Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

'NEDEN SADECE ALAMOS GOLD'A TEPKİLER GÖSTERİLİYOR?'

13 Ekim 2019 tarihinde ruhsat süresi dolan Kanadalı Alamos Gold şirketinin ruhsatı yenilenmemişti. Ruhsat yenilenene kadar inşaat faaliyetlerini durdurduğunu açıklayan şirket, geçtiğimiz günlerde 200 işçiyi işten çıkardığını duyurmuştu. Doğu Biga Proje Müdürü ve Şirket Sözcüsü Çağın Şen, bugün Çanakkaleli yerel basın mensuplarıyla bir araya gelerek, Kirazlı Altın Madeni projesinin önümüzdeki sürecini değerlendirdi.

11 Aralık 2019 - 16:01

200’den fazla işçinin iş akitlerini fesih etmekten dolayı büyük üzüntü yaşadıklarını belirten Şen konuyla ilgili olarak; “13 Ekim tarihinde ruhsat yenileme tarihimizin son günüydü. Ruhsatın yenilenme sürecinde bir gecikme ile karşı karşıya kaldık. Bu da bizim inşaat faaliyetlerimizi resmi olarak da durdurmamız gerekliliğini doğurdu. Bu sebeple proje sahasında tüm faaliyetlerimizi o günden bugüne kadar da inşaat çalışmalarımıza ne yazık ki devam edemedik. Bu sürenin sonucunda çok değer verdiğimiz arkadaşlarımızla beraberliğimize ara vermemizi gerektiren üzücü bir karar vermek zorunda kaldık. Ara verme kelimesini özellikle kullanıyor, vurgulamak istiyorum. Çünkü biz bu arkadaşlarımızla en kısa sürede bir araya gelerek tekrar çalışmayı arzu ediyoruz. Bunu yayınladığımız açıklamada da, şirketimizin taahhüdü olarak da ilan ediyoruz. İş akdini fesih etmek zorunda kaldığımız arkadaşlarımızla izin sürecinin ardından tekrardan hepsini istihdam ederek sahadaki faaliyetlerimize devam edeceğiz. Bunu kendilerine de belirttik. Tabi içlerinde çok değerli yöneticilerimiz, uzman ve mühendis arkadaşlarımız var. Türkiye’nin dört bir yanından aileleri ile buraya gelip düzenini kurmuş arkadaşlarımızla da yollarımızı ayırmak zorunda kaldık. Çoğunluğu civar köylerden olan işçi arkadaşlarımız var. 30 kişilik bir eğitim grubumuz vardı, temel madencilik, iş güvenliği gibi birçok konuda eğitim programına tabi tuttuğumuz, yetiştirdiğimiz insan gücüyle bir ara vermek zorunda kaldık. Bu arkadaşlarımızın yasal olarak tazminat almaya hak kazanımları da yoktu, biz şirket olarak burada bir özveride bulunarak, arkadaşlarımızı finansal anlamda bir nebze rahatlatmak amacıyla bir tazminat ödemesinde bulunduk” dedi.

Doğu Biga Proje Müdürü ve Şirket Sözcüsü Çağın Şen, düzenlediği basın toplantısında kamuoyunca pek bilinmeyen bir istatistikten de bahsetti. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde 15 altın madeni faaliyetinin yürütüldüğünü bunun da dünyada bir ilk olduğunu açıkladı. Çağın Şen; ” Türkiye’de şu anda çalışan 15 tane Altın Madeni var ve bunların hepsi son 20 yılda açıldı. Dünya’da son 20 yılda hiçbir yerinde, hiçbir ülkesinde 15 tane altın madeni açılmadı. Türkiye bu bakımdan dünyada en çok altın madeni açılan ülke konumunda. Bu da aslında hem ülke olarak potansiyelimizi hem de nerelere gidebileceğimizi gösteren çok önemli bir dinamik. Bizde bu kapsam da en kısa sürede ruhsat yenileme sürecimizin tamamlanacağını ümit ediyoruz, aynı zamanda beklentimiz de bu yöndedir” dedi.

Doğu Biga Proje Müdürü ve Şirket Sözcüsü Çağın Şen, protestoların yoğun bir şekilde gerçekleştiği süreçte Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyaret ettiğini hatırlatarak burada bir teklifte bulunduğunu belirtti. Alamos Gold’ın Kirazlı Projesini STK ve Belediyenin ayrıca alanında uzman kişilerden oluşacak alternatif bir denetim mekanizması teklifinde bulunduğunu belirten Çağın Şen, teklifini bir kez daha yineledi. Çağın Şen; “Biliyorsunuz bu protestoların yaşandığı dönemde; gerek Çanakkale Belediyemiz, gerekse birçok STK oldukça fazla göz önündeler idi, sürecin içerisindeler idi. Sayın Belediye başkanımızı ziyaretimizde; kendisine ve belediye başkan yardımcılarımıza  bir arzumuzu ve bir taahhüdümüzü yeniledik; “İçinde STK’ların olduğu, belediyemizin olduğu, üniversitenin veya alanında uzman kişilerin de olduğu alternatif bir denetim mekanizması oluşturalım” teklifinde bulunduk. Temmuz ayından bu yana 9 ayrı bakanlığın ve kurumların denetimlerinden geçtik. Bugüne kadar da sahada yapılan herhangi bir olumsuzluğa veya yasalara aykırı bir davranışta bulunmadığımız tespit edilerek tutanak altına alındı. Bütün bunlara rağmen hala burada bir endişe var ise; gelin birlikte bir denetim komisyonu oluşturalım dedik. Bu komisyonda da mutlaka Çanakkale Belediyemizin olmasını istiyoruz. Çünkü Belediyemizin Atikhisar Barajı üzerinde çok büyük bir hassasiyeti var. Bu konuda da kendi düşünceleri ve endişelerini saygı ile karşılıyoruz. Bu konuda tüm teknik çalışmalar, ÇED sürecinde bu endişeler tartışılmış olsa da; biz bundan sonra ki denetimleri de oluşturacağımız alternatif denetim mekanizması ile birlikte yapalım istiyoruz. Nasıl bir kamu kurumu gelip bizi denetliyorsa; bu oluşturacağımız komisyonda aynı anda bir numune alsın, tahlil ettirilsin, kamuoyu ile aynı anda paylaşılsın. Burada bir yanlışımız, uygulamada bir hatamız varsa; biz son derece şeffaf bir şekilde diyoruz ki gelin birlikte denetleyelim. Birlikte tüm sonucu kamuoyu ile paylaşalım” teklifinde bulundu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum