Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

AYVACIK-KÜÇÜKKUYU TÜNELLERİNDE GERİ SAYIM BAŞLADI

1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılmasının ardından, Ayvacık-Küçükkuyu tünellerinde de artık sona gelindi.

30 Haziran 2022 - 12:09
12,15 kilometrelik virajlı yolu 9,63 kilometreye indiren tünellerle, 50 dakikada gidilen yol, 5 dakikada kat edilecek. 2023’ün Mayıs ayında açılması planlanan tünellerin ise Ağustos ayında ücretsiz bir şekilde hizmete geçeceği öğrenildi. AK Parti İl Başkanlığı tarafından, düzenlenen programda, geçtiğimiz gün tünellerde, brifing alındı ve AK Parti İl Başkanı Naim Makas, önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Makas, “Burada Ağustos ayındaki açılışa yetiştirilmesi amacıyla şu anda 24 saatlik çalışma esasına göre 600 personel alnının terini buraya akıtmaktadır” ifadelerini kullandı.
2016 yılında, Ayvacık-Küçükkuyu arasında T1 ve T2 tünellerinin yapımına başlanmıştı. Tünellerin normal şartlarda açılışı 2023 yılının Mayıs ayında olacaktı. Ancak, 600 personelin aralıksız, 24 saat çalışması sonucunda, tüneller Ağustos ayında hizmete geçecek.

MESAFE 5 DAKİKAYA İNECEK
Nusratlı rampalarında virajlı yolun uzunluğu 12,15 kilometre. Tüneller açıldıktan sonra mesafe 9,63 kilometreye inecek. Ortalama 50 dakikada geçilen virajlar ise yaklaşık 5 dakikada geçilebilecek.
Tünellerle ilgili, geçtiğimiz gün Ayvacık’ta bulunan şantiyede brifing toplantısı düzenlendi. Ayrıca, tüneller ücretsiz olarak kullanılacakken, eski yolda ise bakım-onarım çalışmaları yapıldıktan sonra eski yolda faaliyete devam edecek. Ayvacık-Küçükkuyu arasında vatandaşlar hem eski yolu hem de tünelleri kullanabilecekler.
Düzenlenen toplantıya ise; AK Parti İl Başkanı Naim Makas, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, Bayramiç İlçe Başkanı Sadettin Arslan, Ezine İlçe Başkanı Mehmet Ünsal, Ayvacık İlçe Başkanı Fatih Kocabıyık, Geyikli Belde Başkanı Mustafa Kirveli, İl Genel Meclis Üyeleri, İl Yöneticileri ve basın mensupları katıldı.
İl Başkanı Naim Makas, 50 dakika süren yolu 5 dakikaya indirecek Assos ve Troya Tünellerinin Ağustos ayında açılması planlandığını söyledi.

24 SAAT ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Yapımına 2016 yılında başlanan Ayvacık ile Küçükkuyu ilçelerini birbirine bağlayacak olan Assos ve Troya Tünellerinin bin 700 metre çift tüp Assos Tüneli ve 4 bin 17 metre çift tüp Troya Tünelinin kazı+destekleme, nihai kaplama betonu ve üst yapı (asfalt) imalatları tamamlandı. Aydınlatma, havalandırma, yangın söndürme imalatları ise tüm hızıyla süren tünellerde, 600 personel ve 160 iş makinası ile vardiya yöntemiyle aralıksız olarak 24 saat çalışmalar sürüyor.
2 BİN AĞAÇ KESİLDİ, 4 BİN AĞAÇ DİKİLDİ
Güzergaha ait ilk proje için kesilmesi gereken ağaç sayısı 40 bin adet civarındayken, ilgili kesimin tüneller ile geçilmesiyle birlikte kesilen ağaç sayısı 2 bin adette kalarak ve bu süreç çevre açısından en az tahribatla atlatıldı. Ayrıca, 2 bin ağaç kesimi yapılırken, 4 bin ağaç dikimi yapıldığı belirtildi.
TOPLAMDA 108 MİLYON TL TASARRUF SAĞLANACAK
Tüneller açıldığında, iş gücünde 72 milyon TL ve 36 milyon TL akaryakıt olmak üzere toplamda 108 milyon TL tasarruf sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunulacak.

HARCANAN PARA 2 MİLYAR 406 MİLYON TL
Güncel proje tutarı 2 Milyar 955 Milyon TL olup, yola ve tünellere bugün itibariyle harcanan para 2 Milyar 406 Milyon TL olarak belirlendi.
“AĞUSTOS AYINDA İNŞALLAH BURASI TAMAMLANMIŞ VE HİZMETE AÇILMIŞ OLACAK”
AK Parti İl Başkanı Naim Makas, tünellerde yapmış olduğu açıklamada, “Aldığımız müjdeye göre Ağustos ayında inşallah burası tamamlanmış ve hizmete açılmış olacak. Bu tüneller bin 700 metre ve 4 bin 17 metre olmak üzere toplamda yaklaşık 6 kilometreye yakın bir uzunluk teşkil ediyor. Her bir etap ikişer tünelden meydana geliyor.
“DÜNYANIN EN BÜYÜK KÖPRÜSÜNÜN EGE VE AKDENİZ’E AÇILAN KAPISI ADETA”
Gidiş geliş toplamda 12 kilometrelik bir tünel yapısından bahsediyoruz. Bu tüneller Marmara bölgesinin en uzun tünelleri. Dünyanın en büyük köprüsünün Ege ve Akdeniz’e açılan kapısı adeta.

“50 DAKİKAYA YAKIN SÜREN BU YOLCULUK ŞİMDİ 5 DAKİKAYA İNECEK”
Bu proje aynı zamanda yıllık 100 milyon liraya yakın iş gücü ve akaryakıttan tasarruf sağlayan insanların, vatandaşımızın zamandan tasarruf ettiği çok kıymetli bir proje. İstanbul-Balıkesir arasındaki yollar arasında duble yol olmayan tek kesim kaz dağları yollarıydı. Fakat şimdi bu tüneller ile birlikte burasıda 6 kilometrelik yerde duble bir şekilde duble yol haline geldi. Burada Ağustos ayındaki açılışa yetiştirilmesi amacıyla şu anda 24 saatlik çalışma esasına göre 600 personel alnının terini buraya akıtmaktadır. Yine aynı şekilde 160 makine ve ekipman burada hizmet vermektedir. Tünellerin açılışı ile beraber burada yaklaşık 50 dakika süren yoğun trafikte özellikle yaz aylarında turizmin yoğun olduğu bu aylarda zaman zaman 50 dakikaya yakın süren bu yolculuk şimdi 5 dakikaya inecek” dedi.

Kaynak: Çanakkale Gündem Gazetesi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum