Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

"HEP BİRLİKTE BU KATLİAMA DUR DİYELİM"

CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Kirazlı'da yapılan doğa katliamına tepki gösterdi ve bu katliama dur demek için yetkililere ve kent halkına çağrıda bulundu.

12 Temmuz 2019 - 16:51

Kaz Dağlarında yaşanan katliam ile ilgili parti binasında düzenlenen basın açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Muharrem Erkek, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı İsmet Güneşhan, Saadet Parti İl Başkanı Süleyman Saçıkara, İyi Parti İl Başkanı Selehattin Yıldızlar, Kepez Belde Başkanı Birol Arslan ve çok sayıda partili katıldı. Basın açıklamasında konuşan CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan; “Dünyanın en güzel kentinde hem Avrupa kıtasında hem de Asya kıtasında toprakları bulunan bir coğrafyada yaşamaktayız. Denizleri, Boğazları, Adaları ve Kazdağları ile eşsiz bir coğrafyada yer almaktadır. Yüzölçümünün yarısından fazlası yani %54’ü ormanlarla kaplıdır. Bu özelliği ile Türkiye’de orman varlığı en zengin olan iller arasındadır. Kazdağları dünyada bütünlüğü korunan en önemli orman alanlarından ve dağ ekosistemlerinden biridir. Biga Yarımadasının Edremit Körfezi’nin ve Gönen Ovası’nın en önemli su kaynaklarını beslemektedir. Mitolojide yer alan bin pınarlı İdadır. Hem geçmiş hem de günümüzdeki durumuyla Troyanın en önemli coğrafi, tarihsel ve kültürel bileşenidir” dedi.

“Hepinizin bildiği gibi Çanakkale önemli bir tarım, orman ve turizm kentidir” diyen Güneşhan; “Çok yüksek bir sağlık ve ekoturizim potansiyeli barındırmaktadır. Nüfusun halen %50’ye yakın bir bölümü doğrudan ya da dolaylı olarak tarımla ilgilidir ve geçimini tarımdan sağlamaktadır. Tarımda buğdaydan narenciye kadar ürün çeşitliliği açısından Türkiye’nin en zengin illerindendir.  İşte Yüce Rabbim bizlere toprakları böyle verimli bir kentte yaşamayı nasip etmiştir. Bunun kıymetini hepimiz çok iyi bilmeliyiz. Ürettiği tarımsal ürünlerle Şeftalisi, Tüysüz şeftalisi, Lapseki kirazı, Elması, Ayvası, Narı, Bayramiç beyazı, Pembe domatesi, Zeytini, Balı, başta Ezine peyniri gelmek üzere çok nitelikli süt ürünleri ve aranan et ürünleriyle Türkiye’de marka bir ildir. Çanakkale ilinin değerleri böyleyken değerli arkadaşlar, Çanakkale ilinin yörede çok ciddi sağlık, sosyo ekonomik ve ekolojik/çevresel sorun ve yıkımlara yol açacağı bilinen, en önemli sorunlarından biri Kazdağları ve Biga yarımadasında kurulan ve planlanan termik santraller ile vahşi siyanürlü liç yöntemi ile yapılan metalik altın ve gümüş madencilik faaliyet ve işletmeleridir. Kaz dağları ve Biga Yarımadasının neredeyse tamamı madencilik şirketleri tarafından ruhsatlandırılmış durumdadır. Bunlardan biri Çanakkale’mizin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan ve tarımsal sulamada kullanılan Atikhisar barajı Havzası’nda sürdürülen metalik madencilik faaliyetleri, “Çanakkale İli Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Projesidir.” Söz konusu projenin ÇED olumlu kararının iptaline ilişkin Çanakkale Belediyesi ile Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği tarafından açılan dava Danıştay’dadır ve mahkeme süreci devam etmektedir. Değerli arkadaşlar dava süreci bir yandan devam ederken bu defa Çanakkale Valiliği tarafından şirkete gayri resmi müessese izni verilmiş ve şirket tarafından hukuksuz bir biçimde yaşam alanlarımıza saldırı başlatılmıştır. Çanakkale’mizin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Akhisar barajı ile Bayramiç ve Çan havzalarında etkileyecek “Çanakkale İli Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Projesinde” Toplan 26 milyon ton cevher işlenecektir. Değerler arkadaşlar bunun için 5200 ton patlayıcı ve yaklaşık 26.000 ton siyanür kullanılacaktır. Bunun sonucunda 40.000 ton zehirli ağır metal, Arsenik, Cıva, Bizmut, Selenyum, Kurşun açığa çıkacak yer altı ve yer üstü sularına karışacaktır. Su kaynaklarımız ve topraklarımız kirlenecektir. İşte bunun sonucunda az önce saydığımız tarımsal ürünler bir daha bu topraklarda üretilmeyecektir” şeklinde konuştu.

Güneşhan sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Haziran ayı sonunda yapılan tespitlere göre 200 hektarın üzerinde yaklaşık 195.000 ağaç kesilmiş ve ulaşım yolları açılmıştır. ÇED raporunda ise kesilecek ağaç sayısı 45.650 olarak belirtilmiştir. ÇED raporu gerçeğe aykırıdır ve rapora aykırı işlem yapılmaktadır. Çalışmalar derhal durdurulmalı ve cinayete ortak olunmamalıdır. Tüm bu olan bitenlere karşı sessiz kalanlar, duyarsız olanlar, tepki göstermeyenler dilsiz şeytandır. Biz Çanakkaleliler olarak asla dilsiz şeytan olmayacağız. Bu katliamlar sona erinceye kadar sesimizi en yüksek düzeyde çıkartacağız, en yüksek düzeyde haykıracağız. Yasalar çerçevesinde çok daha sert bir şekilde tepkimizi ortaya koyacağız. Buradan çok açık net bir şekilde ifade etmek istiyorum. Bu ruhsatların altında imzası olan Ankaralı bürokratlar belki de yaşamları boyunca hiç Çanakkale’de bulunmamışlardır. Ankara’daki bürokratların herhangi bir menfaatleri var ise söylesinler bize, biz Çanakkaleler olarak onların bu menfaatlerini karşılamaya hazırız. Yeter ki imzalarını geri çeksinler ve katliam son bulsun. Başta AKP Grup Başkan Vekili Sayın Bülent Turan olmak üzere Milletvekili Jülide İskenderoğlu, AKP ve MHP il Başkanları, Sayın Valiyi, STK’ları, tüm kurum ve kuruluşları göreve çağırıyorum. Vicdanlarına sesleniyorum. Bu hukuksuzluğa, katliama, yaşam alanlarımıza saldırıya dur demeye çağırıyoruz.”

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ise; “Biz bir araştırma önergesi hazırladık, önümüzdeki hafta Çarşamba veya Perşembe günü meclis gündeminde olacak. Bende İl Başkanıma katılarak Bülent Turan’ı, Jülide İskenderoğlu’nu, AKP ve MHP İl Başkanlarını söz konusu Çanakkale olduğu için göreve davet ediyorum. Samimiyetlerini orada görmek istiyorum. Önümüzdeki hafta olacak basın açıklaması ile de bu konudaki tutumlarını kamuoyu ile de paylaşacağım” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Muharrem Erkek de; “Kazdağlarının halini görünce bir insanın, vicdanı olan bir insanın kahrolmaması mümkün değil. Hele hele bu topraklarda doğmuşsanız ve bu toprakları tanıyorsanız. Binlerce yıllık bir tarihe de ihanet ediliyor aslında kazdağları, binpınarlı ida burada binlerce yıllık tarih var. Bu iktidar bir türlü ağacı sevemedi, doğayı sevemedi, sağlıklı ve güzel bir çevreyi sevemedi. Bu iktidar betonu sevdi, rantı sevdi, altın madenciliğini sevdi. Çanakkale’ye ihanet ediliyor arkadaşlar. Geleceğimize ihanet ediliyor. Bizim mücadelemiz çocuklarımıza geleceğe temiz bir çevre bırakmak. Her insanın sağlıklı bir çevrede dengeli bir çevrede yaşama hakkı vardır. Bu bir haktır aynı zamanda, dengenin nasıl bozulduğunu görüyorsunuz. Kazdağılarındaki ağaç katliamına bakın doğanın dengesinin nasıl bozulduğuna bakın buna kimsenin hakkı yok.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum