Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

BAŞPEHLİVANLARIN KISPET USTASI

Türkiye’nin en tanınmış kıspet ustalarından İrfan Şahin, 23-29 Eylül tarihleri arasında İskele Meydanı’nda düzenlenen Altın Eller Geleneksel El sanatları Festivali'nde onur konuğu olarak katıldı.

26 Eylül 2019 - 11:59

Mesleğinde 50 yılı  geride bırakan  Kıspet ustası Şahin, festivalde hem yaptığı kıspetleri sergiliyor hem de ziyaretine gelenlere mesleği hakkında bilgi veriyor.

Hayatı ve mesleği hakkında bilgi veren kıspet ustası İrfan Şahin; “Ben Biga’nın Eğridere Köyü’nde 1942 yılında doğdum, 13 yaşında ustamın yanında çırak olarak bu mesleğe başladım. Giriş o giriş, pehlivanlarla yattım pehlivanlarla kalktım. O günden bugüne kadar Türkiye’de gelmiş geçmiş en ünlü pehlivanlara kıspet diktim. Bu güne kadar onlarca çırak yetiştirdim. Onlar Türkiye’nin çeşitli illerinde çalışıyorlar.” Dedi.

 18 Eylülde Biga’da yapılan yağlı başpehlivan güreşleri hakkında da görüşlerini dile getiren Şahin, Biga Belediye Başkanı Ak Partili Bülent Erdoğan’ın kendisini onurlandırdığını belirten Şahin; "Başkanımız Canlı Yayında, Bu Güreş Sahasının Adını Kıspetçi İrfan Şahin Usta Er Meydanı Koydum dedi. Bütün milletten alkış aldı ve şuanda da Türkiye’nin her yerinden bana mesajlar geliyor, başkanımızı kutluyoruz. Hatta şu anda Çanakkale’den 150 kişi geldi, Başkan’a selam söyle en güzelini yaptı diye güzel mesajlar atıyorlar. Bize çok güzel şeyler söylüyorlar. İnşallah bundan sonra Biga'daki Kırkpınar sahasının adı Kıspetçi İrfan Şahin er meydanı olarak kalacak" dedi.

 

KISPET USTASI İRFAN ŞAHİN KİMDİR?

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) somut olmayan kültür miras çalışmaları kapsamında 2010 yılında “Yaşayan İnsan Hazinesi” seçilen Bigalı usta İrfan Şahin İrfan ŞAHİN, 1942 yılında Çanakkale, Biga Eğridere’de doğmuştur. İlkokulu bitirdikten sonra Mersin’de astsubay okuluna başlamış ancak ekonomik nedenlerle eğitimini yarıda kesip evine dönmek zorunda kalmıştır. İçindeki meslek edinme arzusunu dönemin ve bölgenin popüler mesleği olan saraçlıkla örtüştürmüştür. Bir arkadaşının aracılığı ile yaşamını tamamen değiştirecek olan Mustafa (Turabi) ustanın yanında işe başlamıştır.

Yağlı güreşle ilişkisi olan herkesin yakından tanıdığı ve saygı duyduğu İrfan ŞAHİN kispet yapımına yaklaşık 45 yıl boyunca emek vermiştir. İrfan Şahin sahip olduğu el sanatları geleneği bilgisini Uğur Kesen (Samsun), Mehmet Derse (Biga), Murat Boncuk (Manisa) gibi isimleri yetiştirerek genç kuşaklara aktarmıştır. Bu sayede geleneğin sürmesine büyük katkı sağlamıştır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum