Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

ZİRVEDE ŞEHİTLERİMİZİ ANDILAR

Şehitler anısına Kazdağları Tırmanışı için Bayramiç’e gelen 500’e yakın dağcı zorlu tırmanış öncesi ballı ekmek yiyerek enerji depoladı.

ZİRVEDE ŞEHİTLERİMİZİ ANDILAR
19 Mart 2019 - 11:55 - Güncelleme: 19 Mart 2019 - 12:57

ZİRVE ÖNCESİ BALLI EKMEK ZİYAFETİ

Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun 18 Mart Çanakkale Zaferi etkinlikleri kapsamında  heryıl geleneksel olarak düzenlediği  Şehitleri  Anma Tırmanışı’na katılan 500’e yakın dağcı, 1774 metre yükseklikteki Kazdağları’na tırmanarak şehitlerimiz anısına bayrak bıraktı.

Türkiye’nın dört bir yanından gelen Türkiye Dağclık Federasyonuna bağlı 500’e yakın dağcı Bayramiç Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’na gelerek kamp kurdu. Tırmanış öncesi kampçıları çadırlarında tek tek ziyaret ederek  sohbet eden Bayramiç Kaymakamı Ali İkram Tuna, dağcılara enerji olsun diye Kazdağları zirvelerinden elde edilen ve  özel olarak üretilen Türkiye’nin prolin ve antioksidan değeri en yüksek  işlenmemiş ham bal ve propolis karışımlarından ikram etti.

Kazdağları Zirve yürüyüşüne  her yıl olduğu gibi bu yılda ev sahipli yapmanın mutlu gururunu yaşadıklarını belirten Kaymakam Ali İkram Tuna ‘ Çanakkale Zaferi’nin her yıl bu topraklarda yaşatılması ve saygıyla anılması bizim için çok değerli.  Her yıl giderek geniş kitlelere ulaşan bu tırmanış bizleri çok gururlandırıyor ‘dedi.

Alplerden sonra dünyada oksijen yoğunluğunun en fazla olduğu ikinci bölge olan Kazdağları hakkında da katılımcılara bilgiler veren Kaymakam Tuna ‘ Kazdağları, gerek bitki örtüsü gerekse gürül gürül çağlayan şelaleleri ile  insanı bambaşka dünyalara taşıyan sıra dışı bir güzellik. Endemik bitkilerin ilk toplayıcısı Alman doğa bilimcisi Paul Sintenis 1883 yılında ilk bitkilerini Kazdağları’ndan toplamış ve dünya ilaç sanayisinin hizmetine sunmuştur.  Biz bu nedenle Kazdağları’nın aromatik bitkiler ve arıcılık anlamında çok gelişmesini arzuluyuz. Bu bağlamda Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ile işbirliği içerisinde Kazdağları Salgı Balı üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Yapılan araştırmalar neticesinde bölgeden Türkiye’de Antioksidan oranı çok yüksek ballar elde etmemiz bizi olabildiğince heyecanlandırdı. Kazdağları’nda bal ormanları projemizi yakın bir zaman dilimi içerisinde hayata geçireceğiz.  Bu tür organizasyonlar gerek bölge halkının kalkınması adına gerekse kırsal turizm adına çok değerlidir. ‘diye konuştu.

Organizasyona ev sahipliği yapan QueenidaHoney sahibi Derya Demircan ise ‘Şuan Türkiye’nin antioksidan ve prolin değeri en yüksek ballarını üretiyoruz. Ballarımız Avustralya ve Yeni Zelanda ‘da üretilen balların değerlerinden çok yüksek. Ballarımızın değerinin bu kadar yüksek çıkmasındaki neden yerinde sağım teknikleri ve Kazdağları’nın bitki florası açısından zenginliği’ diye konuştu. 

İkramın ardından  1774 metrelik zirve yürüyüşü için start veren dağcılar, 7 saat süren yürüyüşün ardından zirveye ulaşmaya başardı.  Zirvede İstiklal Marşı ve Saygı duruşunun ardından,  Türkiye Dağcılık  Federasyonu  Yönetim Kurulu Üyesi Emin Ali Kalcıoğlu Çanakkale İl Temsilcisi Erdal Öztura ve dağcılar günün anısına bayrak bıraktılar.

Bu yıl katılımın beklenilenin üstünde bir seviyeye ulaşmasından çok mutlu olduklarını belirten organizasyon sorumlusu Federasyon Yönetim Kurulu üyesi Kalcıoğlu, yürüyüş  öncesi parkurun  zorluklarından arkadaşlarımıza bahsetmiştik. Tüm zorluklara rağmen tüm dağcılarımız zirve tırmanışını başarıyla tamamladı’ diye konuştu.

 

Ümit Erkan DEMİRCAN / ÇANAKKALE

YORUMLAR

  • 0 Yorum