Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

AĞAÇ KESİM GERGİNLİĞİ

Eski hastane bahçesindeki ağaç kesimini çevreciler durdurdu. Geçtiğimiz yaz esenler mahallesinde bulunan askeri hastane bahçesinde ot yangını çıkmıştı. Yangında otlar yanarken birçok çam ağacı ve bazı evlerin çatısı da yanmıştı.

16 Nisan 2019 - 16:38

İl kültür müdürlüğü askeri hastana restorasyonu çalışmaları kapsamında, yangında hasar gören ağaçların kesimi için bir firma ile anlaştı. Firma önceki akşamdan itibaren, orman bölge müdürlüğünün görüşünü alarak 67 ağacın kesim işlemine başladı. Ağaç kesiminde yaş ağaçların da  kesildiğini söyleyen mahalle sakinleri ve çevreciler, bugün hastane bahçesine giderek kesimi durdurdular. Yetkililer ve çevreciler arasında tartışmalar yaşansa da, bilirkişi tarafından kuru ağaçların tespitinin yapılmasına kadar  kesim durduruldu.

İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz yaptığı açıklamada; “Burası yaklaşık bir yıl önce Milli Savunma Bakanlığı’ndan Kültür Turizm Bakanlığı’na tahsis edildi. Burası Çanakkale savaşlarında askeri hastane olarak kullanılmış tarihi bir mekandır. Bizim bakanlığımızca buranın tahisisi yapılınca, burayı ayağa kaldırmak için projeler yapılıyor. Bu arada geçtiğimiz Ağustos ayında burada bir ot yangını çıktı ve bahçesindeki ağaçların belirli bir bölümü yandılar. Yangından sonra ağaçlar kurudular. Bize gelen şikayetler var. Kuruyan ağaçların temizlenmesi bekleniyor. Bizde resmi olarak işlemlerin yürümesi için adımlarımızı attık. İlk önce koruma kurulunda yetkililer, uzmanlar burada inceleme yaptılar ve temizleme yapılsın dediler. Koruma kurulundan karar çıktı.Ardından Orman Bölge Müdürlüğü ile yazışmalarda bulunduk. Hangi ağaçların kuruyup, kurumadığını Orman Bölge Müdürlüğü’nün orman mühendisleri tespit ettiler. Arkasından ihaleye çıktık ve kuruyan ağaçların kesilip, temizlenmesi için bir firma ihaleyi aldı. Firma şu anda çalışmayı yürütüyor, olay bundan ibaret. Hangi ağaçların işaretlenip, hangilerinin işaretlenmediği teknik bir konu ve mühendislerce bilinen bir konudur. Ben kesimlerde hatalı bir durum olduğunu düşünmüyorum” açıklamasında bulundu.

CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan ise; “Bulunduğumuz bölge Hastanebayırı bölgenin ve Çanakkale’nin en önemli yerlerindendir. Burasının mutlaka, geçte kalındı, Çanakkale halkının kullanımına açılması gerekiyordu. Geçtiğimiz yaz, burada bir yangın çıktı ve ağaçlar ciddi derecede hasar gördü. Bazı evlerde de yangın çıktı. Turizm İl Müdürlüğü buranın ayağa kaldırılması için çevre düzenlemesi yapılması için gerekli izinler alınmış. Orman Bölge Müdürlüğü mühendisleri burada çalışma yaparak kesilecek ağaçları belirlemişler. “Sorun ağaçların işaretlenmemesi!” Burada problem şu; Hangi ağaçların kesilip kesilmeyeceği ile ilgili her hangi bir işaretlemenin olmaması. Biz ağaçların işaretlenip belirlenmesini ve bölgenin bir an önce temizlenip atıl durumdan çıkmasını istiyoruz. Orman mühendisleri hangi ağacın kesilip kesilmeyeceğinin tespitini yapmaları gerekmektedir. Müdür bey bu konuda tamam dedi” ifadesinde bulundu.

Kent Konseyi Çevre Meclisi adına konuşan Pınar Bilir; “Dün akşam burada kesim yapıldığının ihbarını almıştık. Bizler önce küçük çalıları kestikleri düşünüyorduk. Geçen sene burada çıkan yangına karşı önlem alındığını düşünmüştük. Bu sabah aldığımız birçok ihbar üzerine hepimiz buraya geldik. Şu anda yaptığımız itirazlar üzerine kesim durdu. Müdürlük yarın ağaçların işaretleneceğini ve kesimin devam edeceğini söyledi. Biz de şu an dün akşamdan beri yapılan ağaç katliamının sorumlusu kim? Hiçbir tespit yapılmadıysa bu ağaçları nasıl kestiler? Hangi gerekçeyle kestiler? Bizim itirazlarımızla işaretlemeye ihtiyaç duyuyorlarsa bunu yanan ağaçları kestik diye nasıl açıklıyorlar? Bunların hepsini bilmek istiyoruz… Kararlar hukuksuz ve kanunsuzsa buna dair suç duyurusunda bulunacağız” vurgusunda bulundu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum