Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK SÖZLEŞME İMZALANDI

Biga Belediyesi ile Yeniçiftlik İlk/Ortaokul arasında ‘Çocuk Hakları Sözleşmesi’ imzalandı. Proje, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor.

DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK SÖZLEŞME İMZALANDI
26 Kasım 2019 - 13:57 - Güncelleme: 26 Kasım 2019 - 14:03

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ile Yeniçiftlik İlk/Ortaokul öğrencileri arasında 41 maddeden oluşan, ‘Çocuk Hakları Sözleşmesi’ 26 Kasım Salı saat 10:00’da Biga Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen törenle imza altına alındı. Programa, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, Çocuk Meclisi Başkanı Egemen Eren, Yeniçiftlik İlk/Ortaokul Müdürü Ersin Tufan Kaya, Müdür Yardımcısı Emel Çimen, Yeniçiftlik Muhtarı Nejdet Irak, öğretmenleri, öğrenciler, aileleri ve basın mensupları katıldı. Öğrenciler, Biga Belediyesi’ne ellerindeki dövizler ve ‘Oyun hakkımız söke söke alırız’ sloganlarıyla geldi.

“ÜLKEMİZ ÇOCUKLARA HAK TANIYAN İLK ÜLKELERDENDİR”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda proje ile ilgili bilgi veren Yeniçiftlik İlk/Ortaokulu Müdür Yardımcısı Emel Çimen, yaptığı konuşmada, “Birleşmiş Milletler 1959 yılında Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzalamıştır. 20 Kasım 1989 tarihinde onaylanan bu sözleşme sayesinde artık çocukların hakları yasalarca korunmaktadır. 20 Kasım günü tüm dünyada çocuk hakları günü olarak kutlanmaktadır. Ülkemiz çocuklara hak tanıyan ilk ülkelerdendir. Ulu önder Atatürk, ‘çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır’ diyerek 23 Nisan’ı çocuklara armağan etmiştir. Türkiye, çocuk haklarına dair sözleşmeyi 14 Ekim 1990 yılında imzalamıştır” dedi.

“SÖZLEŞMEYİ BÜYÜKÇEDEN ÇOCUKÇAYA ÇEVİRDİK”

Çocuk hakları ile ilgili animasyon filminin sunumunun ardından, Müdür Yardımcısı Emel Çimen tarafından Biga Belediyesi ve Yeniçiftlik İlk/Ortaokulu’na ait sözleşmede yer alan yükümlülükler okundu. Çimen, “Hazırladığımız bu Çocuk Hakları Sözleşmesi büyükçedençocukçaya çevirmeye çalışarak oluşturulmuştur. Yükümlülükler içinde sayın Cumhurbaşkanımızın bir sözünü aldık: ‘Yunus gibi yangın, Mevlâna gibi dertli, Hacı Bektaş gibi vakur olmadan bu millete hizmet edilemez. Vatanıma milletime hizmet etmek için kendimi yetiştireceğim.’ Sözleşme sadece kağıt üzerinde kalmamalıdır, taraflar üzerine düşen görevleri yapmakla yükümlüdür. Yapmadıkları takdirde Çocuk Hakları Mahkemesi’nde haklarını savunacaklar ve yargılanacaklardır. Bu sözleşme 41 maddeden oluşmuş olup 1 yıl için geçerlidir. Sözleşmemizi tüm dünya çocukları adına imzalıyoruz. Suriyeli, Arakanlı, Yemenli, Filistinli çocuklarımız için imzalıyoruz” diye konuştu.

“YENİÇİFTLİK’E BASKETBOL SAHASININ SÖZÜNÜ VERİYORUM”

Programda konuşan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Yeniçiftlik’e basketbol sahası sözü vererek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biga Belediyesi ile Yeniçiftlik İlk/Ortaokul öğrencileriyle aramızda imza altına aldığımız Çocuk Hakları Sözleşmesi hayırlı uğurlu olsun. Okul müdürlerimiz, Çocuk Meclisi Başkanımız Egemen Eren bizleri daha önce ziyaret ederek incelememiz için sözleşmeyi teslim etmişlerdi. Biz de incelemeye gerek olmadığını çocuklarımızın yarının emanetçisi, geleceğimiz olduğunu ifade ederek üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Bizler sözleşmede Biga Belediyesi’nin yükümlülüğü olan ne varsa yapmaya hazırız. Ben muhtarımızın, müdürlerimizin, öğretmenlerimizin ve velilerimizin huzurunda basketbol sahasının sözünü veriyorum. Geçen hafta Biga’mızı ziyaret eden Gençlik ve Spor Bakanımız, Gençlik Merkezi’nin açılışında yüzme havuzu ve 20 adet basketbol sahası sözünü verdi. Bir basketbol sahası da Yeniçiftlik’te olacak inşallah. Ayrıca Biga Belediyesi olarak Atatürk Kültür Merkezi ve bilgi evlerimizde 3 binin üzerinde çocuğumuza farklı kategorilerdeki kurslarımızla destek veriyoruz. Ben bu projenin paydaşı olmaktan çok mutluyum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum, hayırlı olsun.”

Yeniçiftlik İlk/Ortaokulu Çocuk Meclisi Başkanı Egemen Eren, yaptığı açıklamada “Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin yerelden tüm dünyaya sesimizi duyurmamızda biz çocuklara destek olan Biga Belediye Başkanımıza, Biga İlçe Milli Eğitim Müdürümüze, siz değerli basın mensuplarına ve yanımızda olan büyüklerimize teşekkür ederim” dedi.

Yeniçiftlik Muhtarı Nejdet Irak ise, “Okulumuzda ilk defa gerçekleşecek olan böyle bir etkinliği düzenledik. Bizleri kırmayan ve sözleşmeyi imzalayan Biga Belediye Başkanımıza çok teşekkür ederim. İnşallah bu proje geleceğimiz için hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Çocuk Hakları Sözleşmesi tarafların onayına sunularak, üç nüsha halinde taraflarda kalmak üzere Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen ve Çocuk Meclisi Başkanı Egemen Eren tarafından imzalandı. Program çiçek takdimi, ikramların yapılması ve belediye binası önünde çekilen toplu fotoğraf ile sona erdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum