Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

İSMAİL TURAN HOCA MEMLEKETİNDE ANILDI

Mühendis ve Muhaddis Hoca olarak anılan Bigalı Yüksek Mühendis İsmail Turan için vefatının 17. yılında Biga’da anma programı düzenlendi.

İSMAİL TURAN HOCA MEMLEKETİNDE ANILDI
07 Aralık 2021 - 11:38
Biga Belediyesi, Mimar Sinan Mühendisler Birliği (MSMB) ve Çanakkale Sosyal Gelişim Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (ÇASGED) işbirliğiyle Danışment Köyü doğumlu Bigalı Yüksek Mühendis İsmail Turan vefatının 17. yılında, 5 Aralık Dünya Mühendisler Günü’nde Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen programla anıldı. Programa, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Müftüsü Ertuğrul Akın, Belediye Meclis Üyeleri, Biga Belediyesi Eski Belediye Başkanı Mehmet Özkan, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Başbakanlık Eski Engelliler Genel Müdürü Abdullah Güven, Adıyaman Üniversitesi İslami İlimler Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Çelik, ÇASGED Yönetim Kurulu Başkanı Serdal Bal, MSMB Genel Başkanı Kemal Kaptaner ve vatandaşlar katıldı.

Medine-i Münevvere’nin şehir planlamasını yapan, çok sayıda köprü ve yol projesi çizen, mühendisliğinin yanı sıra müfessir, muhaddis ve hafız da olan İsmail Turan Hoca’nın hayatı, eserleri ve düşünceleri panelde anlatıldı.
Programda konuşan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, “Peygamber Efendimiz (SAV) Hadis-i şeriflerinde “Alimler yeryüzünün kandilleridir. Alimin ölümü alemin ölümü gibidir” buyuruyor. Merhum İsmail Turan hocamız da 80 yıllık ömrünü adadığı İslami eğitim ve çalışmaları, sohbetleri, emanetleri ve değerleriyle bereketli bir yaşam sürmüştür. Hem fenni ilimler hem dini ilimler ile örnek bir isim olmuş mühendis ve hoca vasfını kazanmıştır. Bugün bizim onun hem hoca hem de mühendis ünvanını konuşarak ortaya koyduğu hizmetleri hatırlamamız çok kıymetlidir. Ömrünü öğrenmeye ve öğretmeye adayan hocamızın hayatını incelediğimizde ise Müslüman olarak ve hemşehrisi olarak gurur duyuyoruz. Hocamız Arapça’dan Osmanlıca’ya, İngilizce’den Almanca’ya kadar onlarca lisan öğrenmiş, ülkemiz başta olmak üzere Medine’den Libya’ya kadar Ümmet diyarlarında eserlere imza atmıştır. Bugünkü anma programına hocamızın memleketinde ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduk. Programımızdaki konuşmalardan, belgeselden, kıymetli hocalarımızı dinlemekten büyük feyiz aldık. 17 yıl önce aramızdan ayrılan İsmail Turan hocamızı hayırla yad ediyoruz ve hemşehrisi olarak her Bigalının tanımasının bir görev olduğuna inanıyoruz. Bizlere hayatıyla örnek olan İsmail Turan hocamız, hem dünya hayatında önemli bir kariyere ulaşmış hem de çok yönlü bir alim olarak ahirete yönelik kulluk görevini yerini getirmiştir. Bu duygularla üzerinde yaşadığımız toprakların evladı olan, talebe yetiştiren, tefsir yazan, Kur’an ve Hadis hafızı kıymetli hocamızı rahmetle anıyorum. Hocamızın emanetlerine sahip çıkan, güzel bir vefa örneği sergileyen herkese şahsım ve hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum. Mühendis hocamızın mekanı cennet, makamı ali olsun inşallah” ifadelerini kullandı.

Program sonunda Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Belediyesi Meclis Üyesi Suzi Özden ve Biga Belediyesi Eski Belediye Başkanı Mehmet Özkan tarafından panel katılımcılarına çiçek ve plaket takdim edildi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum