Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

ŞÖLEN TADINDA KONGRE

ŞÖLEN TADINDA KONGRE
03 Şubat 2020 - 13:56 - Güncelleme: 03 Şubat 2020 - 14:06

Cumhuriyet Halk Partisi 37. Merkez İlçe Kongresi, Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. CHP Çanakkale örgütünde, birlikte yol yürürken parti içi fikir ayrılıkları yaşayan iki tarafın, demokratik bir ortamda kozlarını paylaştığı son ilçe kongresi konuşmaların ardından birlik ve beraberlik çerçevesinde sona erdi.

Sabahın erken saatlerinde CHP Merkez İlçe Başkanı ve başkan adayı Ali Uyanık’ın “Seçim yok şölen var” diyerek tüm partilileri davet ettiği kongreye gelenler davullarla karşılandı. Tek adayla gidilen seçimin hazırlıkları, 9.00 itibariyle başlarken çok sayıda partili de erken saatlerde yerini aldı. Her şölende olduğu gibi zaman zaman hararetli konuşmalar yapılsa da son kongre, İl Başkanı İsmet Güneşhan’ın tartışma yaratacak söylemlerde bulunmaması ve Başkan Uyanık’ın birleştirici konuşması neticesinde birlik ve beraberlik ile sona erdi.

Kongreye CHP Genel Başkan Yardımcıları Orhan Sarıbal ve Muharrem Erkek, Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, YDK Üyesi Serdar Soydan, İl Başkanı İsmet Güneşhan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ilçe belediye başkanları, belediye ve il genel meclisi üyeleri, ilçe örgüt başkanları, muhtarlar, yöneticiler ve partililer katıldı.

Divan başkanlığına seçilen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, açılış konuşmasını yaptı. Ülke ekonomisinden, tarımından Kazdağları’na geniş kapsamlı bir konuşma yapan Sarıbal’ın ardından dilek ve temennilere geçildi. Söz alan iki tecrübeli siyasetçi ise kongrenin hararetini yükseltti.

İlk olarak söz alan Eski Dönem CHP Çanakkale Milletvekili ve Belediye Başkanı İsmail Özay’ın gelişmelere karşı “Dışarıya karşı demokratız, ama içeriye karşı anti demokratız” diyerek birçok eleştiri getirirken, hemen ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek söz aldı. Erkek, tecrübeli siyasetçi Özay’ın kongrede konuşmasının önemine yaptığı vurgunun ardından kendisine yönelttiği eleştirilere de cevap verdi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise konuşmasına düelloya dahil olmayacağını vurgulayarak başlarken yerel seçimlere ve adaylık süreçlerine yönelik ilgili birkaç konuya değindi.

ÖZAY: “İÇERİYE ANTİDEMOKRATIZ”

İsmail Özay, “Cumhuriyet Halk Partisi’nde pazarlık, anti demokratik yaklaşım olmaz, yapılmasın, bu ileride bizi sıkıntıya düşürür demiştim. Kimisi diyor ki ‘partiden koptun mu?’ Kopmadım arkadaşlar. Biraz sivri dilli olduğum için acaba kimseyi rahatsız eder miyim, dengeleri bozar mıyım? diye söz almak istemiyorum. Peki bugün mü bozacaksın dengeleri? Hayır arkadaşlar, bugün şikayette bulunmaya değil, teşekkür etmeye geldim.

Arkadaşlar biz demokrat mıyız? Bu nasıl soru, tabii ki demokratız. İnsan haklarını savunuyoruz, çevre, çocuk, kadın haklarını savunuyoruz. Biz demokratız. Dışarıya karşı demokratız, ama içeriye karşı anti demokratız. Beğenirsiniz beğenmezsiniz, tabii ki farklılıklarımız olacak, sayın Erkek’le, sayın Güneşhan’la benim de farklılıklarım var. Onlar bizim kardeşimiz, birlikte mücadele ediyoruz. ‘Demokrasi bizim için tramvaydır. İstediğimiz durağa gelince ineriz.’ Kim demiş bunu, Recep Tayyip Erdoğan… Demokrasiyi amaç olarak kullanmıyor, araç olarak kullanıyor. Bir başka demeç, yine bir değerli siyasetçimizin; ‘Gerekli şartlar ve koşullar oluştuğunda merkez ilçe kongresi yapılır. Ama şuana kadar gerekli şartlar oluşmadı.’ İsmet Güneşhan… Sayın Başkanım ne alakası var. Yani bu koşullar tüzükte yazıyor. Bunları sayın Güneşhan’ı yıpratmak için söylemiyorum, biz birlikte siyaset yaptık. Bu hataları lütfen bundan sonra yapmayın sayın başkanım, bu tür işlere tevessül etmeyin. Ben sizden, bu örgütten, bu davranışınızdan dolayı özür dileminizi şahsen bekliyorum.” diye konuştu.

ERKEK:  “MÜCADELELERİ HEP BİRLİKTE VERDİK”

Muharrem Erkek, “Siz birlikte 2000’li yıllarda nasıl parti içi mücadele verdiğimizi en iyi bilen insanlardan birisiniz. O yıllarda sayın Ali Uyanık yoktu, birçok arkadaş yoktu. O mücadeleler, çok zorlu mücadeleler. Hep birlikte verdik.

Ben belediye meclis üyesiydim. Arkadaşlarımız, ‘seçilme ihtimalin çok yüksek, aday ol, geri adım atma’ dediler. Ama biz, madem yeni bir yönetim, yeni bir anlayış, parti için böyle bir karar almış, hiçbir hukuki bağlayıcılığı olmadığı halde, adaylığımızı geri çektik. Bugün MYK kararıyla Çanakkale’de, belediye meclisi eğilim yoklaması yaptık. Türkiye’nin her yerinde uygulandı o MYK kararı. Biz MYK kararıyla adaylığımızı geri çektik. İl kongresinde konuşuruz uzun uzun…” diyerek il kongresini de il danışma kuruluna döneceğinin sinyallerini verdi.

GÖKHAN: “ARTIK BİR OLMAK ZORUNDAYIZ”

“İlçe kongremizin heyecanı arttı, karşılıklı düello yapıldı. Artık, biz bu düellonun tarafı değiliz. O konu kapandı. Şimdi biz kongremizi ve ilerideki süreçlerimizi tamamlama noktasında devam ediyoruz.” diyerek sözlerine başlayan Ülgür Gökhan, “Artık biz, bir arada olmak zorundayız. Biraz önce Sayın Genel Başkan Yardımcım da söyledi, aynen katılıyorum. Biz bir yere gitmedik, biz ayrılmadık. Çanakkale Merkez ilçe örgütü topyekun bir arada. Hiçbir sıkıntı yoktur. Gerek Kepez’de, gerek Çanakkale’de bizler verdiğimiz sözleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Bütün baskılara, sıkıştırmalara, kaynaklarımızın zayıflamasına rağmen, bahane üretmeden olabildiğince işlerimizi yapma gayreti içindeyiz.” dedi.

Kongre, bazı delegelerin ardından son olarak İsmet Güneşhan ve Ali Uyanık’ın yapıcı konuşmalarının ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Son kez aday olduğunu vurgulayan ve seçilen Uyanık’a partililerinden tebrik yağdı.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum