Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Bülent ÖZ

Bülent ÖZ


DİYANET ANAYASAL DÜZENİ ORTADAN KALDIRMAK MI İSTİYOR

12 Aralık 2017 - 21:44

Ulusal basında yer alan haberlere göre; Daha önce “Boş ol” denildiğinde boşanmanın meydana geleceğine dair görüşü de tartışma yaratan Din İşleri Yüksek Kurulu, şimdi de, “Telefon, faks, mektup, mesaj ve internet aracılığı ile de boşanma kararı alınabileceğini'' savundu. Bir vatandaştan gelen “Telefon, mesaj ve internet yoluyla boşama geçerli midir?” sorusunu yanıtlayan Din İşleri Yüksek Kurulu aynen şu cevabı verdi: “Bir kimse, yüzüne karşı ‘seni boşadım, benden boş ol' gibi boşamayı ifade eden sözleri şifahî olarak söylemek suretiyle, eşini boşayabileceği gibi, bu sözleri telefon, mektup, mesaj, internet ve faks yoluyla bildirerek de boşayabilir. Söz konusu iletişim vasıtalarıyla boşamak, sözlü olarak yüz yüze boşamak gibi geçerlidir. Ancak, bu durumda kocanın, boşamış olduğunu inkâr etmemesi gerekir. Boşamanın yazılı olması halinde ise boşanan kimse, yazının veya mesajın eşinden geldiğinden emin olmalıdır. Bu durumda boşama hükümleri, kadının mektubu okuduğu andan itibaren başlar. Fakat koca eşini daha önce gıyaben boşamış da bunu mektupla haber veriyorsa, boşamanın hükümleri, kocanın boşadığı andan itibaren başlar.”

Anayasa’nın 2. Maddesinde; “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir Hukuk Devletidir.” Diyanet İşleri Yüksek Kurulu’nun bu açıklamalarıyla Anayasamızda net bir şekilde yer alan Hukuk devleti kavramıyla ters düştüğü net bir şekilde anlaşılmaktadır.  Diyanet İşleri Yüksek Kurulu toplumun temel taşı olan aile birliğini bir sms ile bitirecek kadar hafife aldığı açık bir şekilde görülmektedir.

 

 Bu bağlamda Başbakan Yardımcısı Bekir BOZDAĞ’a şu sorularımiza yanıt vermelidir;

  1. Türkiye Cumhuriyeti bir Hukuk Devletidir ve Kanunlarla yönetilir. Bunu ihlal ederek fetvalarla Kanun gibi düzenlemeler yapan Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Anayasayı ihlal suçu işlememiş midir?
  2. Bu açıklamadan sonra Yüksek Yargı Organlarını Diyanet İşleri Yüksek Kuruluna bağlayarak boşanma davalarını Diyanet İşleri Yüksek Kurulunun bakmasını düşünüyor musunuz?
  3. İmamlara verilen nikâh kıyma yetkisinden sonra Boşanma Davalarına bakma yetkisi vermeyi de düşünüyor musunuz?
  4.  Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Medeni Kanunu tanımadığı içinde bir fetva vermeyi düşünüyor mu?

YORUMLAR

  • 0 Yorum