçüm süresi yaklaşan ve bu süresi geçen araç sahiplerine hava kirliliğinin zararları, egzoz emisyon ölçüm yapılmasının önemi ve ölçüm yapılmaması durumunda uygulanacak müeyyideler konusunda SMS ile bilgilendirme yapılmaya başlanmıştır.

EGEDES SİSTEMİYLE HAVA KİRLİLİĞİ AZALACAK

Bakanlığımız hava kirliliğinin azaltılması, ölçümü yaptırılmayan taşıtların tespit edilmesi, egzoz emisyon ölçümü yaptırılmayan taşıt sayısının en aza indirilmesi için gerekli çalışmaları yürütmektedir. Bu kapsamda Bakanlığımız ile Savunma Sanayi Başkanlığı  arasında yapılacak olan protokolle 81 il müdürlüğü denetim araçlarına monte edilecek plaka tanıma sistemi cihazları ile Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) kurulacaktır. 

Trafikte seyreden araçlardan egzoz emisyon ölçümü bulunmayanlar elektronik olarak tespit edilecek, ölçüm yaptıran araç sahipleri rahatsız edilmeden, trafik durdurulmadan denetim işlemleri gerçekleştirilecektir.

Tutanaklar doğrudan elektronik sistemden alınacak, ayrıca sistemin kesintisiz ve sağlıklı çalışması için 7 gün 24 saat hizmet verecek çağrı merkezleri kurulacaktır.

EGEDES'in uygulamaya geçmesi ile ölçüm yaptırmayan araç sayısında önemli oranda düşüş sağlanması hedeflenmektedir.  Standartlara aykırı emisyona sebep olan araç sayısındaki azalmalara bağlı olarak motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliğinde özellikle büyükşehirlerde ciddi düşüş yaşanması beklenmektedir.

Bilindiği üzere ölçüm sonrası araç sahiplerine ölçüm neticesinde düzenlenen ve ölçüm sonuçlarını da içeren Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Raporu verilmekteydi. Bu belgenin yaklaşık 20 milyon kağıt gideri olduğu için bakanlığımız bu belgeyi kaldırmış olup, vatandaşlar araçlarına ait ölçümleri e-devlet üzerinden görebilecektirler. Araç muayene istasyonları da sisteme bağlanmış olup, muayene sırasında herhangi bir belge talep edilmemektedir. ,

Egzoz gazları ve yakıt partikülleri çevreye ve doğaya telafisi mümkün olmayacak boyutlarda zarar vermektedir. Bu gazlar küresel ısınmanın en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. İçme sularına da karışabilme ihtimali olan egzoz gazları ve partiküller; çevre ve insan sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Trafikte seyreden araçlardan kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin etkilerinden canlıları ve çevreyi korumak, karbonmonoksit, karbondioksit, azotoksit, kurşun gibi egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak maksadıyla vatandaşlarımızın egzoz gazı emisyon ölçümlerini zamanında yaptırmaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir.

Ömer BOLAT

Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü

 

               

YORUMLAR

  • 0 Yorum