Çanakkale'de Kent sohbeti gerçekleştirildi

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde “Kentte Taksiciler” süreli sergisinin paralelinde gerçekleşen etkinliklerde bu hafta Ahmet Ersöz ile “Bir Taksicinin Anıları; Taksici Bahriyeli Turan” kent sohbeti gerçekleştirildi.

 

29 Mart 2017 Çarşamba günü Kent Müzesi’nde Ahmet Ersöz Babası Bahriyeli Turan’ın taksisinde geçen çocukluğu ve 90’lı yıllardan sonra 8 yıl boyunca görev aldığı taksicilik mesleğine dair deneyimlerini paylaştı. Çocukluğundaki anılarında kalan taksi markalarından ve o dönem çalışan meslektaşlarını da fotoğraflar üzerinden andı. Taksicilik yaptığı dönemlerde taksicilerin yazıhanesinin bile bulunmadığını taksilerin içinde oturduklarını söyledi. 94 yılı ile beraber taksilerin sarı renge geçtiğini ve taksici plakaların yürürlüğe girdiğine değindi. O dönemlerde taksimetrelerin de olmadığını söyleyen Ahmet Ersöz mesafe başı pazarlığa tabi fiyatların olduğunu belirtti. Günümüzde Çanakkale’de taksicilik kültürü olmadığını bunun nedeninin de kısa mesafelerde yüksek fiyat taleplerinin olduğuna değindi. Ahmet Ersöz babası Bahriyeli Turan’ın ona meslek kazandırma sürecindeki öğretici tutumlarına değinirken taksicilik sırasında başına gelen anılarını da paylaştı. “Gece taksiye çıktığım sırada eşi hastanede olan bir bey geldi. Onu eczaneye götürmemi istedi ben de götürdüm. Eczaneden ilaç alacak ama parası yokmuş. Eczacı ilaçları vermeyince ben devreye girdim. İlaçları aldık. Hastanede doğum yapan eşi için yetiştirdik. Sonrasında ben hastaneden ayrıldım, paranın da peşine düşmedim. Yıllar sonra öğrendim ki olayın ardından gelip beni durakta aramış, ben gececi olduğum için bulamamış. Aradan yıllar geçti olayı tamamen unutmuşken Çan’a müşteri götürdüğüm esnada biri yanıma yaklaştı. Yanıma yaklaşan kişi seneler önce ilaç almasına yardımcı olduğum beydi. Bana yemek ısmarlardı ve evine götürüp o gece doğan çocukla tanıştırdı.” Dedi. Böyle güzel anılarının yanı sıra taksicilik yaptığı sırada gasp teşebbüsünde de bulunulduğunu taksicilik mesleğinin hem zor hem eğlenceli olduğuna değindi. Sohbet konukların da eski taksilere dair anılarının paylaşımının ardından sona erdi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 5 Nisan 2017 Çarşamba saat 18.00’da Kalender Gürer (Halk Ozanı) “Sazımız Var Sözümüz Var” isimli müzik dinletisi gerçekleştirilecektir.