Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Dr.Emrah DİREK

Dr.Emrah DİREK


ÇOCUKLARDA KUSMA VE İSHALE MÜDAHALE

26 Aralık 2016 - 00:58

İshal kusma,son günlerde  çocuklarda çok sık  görülen bir şikayet olarak karşımızda. İshal ve kusma birçok hastalığın belirtisi olabilir.Biz bu yazımızda sadece çocuklarda  virüslerden kaynaklı ishal ve kusmayı ele alacağız. Çocuklarda vücut hassasiyetinin fazla olmasından dolayı ilaçlar genellikle  etkisiz kalıyor ve çoğu aile kimyasal ilaçları kullanmak istemiyor. Bu nedenle çocuklarda görülen ishal ve kusma probleminin çözümü için bitkisel ve ishale iyi gelen yiyeceklere başvuruluyor. Kusma ve ishal birlikte görüldüğünde bu durumu hiç bekletmeden doktorunuzla paylaşmalısınız. Kusma ve ishal aynı anda ya da sırayla da başlayabilir. Bu kişinin bağışıklık sistemi ve sindirim sistemiyle ilgilidir.

 Çocukluk yaşlarında görülen bu duruma müdahale edilmemesi, vücutta oluşacak su kaybını arttırmaktadır. Tabi ki vücuttaki su kaybı arttıkça diğer problemler baş gösterebilir.Anne ve babaların, çocuğun susuz kalmasından korkup bol miktarda sıvı tükettirmesi yanlıştır.Çocuklarda görülen ishal ile birlikte kusma anne ve babaları oldukça fazla endişelendirmektedir. Bu endişeler bazen yanlış tedavi uygulamaları yaptırabilmektedir. İshal ve kusma sorununu yaşayan kişinin sıvı kaybetmesinden dolayı sıvı tüketmesi bilgisi doğrudur. Fakat bu sıvının aniden tüketilmesi ishali daha da hızlandırabilir. Bunun için sıvının yavaş yavaş az az  tüketilmesi daha iyi olacaktır.Kusmalar azaldıkça ya da tamamen bittiğinde sıvı tüketimi istenilen şekilde yapılabilir. 

İshal kusma, genellikle sindirim yolu ile virüslerin veya bakterilerin vücuda girdiğinin göstergesidir. Kusma ve ishal bir bebekte görülüyorsa anne sütü devam ettirilmelidir. Anne sütünün içerisindeki protein ve mineraller sayesinde bebeğin bağışıklık sistemi güçlendirilerek bu sorun azaltılabilir.Biz hekimler olarak  kusma ve ishal durumuna  çok fazla müdahale etmiyoruz. Çünkü bu durumda vücut içerisinde bulundurduğu bakterileri dışarı atmaktadır. Bu da hasta için iyi bir durumdur.

İshalli çocuklarda kusmayı engellemek için besinler az miktarda ancak daha sık aralıklarla verilmelidir.Çocukların düzelene kadar posasız ve yağsız gıdalar alması gerekir. Yani sebze ve meyveler, kuru yemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdalar verilmemelidir. Yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates-patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte verilebilir

1 litre kaynatılmış soğutulmuş suya 1 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat konularak yapacağımız karışım kaybettiğimiz su ve elektrolitleri almamıza yardım edecektir. Bu karışımdan her sulu dışkılamadan sonra, iki yaşından küçük çocuklara yarım çay bardağı, iki yaşından büyük kişilere ise bir su bardağı kadar verilmelidir

İshal ve kusmalı çocuğumuza verebileceğimiz besinleri tablo halinde özetlersek

            SULU BESİNLER:

            --------------------------------------------------------------------- Kaynamış,ılıtılmış su, orta şekerli açık çay, ada çayı, nane-limon, ıhlamur, limonata, tuzlu ayran, pirinç suyu.

            MEYVELER

            --------------------------------------------------------------------- Şeftali suyu, elma suyu, elma püresi, muz, portakal, greyfurt, mandalina suyu.

            SEBZELER

            --------------------------------------------------------------------- Pirinç lapası, patates püresi, tahıl yemekleri, havuç, baklagiller iyice pişirildikten sonra verilmelidir.

            PROTEİN KAYNAĞI OLAN BESİNLER:

            --------------------------------------------------------------------- Az tuzlu yoğurt, peynir, yağsız et, köfte, tavuk eti

               ŞU YİYECEKLERİ VERMEMELİYİZ

            --Gazozlar ve kolalı içecekler,

            --Süt

            --Hazır meyve sular ve tüm asitli içecekler,

            --Yağlı gıdalar, kızartmalar,

            --Acılı, ekşili, baharatlı yiyecekler,

            --Çikolatalar, gofretler,boyalı şekerler,

            --Üzüm, kavun, karpuz, erik, kayısı, incir, kiraz.

ÇOCUĞUMUZU HASTANEYE NE ZAMAN GÖTÜRMELİYİZ ?

  • Çok fazla sayıda ve miktarda dışkılama
  • Su içmeme çocuğun su kaybı belirtileri ( göz yaşı olmaması, gözlerin içe çökük olması, cildin kuru ve buruşuk olması, tükürüğün azalması) varsa
  • Tekrarlayan kusmalar
  • Dışkıda kan görülmesi
  • Ateşin yükselmesi
  • İdrar çıkışının belirgin azalması gibi durumlarda sağlık kuruluşlarından yardım alınmalıdır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum