DIŞ TİCARETTE İHRACAT FİYATLARI YÜKSELDİ, MİKTAR DÜŞTÜ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2026 yılı Mart ayı Dış Ticaret Endeksleri verilerine göre, ihracatta birim değer artarken miktar bazında düşüş yaşandı.

Mart ayında ihracat birim değer endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,3 yükseldi. En yüksek artış yüzde 33,3 ile yakıtlar grubunda görülürken, ham maddelerde yüzde 15,4, gıda, içecek ve tütünde yüzde 11,7, imalat sanayinde ise yüzde 10,2 artış kaydedildi.
Buna karşın ihracat miktar endeksi yüzde 16,7 geriledi. Yakıtlarda yüzde 23,5, gıda, içecek ve tütünde yüzde 15,7, imalat sanayinde yüzde 14,8 düşüş yaşandı.
İthalat tarafında ise hem değer hem miktar artışı görüldü. İthalat birim değer endeksi yüzde 6,3 yükselirken, ithalat miktar endeksi yüzde 1,8 arttı. Özellikle gıda, içecek ve tütün grubunda ithalat miktarı yüzde 20,7 artış gösterdi.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre de ihracat miktar endeksi şubat ayına göre yüzde 4,7 düşerek 131,7 seviyesine geriledi. Aynı dönemde ithalat miktar endeksi ise yüzde 2,5 artarak 131,3 oldu.
Öte yandan dış ticaret haddi de yükseliş gösterdi. 2025 yılı Mart ayında 87,6 olan dış ticaret haddi, 2026 yılı Mart ayında 92,5’e çıkarak 4,9 puanlık artış kaydetti.

Kaynak: TÜİK