Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

60. ULUSLARARASI TROİA FESTİVALİ, RENKLİ ETKİNLİKLERLE BAŞLADI

Cumhuriyetimizin 100. yılında 60 yaşında olan Uluslararası Troia Festivali, 9 Ağustos 2023 Çarşamba günü kentin pek çok noktasında gerçekleşen renkli etkinliklerle başladı.

60. ULUSLARARASI TROİA FESTİVALİ, RENKLİ ETKİNLİKLERLE BAŞLADI
10 Ağustos 2023 - 16:36
60. Uluslararası Troia Festivali kapsamında 9 Ağustos 2023 tarihi itibariyle sanatseverlerin ziyaretine açılan sergileri, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da ziyaret etti. Başkan Gökhan, Çanakkale Seramik Müzesi'ndeki “İlelebet” isimli karma sergiyi, Hale Feriha Hendekcigil'in “De ki İşte” isimli cam heykel sergisini, Gelibolu Bolayır Şehit Nuriye Ak Ortaokulu tarafından hazırlanan “Troia Güneşi Altında Çocuklar” isimli seramik sergisini, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde açılan Ömer Cumhur Yanmaz'ın “Cumhuriyetin Biriktirdikleri” isimli koleksiyon sergisini, Çanakkale Kent Müzesi'nde açılan Dr. Öğr. Üyesi Mithat Atabay'ın “Kentte Cumhuriyete Işık Verenler” isimli fotoğraf sergisi ile Çanakkale Kent Konseyi Boreas Kırkyama Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “Cumhuriyetten İlhamla Kadın Kırkyama Sergisini” ziyaret etti. Eserleri tek tek inceleyen ve bilgiler alan Başkan Gökhan, aynı zamanda sanatçı ve sergi sahiplerine de seramik takdiminde bulundu.
TROİA SERGİ SALONU'NDA İLK SERGİ HEYECANI
Festival kapsamında açılışı gerçekleşen bir diğer sergi ise, Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası ve Kültür Merkezi'ndeki Troia Sergi Salonu'nun da ilk etkinliği olan “Buğdayın Hikayesi” isimli Uluslararası katılımlı İllüstrasyon Sergisi oldu. Serginin açılışına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu başta olmak üzere Belediye Meclis Üyeleri, ÇOMÜ'lü akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve odaların temsilcileri, kurum ve kuruluş temsilcileri, öğrenciler ve kentliler katıldı.
Serginin açılışında bir konuşma yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Özlem Uyan, Dr. Öğretim Üyesi Oğuz Tunç ile birlikte küratörlüğünü üstlendikleri serginin; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin Eylül ayında ev sahipliği yapacağı 15. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi'nin sanat etkinliği olduğunu kaydetti. Uyan, Buğdayın Hikayesi isimli Uluslararası Katılımlı İllüstrasyon Sergisinin temasını buğdayın hayattaki güncel ve tarihsel öneminden aldığını, sergiye 22 ülkeden 60 sanatçı ve tasarımcının eserleriyle katıldığını kaydetti.
Uyan'ın ardından bir konuşma yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu da serginin ev sahipliğinden dolayı Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'a ve Çanakkale Belediyesine teşekkürlerini iletti. Açılışta bir konuşma gerçekleştiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, serginin Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası ve Kültür Merkezi'ndeki Troia Sergi Salonu'nun ilk etkinliği olduğunu söyledi. Başkan Gökhan, “Biliyorsunuz buğday berekettir. Kutsal bir üründür. Uzun yıllardan beri insanlık tarihinde yerini almış bir üründür. Sayın Rektörümüz ile yaptığımız görüşmelerde bu kentin üniversite kenti niteliğini artırmamız gerektiğini ve üniversitemizin tercih edilen üniversiteler sıralamasında daha üst sıralara yükselmesi gerektiğini konuştuk. Ve bu kenti bir üniversite kenti haline getirmemiz gerektiğini konuştuk. Her türlü desteği vereceğimizi de taahhüt ettik. Bu anlamda, üniversite ile çalışmalarımız sürüyor. Çanakkale biliyorsunuz aynı zamanda bir tarım kenti. Dolayısıyla tarım kentinde tarım kongresinin olması ve o kongre kapsamındaki serginin burada olması benim için de çok anlamlı, çok sevindirici, çok mutlu oldum.  Bu kentin var oluş nedenlerinden ve ilerlemesinin gerekçelerinden biri de üniversitedir. Dolayısıyla üniversitemize hep beraber sahip çıkacağız” diye konuştu. Başkan Gökhan ardından ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ile Dr. Öğr. Üyesi Özlem Uyan ve Dr. Öğretim Üyesi Oğuz Tunç'a seramik takdiminde bulundu.
60. Uluslararası Troia Festivali kapsamında kentte bulunan şair, yazar, gazeteci ve araştırmacı Sunay Akın'ın da açılışına katıldığı sergi, eserlerin gezilmesi ile devam etti.
SUNAY AKIN'DAN ALKIŞ ALAN SÖYLEŞİ
60. Uluslararası Troia Festivali kapsamında şair, yazar, gazeteci ve araştırmacı Sunay Akın'ın “Yüz Yüze” isimli söyleşisi, Çanakkale Belediyesi Kültür Merkezi Amfisinde gerçekleşti. Söyleşiye Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan başta olmak üzere çok sayıda kentli katıldı. Sunay Akın'ın, Cumhuriyet tarihi başta olmak üzere tarihsel pek çok olayı çarpıcı yönleriyle ele aldığı söyleşisi büyük alkış aldı. Söyleşi sonunda Başkan Gökhan, Sunay Akın'a seramik takdim etti.
AÇIK HAVADA SPOR KEYFİ
60. Uluslararası Troia Festivali kapsamında bir diğer etkinlik de Barış Kordonunda gerçekleşti. Festival programındaki açık hava spor etkinlikleri kapsamında kentliler, eğitmen Hilal Aktur eşliğinde vinyasa yoga deneyimi yaşadı.
FESTİVALDE ÇOCUKLAR DA UNUTULMADI
Festivalin ilk gün etkinlikleri kapsamında çocukların yakından tanıdığı isim olan Onur Erol da Halk Bahçesinde kentli miniklerle buluştu. Onur Erol, en sevilen şarkılarını kentli çocuklarla hep bir ağızdan ve danslar eşliğinde seslendirdi. Festival coşkusuna çocuklar ve aileleri de keyifli bir konserle eşlik etti.
KORDONDA MÜZİK ZİYAFETİ
60. Uluslararası Troia Festivalinin ilk gününde Boğaz Orkestrası Çağlar Kaynak Basketbol Sahasında kentlilerle buluştu. Festival etkinlikleri kapsamındaki konsere çok sayıda kentli katılırken, Boğaz Orkestrasının müzik ziyafeti ile katılımcılar keyifli bir akşam geçirme fırsatı buldu.
"BİR ANARŞİSTİN KAZA SONUCU ÖLÜMÜ" AMFİ TİYATRODA SAHNELENDİ
60. Uluslararası Troia Festivalinin tiyatro etkinlikleri de 9 Ağustos Çarşamba akşamı Ankara Sanat Tiyatrosu'nun "Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü" isimli tiyatro oyunuyla başladı.
Oyuna, Belediye Başkan Vekili M. İrfan Mutluay'ın yanı sıra çok sayıda kentli katılım gösterdi. Büyük beğeni toplayan oyun, uzun süre alkış alırken Başkan Vekili Mutluay da oyun sonunda sahneye çıkarak, ekibe teşekkürlerini sundu ve seramik takdiminde bulundu.
Festivalin renkli etkinlikleri 13 Ağustos 2023 tarihine kadar devam edecek. Etkinlik programı için tıklayınız
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum