Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

'ÖNCELİK HAYATIN, ÖNCELİK YAYANIN'

İç İşleri Bakanlığı trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla başlattığı uygulamalar dün 81 ilde 13:00-15:00 saatleri arasında gerçekleştirildi.

03 Ekim 2019 - 10:54

Sürücülere ve vatandaşlara öncelik yayanın bilincini aşılamak amacı ile Çanakkale 18 Mart İlkokulunun önünde de İl Emniyet Müdürü başta olmak üzere kent protokolü ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Sürücülere yaya geçitlerinde, yaya üstünlüğü bilincini aşılamak amacı ile 2019 yılı, Yaya Öncelikli Trafik Yılı ilan edilmişti. İlk uygulama ise geçtiğimiz Şubat ayında 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilmişti.   Vali ve kaymakamlar tarafından yaya trafiğinin olduğu yerler başta olmak üzere; il ve ilçelerde görev yapan  kolluk personeli okul ve yaya geçitlerinde görevlendi. Trafik zabıtası olmayan kolluk personeline, yaya geçitlerinde geçiş üstünlüğünün  sağlanması ve yaya trafiğinin  yönetilmesi için gerekli eğitim ve görevler verildi. 

Geçtiğimi Şubat ayında başlayan uygulamalar farklı günlerde farklı yerlerde devam edilirken Çanakkale’de önceki gün Vali Yardımcıları Celil Ateşoğlu ve Cezmi Batuk, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Okul Personeli ve öğrencilerin katılımı ile 18 Mart İlkokulu önünde “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” uygulaması gerçekleştirdiler.  Sürücülere ve vatandaşlara öncelik yayanın bilincini aşılamak amacı ile 81 İlde olduğu gibi Çanakkale de de yapılan uygulamada sürücüler bilgilendirdi. Trafikte el broşürü dağıtan İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, sürücülere uygulama hakkında bilgi vererek, Uygulamanın hayata geçirilmesinde sürücülerinin de büyük katkısı olduğunu ve bunun devam edilmesi gerektiğini belirtti.

 270 ARAÇ SÜRÜCÜSÜNE CEZA KESİLDİ

Trafik Tescil ve Denetleme Müdür Erdal Musaoğlu, uygulama hakkında yaptığı açıklamasında, uygulama kapsamında uygulanan cezai yaptırımlara da değinerek “Kara Yolları Trafik kanununda yapılan değişiklik ile ışıksız yay ve okul geçitlerinde araç sürücülerin yayalara ilk geçiş hakkı vermeleri ile ilgili  bir tasarrufta bulunuldu. Bunun üzerine  2019 yılında başlayan bu uygulama ile ilgili Türkiye Genelinde 6 Şubatta ilk uygulama yapıldı. ‘Öncelik yayanın, öncelik hayatın’ sloganı ile bir de kampanya başlatıldı.  Bu etkinliğin bir ayağı olan farkındalık etkinlikleri kapsamında yine 81 ilde  13:00 – 15:00 saatleri arasında Bu farkındalık etkinliğini biz de 18 Mart İlkokulunun önünde gerçekleştiriyoruz. Şu anda İl Merkezimizde 16 noktada İlçelerimiz ile birlikte 47 noktada 400 personelimiz ile birlikte, ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri ile birlikte  farkındalık etkinliğini yürütüyoruz.  Amacımız önceliğin yayada olduğunu ve yayanın güvenliğini insanlara anlatmak.  Bununla ilgili gerek çalışmalarımız gerekse bilgilendirme çalışmalarımız devam edecek. Bazı günler bilgilendirme bazı günler denetim ve akabinde cezai uygulamaları ile faaliyetlerimiz devam ediyor. Şu ana kadar  270 araç sürücüsüne cezai işlem uygulandı” dedi. .

Okullarda Yaya Öncelikli Eğitimler verildi.

 81 İlde Vali ve kaymakamlar tarafından okul ve yaya geçitlerinde yatay ve dikey işaretleme eksiklikleri tespit ettirilerek, belediyeler tarafından   yatay ve dikey işaretlemeler yapıldı. Valiler ve kaymakamların koordinesinde 6 Şubat’tan bu yana tüm okullarda ‘yaya geçidi kullanımı ve yaya öncelikli trafik’ konulu programlar yapılarak öğrenciler bilgilendiriliyor. Bununla birlikte uzmanlar tarafından trafik eğitimi verilen okul geçit görevlilerince okul giriş/çıkışlarında, okul önlerinde ve çevresindeki yaya geçitlerinde farkındalığı artırmaya yönelik uygulamalı etkinlikler düzenlendi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum