Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

ÇANAKKALE ATEŞ ÇEMBERİNDE!

Son günlerde art arda yaşanan ve etkileri Çanakkale’den de hissedilen artçı depremler vatandaşı paniğe sevk ediyor.

ÇANAKKALE ATEŞ ÇEMBERİNDE!
27 Haziran 2020 - 12:07

Tehlikeyi gören uzmanlar ise uyarıyor; “Bu depremler sürpriz değil ve daha büyükleri olacak!” Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek de özellikle Çan, Bayramiç dolayındaki fay hattına dikkat çekti. Perinçek, “Çan yakınındaki faylarda biriken gerilim, sıçrayıp Evciler fayına ulaşırsa 3 yıldır sözünü ettiğim endişelerimiz gerçekleşebilir” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz günlerde art arda yaşanan depremler halkı paniğe sevk etti. Uzmanlar ise uyarılarını yaparken hem yetkilileri hem de halkı tedbir almaya sevk ediyor. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek de özellikle Çan, Bayramiç fay hattına dikkat çekerek şu açıklamaları yaptı:

“Bu deprem bizler için hiç sürpriz olmayan bir deprem. Bilindiği gibi Manisa dolayında özellikle son 4 ayda olmak üzere bir yıldır depremler devam ediyor. Bölgede bir fay üzerinde olan deprem komşu fayı tetikliyor. Bu nedenle son 6 aydır Akhisar – Kırkağaç- Soma- Gölmarmara dolayında binlerce deprem yaşadık.

“Manisa dolayında son 30 günde olan depremlerin haritasına dikkatli batığımızda Gölmarmara yakınında bu sabah olan 5.5 büyüklükteki deprem öncesi geçtiğimiz bir hafta içinde aynı faylar üzerinde daha küçük depremler olduğunu görüyoruz. Bu nedenle 5.5 büyüklükteki deprem sürpriz değil demekteyiz. Bölgede devam eden deprem aktivitesinin doğal sonucu olarak yaşanan bir deprem ile yüz yüzeyiz. Hatta ben biraz daha ileri giderek bu sabah olan depremin önceki aylarda olan depremlerin tetiklediği artçı bir deprem olarak ta bile adlandırabilirim. Eğer Gölmarmara depremini ana deprem kabul edersek, artçı depremlerin sayısı hızla artarak devam ettiğini ve an itibarıyla sayının 25 dolayını aştığını görüyoruz.”

“3 YILDIR UYARILARIMIZI YAPTIK AMA HİÇBİR ADIM ATMADIK”

“Peki, Çan – Bayramiç hattında son bir ay içinde neler oldu? Bunu da alttaki ikinci haritada inceleyelim. Haritada siyah ile işaretli elipsin iki ucuna bakalım. Buralarda son 30 gün içinde deprem yoğunluğu görüyoruz. Ayrıca elips içinde ortada Çan yakınında küçükte olsa deprem odak yoğunlaşması var. Biga Çan fay zonu 287 yıldır 7 den büyük deprem yaratmadı. Bayramiç güneyindeki Evciler Fayı ise aktif olmasına rağmen kayıtlara geçmiş (bilinen) 7 den büyük deprem yaratmamış. Bu nedenle de en tehlikeli fay Evciler Fayı olarak nitelendirilebilir. Biga Çan Fay zonunun Güneybatı ucunda yoğunlaşan deprem odakları faylar boyunca gerilmenin Çan dolayında birikip daha batıya aktarılmadığını gösteriyor. (Biga Çan Fay zonu Çan dolayında sonlandığı için bu durum gerçekleşmekte) Aynı durumu sadece bu yıl değil önceki 2 yıl içinde de gördük. Çan yakınındaki faylarda biriken gerilim, sıçrayıp Evciler Fayına ulaşırsa 3 yıldır sözünü ettiğim endişelerimiz gerçekleşebilir. Varsayalım ki ben yanılıyorum ve beklenen deprem 5 yıl sonra olacak. Bu durumda şanslıyız; en azından önümüzde 5 yıl olacak ve bizim gerekli güçlendirme ve tedbirlerimizi almak için zamanımız var diyebileceğiz. Umarım beklenen daha geç olur ve bize tedbirleri almamız için zaman verir. 3 yıldır uyarılarımızı yaptık ama bu konuda hiçbir adım atmadık, belki bundan sonra tedbirlerimiz artırırız.”

 

Kaynak: Çanakkale Gündem Gazetesi

YORUMLAR

  • 0 Yorum