Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

CHP ÇANAKKALE İÇİN BİR İLK

Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanlığı bünyesinde ilk kez Engelli Bireyler Komisyonu kuruldu. Komisyon Kolaylaştırıcılığını Mehmet Gülden’in yaptığı Engelli Bireyler Komisyonu’na ilişkin açıklama gerçekleştirildi. Açıklamada “Engelli bireylerin insan onuruna yaraşır bir yaşama sahip olabilmesi, hepimiz için onurlu bir yaşam demektir” ifadeleri yer aldı.

CHP ÇANAKKALE İÇİN BİR İLK
04 Aralık 2023 - 11:32
Açıklamaya CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun, Engelli Bireyler Komisyonu Kolaylaştırıcısı Mehmet Gülden ve CHP üyelerinin yanı sıra Altınokta Körler Derneği’nden de katılım sağlandı.
“YÜZLERCE ENGEL MAALESEF ORTADAN KALDIRILAMADI”
Engelli Bireyler Komisyonu’nun kuruluşuna ilişkin açıklamada “Engelli bireylerin insan onuruna yaraşır bir yaşama sahip olabilmesi, hepimiz için onurlu bir yaşam demektir. Türkiye geneli, ilimiz özelinde var olan engelli bireylerin sorunlarına çözüm üretmek, onların da tıpkı sağlıklı bireyler gibi kentleşmenin ve sosyal haklardan yararlanabilmenin alt yapısını oluşturmak adına mücadele etmek için Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Merkez İlçe Bünyesinde engelliler komisyonunu oluşturduk. Komisyon olarak bu konuda yapılan alan çalışmalarında; Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından onaylanarak yürürlüğe girmesi ve 5378 sayılı Engelliler Kanunu’nun kabul edildiği günden bu yana; engelli bireylerin toplum yaşamına tam ve etkin katılımları önündeki yüzlerce engel maalesef ortadan kaldırılamadı.
“ADİL, EŞİT VE İNSANCA BİR YAŞAM HAKLARI TANINMALIDIR”
Bu kapsamda önerilerimiz 7 başlık altında toplanmıştır. 1. Sağlık raporları dünya sağlık örgütü ölçütlerine göre düzenlenmeli, bu şekilde engellilerin çalışma, emeklilik başta olmak üzere haklarından adil şekilde yararlanmalarının önü açılmalıdır. 2. Toplu taşıma araçlarının engelli bireylere uygun hale getirilmesinin sağlanmalıdır. 3. Kamu kurumlarında ve özel iş yerlerinde iş kanunundaki istihdam kotalarına eksiksiz uyulmalıdır. Engellilere insanca çalışma koşulları sağlanmalıdır. 4. Evde bakım yardımı ve engelli aylığı almak için gerekli koşullar keyfilikten çıkarılmalı, gelir ölçütü aileye göre değil yararlanacak engelli bireye göre belirlenmelidir. Bakım yardımı ve engelli aylığı insanca yaşanacak düzeye çekilmelidir. 5. Engellilerin kullandığı ilaç, ortez, protez, bez gibi yaşamaları için gerekli sağlık ürünleri ve destekleri, SGK tarafından tümüyle karşılanmalıdır. Sağlık Uygulama Tebliği buna göre değiştirilmelidir. 6. Engellilerin haklarından tam ve eksiksiz yararlanmalarının önü açılmalı, adil eşit ve insanca bir yaşam hakları tanınmalıdır. 7. Engelli bireylerin eğitimi için fiziki koşullar iyileştirilmeli, branş öğretmeni atamaları eterli yapılmalı, her okula rehber öğretmen ataması yapılmalı, engel durumuna göre bir öğrenci bile olsa özel eğitim sınıfları açılmalı, okullarda destek odaları çalıştırılmalı, Bireysel Eğitim Planları (BEP) uzman rehberliğinde yapılmalı ve uygulanmalıdır” ifadeleri yer aldı.
“SORUNLARI İSTİSNASIZ ÇÖZME ADINA MÜCADELEMİZİ DEVAM ETTİRECEĞİZ VE ÇÖZECEĞİZ”
Engelli Bireyler Komisyonu Kolaylaştırıcısı Mehmet Gülden; “Bu bir eksiklikti bizim için. Bugüne kadar gerek mevcut iktidar gerekse toplum tarafından ötelenen engellerimizin sorunlarına çözüm bulmak adına yola çıktık. Kuruluşumuzdan hemen sonra sağ olsun İlçe Yönetimimiz bizim bu duyarlılığımıza istisnasız destek verdiler. Altınokta Körler Derneği de destek verdiler. Biz ilk etapta ilimizdeki engelli derneklerini ziyaret edip onlardan sorunlarıyla ilgili bilgi topladık. Bu bilgileri ilçe yönetimimize sunduk. Bir havuz oluşturduk. Havuzdan bir yol haritası çizeceğiz. Engellilerimizin sorunlarına çözüm bulmak adına örgütlü bir şekilde mücadele edeceğiz. Yönetimimize, kendimize, komisyon üyelerimize güveniyoruz. Sorunları istisnasız çözme adına mücadelemizi devam ettireceğiz ve çözeceğiz” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Çanakkale Gündem Gazetesi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum