Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

ÇEVRE GÜNÜ ÇANAKKALE'DE ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

Dünya Çevre Günü, İsveç’in Stockholm kentinde 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansından bu yana, her yıl 5 Haziran tarihinde, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanıyor. Her geçen gün daha da kirlenen ve doğal kaynakları yok olan Çevreye kirliliklerine farkındalık yaratmak amacı ile Çanakkale’de de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önderliğinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

29 Mayıs 2019 - 11:48

Özellikle son yıllarda artan çevre katliamları ile hem kirlenen hem de doğal kaynakların yok olması üzerine her yıl 5 Haziran’da gerçekleştirilen Çevre etkinlikleri ile farkındalık oluşturuluyor. 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansından bu yana, her yıl 5 Haziran tarihinde, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanıyor. Bu kutlamalar kapsamında Çevre kirliliği farkındalığını arttırmak amacı ile Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de çeşitli etkinlikler düzenledi.

Bayrama denk gelmesi dolayısı ile öne çekilen etkinlikler dün Cumhuriyet Meydanında düzenlenen çelenk koyma töreni ile başladı. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törene Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Çevre Ve Şehircilik İl Müdür Ömer Bolat,  Kurum Müdürleri, Öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından günün anlam ve önemine değinen bir açıklama yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat  “Soluduğumuz hava, içtiğimiz su, ektiğimiz toprak, balık tuttuğumuz dere, salıncak kurduğumuz çınar,  serinlediğimiz orman, çevremiz, yaşam alanımız iyi ama beş on seneye kadar aynı sözleri kullanabilir miyiz? Bilmiyoruz şimdilik. Belki beton, mağaza, AVM, gökdelen, kirli hava, kirli su, çorak ve çöl toprak sözcükleri ile anlatırız çevreyi. Su, toprak, hava doğanın temel taşlarıdır. Bunlar olmazsa yaşam olmaz. Doğa, insan yaşamı için her şey bünyesinde bulundurur.  Doğada yaratılan her şey insan içindir. Toprak, su, madenler, akarsular  hepsi insanların ihtiyaçlarına karşılık veren kaynaklardır. Doğa kaynakları ve çevrenin korunması,  Çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda Bakanlığımız tarafından İlçe ve İl Belediyelerine ve Kaymakamlıklara çöp kamyonları ve Çöp konteyneri gibi Çevre düzenlemesini sağlamak için her türlü imkanlar sağlamaktadır.  Günümüz şartlarında ihtiyaçlara cevap verebilmek için  çevre mevzuatını geliştirerek Çevreyi koruma açısından her türlü hukuki ve kanuni tedbirleri almaktadır.   Bir parçası olduğumuz ve içinde yaşadığımız doğanın korunması gerekir. Bu sebeple Çevre koruma haftası ve Çevre günü etkinlikleri ile  Çevre bilinci oluşturulmaya çalışılmış 1972 yılında  Birleşmiş Milletler Çevre konferansında alınan  kararla 5 Haziran Dünya çevre günü olarak kabul edilmiştir. Temiz ve yaşanabilir çevre için  her devlet ve birey taşın altına elini sokmakta ve sorumluluk üstlenmektedir.  Unutmayalım ki evlatlarımıza bırakacağımız temiz bir dünyadan daha kıymetli bir miras yoktur. Çevre bir eğitim meselesidir. Ancak bu tek başına bir bakanlığın ya da bir kuruluşun tek başına başaracağı bir iş değildir.  Bakanlığımız tarafından israfın önlenmesi, doğal kaynaklarımızın daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarının azaltılması, atığın oluşması durumunda ise kaynağından ayrılarak ekonomiye kazandırılması için 2017 yılında ‘Sıfır Atık’ projesi başlatılmış, Çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda bütün  kurum ve kişilerin içinde yer alması hedeflenmiştir. Çevreyi kirletmesini önlemek için üzerimize düşen görevleri mutlaka yapmalıyız.  Çevre duyusu sadece Dünya Çevre günü ya da haftasında yapılacak bir duyu değil,  yaşamın her anında davranış haline getirdiğimiz bir özelliğimiz olmalıdır.  5 Haziran Dünya Çevre Günü bu tüm konuları bir kez daha düşünmek, yapabileceklerimizi gözden geçirmek, daha yoğun ve kesintisi bir mücadele sürdürmek, kararlı, istikrarlı ve uygulamaya koymak için bir fırsattır” dedi.

 

Cumhuriyet Meydanındaki çelenk koyma töreninin ardından katılımcılar Cumhuriyet Meydanı, Gestaş İskele Önü ve Valilik'te tamamlanan bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşün ardından Çağlar Kaynak Basketbol Sahasında düzenlenen bir başka program ile öğrenciler çeşitli gösteriler sergilediler. 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısı ile gerçekleştirilen etkinlikleri ise gün boyu devam etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum