Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

GEYİKLİ ZEYTİNYAĞINA COĞRAFİ İŞARET

Geyikli zeytinyağına coğrafi işaret alınması ile ilgili toplantı, Geyikli Çok Programlı Anadolu Lisesinde yapıldı.

GEYİKLİ ZEYTİNYAĞINA COĞRAFİ İŞARET
01 Şubat 2020 - 12:34

Ezine Kaymakamlığı, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Geyikli Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Geyikli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından ortaklaşa düzenlenen Geyikli Zeytinyağına Coğrafi İşaret alınması ile ilgili toplantı Geyikli Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde yapıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ konuşmasında,”Coğrafi işaret; üretilen ürünün kaynağını ve özelliklerini tanımlayan, ürünün kalitesini belgeleyen bir işarettir. Coğrafi işaretler, ürüne pazarlama gücü katar ve ürünün gerçek üreticilerini koruyarak kırsal kalkınmaya aracılık eder ve ülke ekonomisine katkı sağlar. Geleneksel bilgi ve kültürel değerlerimizin korunması açısından büyük öneme sahip olan coğrafi işaretler, üreticiye de pazarlama konusunda büyük avantajlar sağlamaktadır. Tüketicilerin coğrafi işaret amblemi olan ürünleri daha çok tercih etmesi bu ürünlerin satış değerini yükseltir” dedi.

Açılış konuşmasında S. S. Geyikli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Tayfur Can katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür ederek, coğrafi işaret çalışmalarının devam ettiğini ve en kısa sürede süreci tamamlamak istediklerini belirtti. Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu ise Geyikli Belediye Başkanlığı olarak Geyikli Zeytinyağı Coğrafi İşareti ile ilgili ellerinden gelen her türlü desteği vereceklerini, bir sonraki zeytin hasat şenliğini 3-4 gün süren zeytin festivali olarak yapmak istediklerini söyledi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Yıldırım, zeytinle ilgili genel bilgiler vererek sözlerine başladı. Çanakkale’de yetiştirilen zeytin ve zeytinyağının coğrafi işaret tescili alınmasının öncelikle ürüne daha sonra da bölgeye ekonomik bir katkı sağlayacağını söyledi. Çanakkale’de zeytin ve zeytinyağı kalitesine etkisi olan en önemli faktörlerin; iklim, toprak yapısı, rüzgâr ile Kaz Dağları etkisinin olduğunu, yörenin avantajlı özelliklerinin nitelikli bir şekilde değerlendirilerek bu özelliklerinin bu gibi toplantılarla tanıtılmasının öneminden bahsederek sözlerini tamamladı. Açılış konuşmalarının ardından Ezine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Mehmet Çetin “Ezine ve Geyiklide Zeytin ve Zeytinyağı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Mehmet Ali Gündoğdu “Coğrafi işaret ve önemi” , Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Şeker “Geyikli Zeytinyağına Coğrafi İşaret Alınması Konusunda Yapılan Çalışmalar” konusunda katılımcılara sunumlar yaptı.

Sunumların ardından katılımcıların görüş ve önerileri alındı. Katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından toplantı sona erdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum