Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

"TEŞEKKÜRLER"

Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. Kamuoyunun aydınlatılması ve bilgilendirilmesi doğrultusunda, her şartta görevleri peşinde koşan, gazetecilik mesleğinin zor şartlarına rağmen mesai kavramı gözetmeksizin hizmet eden tüm gazetecilerin günü.

"TEŞEKKÜRLER"
10 Ocak 2019 - 17:13 - Güncelleme: 10 Ocak 2019 - 19:57

Bizleri böyle bir günde unutmayarak gönderdikleri hediyelerle Onure eden Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Yıldıray ÖLÇEK, GESTAŞ, Melis Pastanesi Hasan Çoban ve Çanakkale Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'ne Çanakkale Medya Grubu olarak teşekkürü bir borç biliriz.

Neden 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, gelin bundan 58 yıl öncesine dayanan hikâyesine bakalım...

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den bu yana kutlanan Türkiye’ye özgü bir gün. Peki neden adı Çalışan Gazeteciler Günü? Hangi olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı?

10 Ocak 1961’de basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan kanun Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu, ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurdu.

Sendika da o gün bir bildiri yayınlayarak şu açıklamayı yaptı:

“Bu kapanma kararı, gazetelerin tesis ve maddi imkanlarını ellerinde bulunduran gazete sahipleri tarafından verilmiştir. Basını Meydana getiren asıl ve büyük kütle olan biz yazı işleri müdürleri, sekreterler, istihbarat şefleri, muharrirler,muhabirler, foto muhabirleri, karikatüristler,ressamlar, musahhihler (düzeltmenler) ve diğer fikir işçilerinin böyle bir kararda oyumuz olmadığı gibi, bu hareketi asla tasvip etmemekteyiz.”

Gazeteciler, aynı gün sendikadan başlayan sessiz bir yürüyüş yaptılar.

Ellerinde “Simidimiz ve hürriyetimiz için, Çalışan gazeteciye cop, patrona hazırlop” gibi dövizler taşıdılar.

“Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler bu 3 gün boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar verdi.

Basın gazetesi patronların üç günlük kapatma kararı süresince düzenli olarak yayınını sürdürdü. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum