Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

ÇANAKKALE ORMANLARI ARTIK ULUSLARARASI FSC SERTİFİKALI

%53’ü orman olan ve orman ürünleri sanayiinde Ülkemizde önemli bir paya sahip olan Çanakkale’nin ormanlarının FSC sertifikası ile belgelendirilmesi için Çanakkale Ticaret Ve Sanayi Odası'nın yaptığı girişimler sonuç verdi.

ÇANAKKALE ORMANLARI ARTIK ULUSLARARASI FSC SERTİFİKALI
28 Mayıs 2020 - 17:14

Çanakkale Merkez, Ayvacık, Bayramiç, Biga, Çan, Kalkım, Yenice ve Edirne’nin Keşan ilçesini kapsayan orman varlığı  artık uluslararası Forest Stewardship Council  (FSC) belgesine sahip.

Forest Stewardship Council  (FSC) belgesi hakkında bilgi veren ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Bölgemizin öncelikli sektörleri arasında yer alan orman ürünleri sektörü, Odamızın ısrarlı lobicilik faaliyetleri sonucunda, hammaddenin ormandan tüketiciye ulaşana kadar; işleme, dönüştürme, imalat ve dağıtım gibi tüm süreçlerinde uluslararası sertifikasyon sistemi olan FSC belgesine sahip oldu. Ana kuruluş amacı tüm dünyadaki orman kaynaklarının doğru şekilde idare edilmesini sağlamak, bununla ilgili metotları belirlemek, standartları tarif edip bu standartların dünya genelindeki orman endüstrisi şemsiyesi altına giren tüm kuruluşları kapsayacak şekilde uygulandığını bağımsız ve akredite kuruluşlar vasıtasıyla denetlemek ve izlemek olan FSC belgesi, bölgemizin orman ürünlerinde yüksek katma değerli ürün üretiminde ve orman varlığımızın kalitesinin arttırılarak korunmasında çok önemli bir köşe taşı olacağı kanaatindeyim.”  dedi.

“FSC BELGESI; BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ KORURKEN YEREL HALKA VE ÇALIŞANLARA FAYDA SAĞLAYARAK TABİ KAYNAKLARIN SÜRÜDÜRÜLEBILIR BİR ŞEKİLDE SOSYO KÜLTÜREL DEĞERLERİ DE KORUYARAK VE GÖZETEREK KULLANILDIĞINI  GÖSTEREN ULUSLARARASI GEÇERLİLİĞE SAHİP BİR SERTİFİKADIR.  GERÇEK ANLAMDA KORUMANIN TESCİL EDİLMİŞ HALİDİR. ORMAN ENDÜSTRİSİ, BİLGİSİZCE VE KASTEN ÇIKARILAN OLUMSUZ HABERLERE, PROVOKASYONLARA KURBAN EDİLEMEYECEK KADAR KIYMETLİDİR.   

Başkan Semizoğlu açıklamasının devamında FSC belgesi uygulama süreçleri hakkında bilgi vererek; Bu sertifika alınmadan önce on prensibin yerine getirilmesi gerekir; ormanda yaşayan endemic flora ve faunanın korunması,  ağaç hasası yönetiminden işçi haklarının çağdaş şekilde korunması, karbon salınımı kontrolü, erozyon ile toprak kaybının ve orman kaybının engellenmesi,sosyo kültürel mirasın tarihi ve kültürel değerlere zarar vermeden korunması ve tüm bu değerlerin turizme ve genel olarak tüm ekosisteme  etkisine kadar geniş bir çerçevede değerlendirme yapılır. Bu kriterlerin sağlanmasından sonra ancak bu sertifika ilgili orman alanı için verilir.  FSC Ecosystem yönetimi ile işletmeler de sosyal çözümün önünde bir engel değil aksine çözümün bir parçası haline gelmektedir. FSC, Birleşmiş Milletler gelişme hedefleri (United Nation Development Goals) kapsamında firmalarımıza çevre koruma hassasiyeti yüksek olan alım gücü yüksek pazarlara rahatlıkla girme imkanı da sağlamaktadır. FSC serifikalı ürün sürecinden geçen ve FSC etiketi taşıyan ürünler örnek vermek gerekirse; Bio Energy kaynağı geri dönüşümlü pellet, kereste, palet, mobilyaya, fiber selüloz ve hatta ağaç dışı tekstil ürünlerine kadar  çok rahatlıkla Avrupa ve ABD pazarlarında tanıtım masrafı bile yapmadan satış yapma imkanına kavuşmaktadır.  FSC seritikası kendi başına uluslararası bir tanıtım ve pazarlama aracı olarak kullanılabilir. Gelecekte FSC sertifikalı ormanlardan elde edilen ağaç dışı orman ürünlerinden geri dönüşüme uygun tekstil ve bireysel kullanım ürünleri çok geniş bir tüketim yelpazesini dolduracaktır.”  diyerek FSC belgesinin bölgemize kazandırılmasında büyük emeği geçen başta T.C. Tarım ve Orman Bakanımız  Sayın Bekir Pakdemirli olmak üzere, Çanakkale Milletvekillerimiz Sayın Bülent Turan ve Jülide İskenderoğlu’na Orman Genel Müdürümüz Sayın Bekir Karacabey’e , bu süreçteki desteklerinden dolayı Orman Genel Müdürlüğü ve Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ederek bölge ekonomisine hayırlı olmasını temenni etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum