Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ

“HEMŞİRELER VE DİYABET” #hemsirelervediyabet

12 Kasım 2020 - 15:37
 Diyabet (Şeker Hastalığı), pankreasın yeterli insulin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır.
Diyabet küresel bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütünün tahminlerine göre dünyada 422 milyon yetişkin diyabet hastası bulunmaktadır. Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı çocuk ve gençlerde de diyabet görülme sıklığını arttırmaktadır.
Diyabetin Hangi Tipleri Vardır?
•             Tip 1 Diyabet (İnsüline bağımlı diyabet)
•             Tip 2 Diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet)
•             Spesifik nedenlere bağlı diyabet
•             Gebelik diyabeti
Diyabetli hastaların çoğunluğunu tip 1 ve tip 2 diyabetli hastalar oluşturmaktadır.
Diyabetin Belirtileri Nelerdir?
•             Çok su içme,
•             Sık sık idrara çıkma,
•             Çok yeme,
•             Kilo kaybı,
•             Görme bulanıklığı,
•             Aşırı kaşıntı,
•             Mantar enfeksiyonu
Diyabet Hastalığının Tedavisi Nasıldır?
Tedavide tıbbi beslenme tedavisi ile birlikte ağızdan alınan haplar ve/veya insülin kullanılmaktadır. Tip 1 Diyabette beslenme, insülin tedavisi ile beraber uzmanlar tarafından planlanmalı ve kişiye özel olmalıdır.              
Tip 2 Diyabette sağlıklı ve doğru beslenmek için 3 ana öğün, 2-3 ara öğün tüketmek gerekir. Her öğünde mümkünse sebze ve/veya salata yer almalıdır. Aşırı yağlı ve hazır besinlerden uzak durulmalı, haşlama ve ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
Kan şekerinin düzenlenmesinde beslenme kadar egzersiz de önemlidir. Düzenli yapılan egzersiz; Kan şekerini düzenler, insülin direncini azaltır, şişmanlığı önler, iyi kolesterolü artırır, kötü kolesterolü düşürür, kalp hastalığı riskini azaltır, strese karşı dayanıklılığı artırır.
Diyabet konusunda toplumda farkındalığın arttırılması ve konunun öneminin vurgulanması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun öncülüğünde her yıl 14 Kasım “Dünya Diyabet Günü” olarak kutlanmaktadır.
DİYABETLİ BİREYLER: HEMŞİRELER FARK YARATIR
Toplumun değerli bir üyesi olan hemşireler, çok çeşitli sağlık sorunları ile yaşayan insanları desteklemek için önemli rol oynamaktadır. Diyabetle yaşayan veya diyabete yakalanma riski olan bireylerin de bu desteğe ihtiyacı vardır. Hemşireler genellikle diyabetli bireylerin etkileşim kurduğu ilk ve bazen tek sağlık profesyonelidir ve bu nedenle ilk değerlendirme, bakım ve tedavilerinin kalitesi hayati önem taşır.
Hemşirelerin diyabet kilit rol oynadığı noktalar şunlardır:
*Diyabetin erken teşhisi ve dolayısıyla erken tedavisini sağlamak,
*Komplikasyonları önlemeye yardımcı olmak için diyabetli bireylere diyabet yönetim eğitimi ve psikolojik destek sağlamak,
*Tip 2 diyabeti önlemek amacıyla risk faktörü olan bireylere yardımcı olmak.
Dünya Diyabet Günü 2020 yılı teması “Hemşireler ve Diyabet” olarak belirlenmiştir. Bu yılki tema, hemşirelerin diyabetli bireyleri desteklemede oynadıkları önemli rol hakkında farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.
    
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum