Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Kazdaği hepimizin! Takipteyiz

Türkiye’nin oksijen deposu Kazdağlarına yapılmak istenilen Çırpılar Termik Santrali Projesi, bölgedeki doğal yaşam alanları ile beraber içme suyu havzalarını ve tarımsal üretimi tehdit ediyor.

Kazdaği hepimizin! Takipteyiz
12 Ocak 2017 - 10:09

Türkiye’nin oksijen deposu Kazdağlarına yapılmak istenilen Çırpılar Termik Santrali Projesi, bölgedeki doğal yaşam alanları ile beraber içme suyu havzalarını ve tarımsal üretimi tehdit ediyor. Projenin 11 Ocak 2017’de Ankara’da gerçekleştirileceği duyurulan 2. İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısının hava muhalefeti nedeniyle ertelendiği duyurulmuştur. Kazdağıseverler ve sivil toplum kuruluşlarını konunun yakın takipcisi olacaklarını açıkladılar.

Çanakkale’ye bağlı Yenice İlçesinin Çırpılar Köyü yakınlarında Taşzemin A.Ş. tarafından yapılması planlanan ve resmi belgelere göre yılda 3,5 milyon kömür tüketecek ve 90 adet futbol sahası büyüklüğünde bir alanın külle kaplayacak olan toplam 200 MW kurulu güce sahip santrale izin verilmemesi için tüm Türkiye çapında sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar bir haftadır kampanya yürütüyorlardı. Kazdağı’na 1,3 milyon ton kül yağmasına ve soğutma için 3,5 milyon metreküp su çekilerek Çanakkale’nin, Gönen ve Bandırma gibi önemli ilçelerin içme ve sulama suyunun tükenmesine, bölgede yetiştirilen kapya biberi, Kalkım çileği gibi ürünlerin de yok olmasına neden olacak olan projenin İDK toplantısında onaylanmaması için hep beraber harekete geçerek projeye itiraz edilmesi çağrısında bulunmuştu. Destek çağrısının ardından Çanakkale, Ankara ve İstanbul’dan pek çok derneğin yanı sıra Amasra, Bursa, Aliağa, Eskişehir, Afşin, Gerze, İzmir gibi tüm Türkiye çapında en az 10 farklı ildeki sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlardan bilgi edinme hakkı çerçevesinde üzerinden online olarak veya postayla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na şu ana kadar ulaşılan en büyük İDK itiraz miktarından birisi olan en az 500 itiraz dilekçesi gönderildi. Ayrıca 9 Ocak 2017 Pazartesi akşamı başlatılan sosyal medya kampanyası twitterda toplamda 574.500 kişi #kazdağıhepimizin etiketi ile paylaşımlar yaparak ve Kazdığı’nın sesini twitterda saat 21.35 itibariyle en çok konuşulan konularda 3. sıraya yükseltti. Ayrıca change.org sitesinde Çanakkale TEMA tarafından ’Çanakkale’ye Sahip Çık’ diyerek açılan imza kampanyasını da büyük ilgi görerek kısa zamanda 50.000 kişi tarafından imzalandı.

Çanakkale Yenice ilçesi Çırpılar Köyü’nde yapılması planlanan ve bütün Türkiye’nin göz bebeği olan Kazdağı’nın kültürel ve doğal mirasını, temiz havası, içme suyu ve gıdasını tehdit eden Çırpılar Kömürlü Termik Santral projesinin halk tarafından istenmediği açıktır. Bütün Kazdağı severler ve daha önce destek çağrısında bulunan İda Dayanışma Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Yeşil Yenice Dayanışması, Yuva Derneği ve 350 Ankara başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları Taşzemin A.Ş. şirketini projeden vazgeçmeye davet etmenin yanı sıra, ileri bir tarihe ertelendiği açıklanan 2. Inceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısını izlemeye ve konuyu takip etmeye devam edeceklerini açıkladılar. 

  1. Daha önce de 3 Şubat 2016’da yapılacağı duyurulan komisyon toplantısı Agonya Ovasındaki 72 köy muhtarının 65’inin imzaladığı itiraz dilekçelerin bölgeyi temsilen Hüseyin Soylu tarafından kurumlara sunulmasının ardından ileri bir tarihe ertelenmişti. Ardından, 23 Mart 2016’da Ankara’da gerçekleştirilen İDK’da ise itirazlar dikkate alınmış ve saptanan eksiklerin giderilmesi için firmaya süre verilmişti.
  2.  Çırpılar Projesi bölgede yapılmak istenilen tehlikeli ve kirli projelerden sadece bir tanesi.  Çanakkale’de şu anda zaten çalışmakta olan 3 tane ve inşaat haline olan 2 tane kömürlü termik santral ve başta Biga yarımadası olmak üzere Çanakkale’ye yapılması planlanan 13 tane daha kömürlü santral bulunmakta. Uzmanlar bütün santrallerin kümülatif olarak oluşturacağı hava kirliliğinin önemli hastalıklara yol açabileceğini belirtiyor. Çırpılar Santrali’nde yakılacak olan kömürden en fazla etkilenecek olan Agonya Ovası’nın Amerika ve Avrupa’ya ihraç ürünü olan Yenice kapya biberi, hayvan besi yemi olan mısır, yörede önemli bir gelir ve geçim kaynağı. Her türlü hayvancılığın ve hayvan ürünleri üretimin yaygın olduğu yörede ayrıca orman ürünleri sanayii de mevcut. Akçakoyun ve Kalkım çileği, kirazı da ayrıca marka olmuş ürünler. Tarımın önemli geçim kaynağı olmasından dolayı, bölgede içme ve sulama suyu sıkıntısı yaşanıyor.
  3. Bu santralle planlanan tüm santraler yapılırsa Çanakkale’de çalışacak olan 16 kömürlü termik santralin kümülatif etkisinin, sadece Kazdağı Milli Parkı ve bölgenin eşsiz doğasına değil; yaratacağı kirlilik ile bölgenin temiz havasına ve halk sağlığına da tehdit olacağı TEMA tarafından uzmanlara yaptırılan modelleme çalışmaları ile de tespit edilerek duyuruldu. Ayrıca IDK toplantısına halk sağlığına ve çevreye olan etkileri nedeniyle katılma talebinde bulunan Türk Tabipler Birliği, Türk Toraks Derneği, Greenpeace Akdeniz gibi kurumların toplantıya katılma talepleri reddilmişti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum