Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

ÇİFTÇİLERE MÜJDE

Son dakika! Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çiftçilere 6 Ağustos Salı günü 1,2 milyar TL destekleme ödemesi yapılacağını açıkladı.

ÇİFTÇİLERE MÜJDE
30 Temmuz 2019 - 12:00

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Habertürk TV yayınında çiftçilere verilecek destek ödemeleri, Yusufeli Barajı, elektrikli traktör, orman yangınları, et fiyatları ve birçok önemli konuda önemli açıklamalarda bulundu.Bakan Bekir Pakdemirli, yağlı tohum hububat desteğinin kalan yüzde 30'luk kısmının 6 Ağustos Salı günü ödeneceğini çiftçilere müjdeledi. Pakdemirli, "Çiftçilere 6 Ağustos Salı günü 1,2 milyar TL destekleme ödemesi yapılacak" dedi.

Pakdemirli'nin açıklamalarından satır başları:

"300 MİLYON DOLARLIK DOĞAL GAZ İTHALATINI ÖNLEYECEK"

"Yusufeli Barajı 2021 yılının haziran ayında tamamlanacak. 275 metre yüksekliği ile tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 3 ve yada 4, barajı olacak. 300 milyon dolarlık doğal gaz ithalatını önleyecek. Ekonomiye yıllık katkısı da 1,5 milyar lira civarında. Kendini 7 yılda amorti edecek bir baraj.

YER ALTI BARAJLARI

Yer altı barajları konusunu önemsememiz lazım. İklimler değişiyor, kuraklık artıyor. Yüzeyde yapılan barajlarda buharlaşma oluyor ama yer altında buharlaşma söz konusu değil. Yer altı barajlarıyla önümüzdeki nesillere suyu çok rahat ulaştırabiliriz diye düşünüyorum.

"ORMAN VARLIĞINI ARTIRAN 3 ÜLKEDEN BİRİYİZ"

Bu hükümet döneminde 4,5 milyar fidanı toprakla kavuşturduk. Dünyada orman varlığını artıran 3 ülkeden biriyiz. 2023 için 7 milyar fidanı toprakla buluşturmak. 2023 hedefinde toprak kaybını 130 milyon tona düşürme hedefimiz var. Orman yangınlarında yüzde 80 ve daha fazlası insan kaynaklı hatalardan çıkıyor. Bugün itibariyle yangına müdahale süresini 18 dakikadan 12 dakikaya indirdik.

'ELEKTRİKLİ TRAKTÖR ÜRETİMİ 1-1,5 SENE İÇİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR'

İşin doğrusu şu, biz böyle bir insiyatif başlattık. Türkiye elektrikli traktörde bir lider olabilir mi, lokomotifin başında olabilir mi? Traktörle ilgili henüz ne Çin'de ne de başka ülkede olmadığını gördük. Türkiye'de bu işi yapan bir firma var. Bir prototip şimdi ikinci prototip çıkıyor. 5-6 ayda prototipi meydana getirdik. Prototipi yapmış olmak ertesi gün üretime geçeceğiz anlamına gelmiyor, prototip yüzde 25 demektir. Bu artık bir gelişim sürecine girecektir. Ana amacımız devlet olarak bu traktörü üretmek değil, özel sektörün yapması ve bu konuda teşviklerin verilmesi. Gerekli destekler sağlanacak. Sanayi Bakanlığının da içinde olacağı bir kurulla birlikte bu işi üretimine hazır olan bu traktörü ne zaman Türk çiftçisiyle ne zaman kavuşturabiliriz. Bunu ileriki günlerde planlıyor olacağız. Tahmin ediyorum 1-1,5 sene içerisinde bu üretim gerçekleştirilebilir. Konunun henüz başında olduğumuzu böyle bir traktörün yapıldığını yapılabildiğini Türk çiftçisiyle paylaşmış olduk. Patlar motora göre çok daha güçlü. Yüz akı bir prototip oldu.

1,2 MİLYAR TL ÖDEME YAPILACAK

Çiftçilere 6 Ağustos Salı günü ödeme yapmayı planlıyoruz. 1,2 milyar toplamda bir ödeme, 2 milyar lirayı zaten ödemiştik. Hububatta yüzde 1 civarında artış gözüküyor.

"ET FİYATLARINDA DEĞİŞİKLİK BEKLEMİYORUZ"

Kurbanda et fiyatları genelde değişmez. Piyasa kendini buna hazırlıyor. 1 milyon 217 bin büyükbaş, 3 milyon 895 bin adet küçükbaş var. Kurban sonrasında et fiyatlarında bir fiyat değişikliği beklemiyoruz."

YORUMLAR

  • 0 Yorum