Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

ÖZ; "YAPILAN HARCAMALAR SORU İŞARETİ OLUŞTURUYOR"

Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, şeffaf belediyecilik anlayışı içerisinde her ay düzenli olarak basın açıklamasına devam ediyor.

11 Temmuz 2019 - 18:14

Başkan Öz bugün meclis salonunda basın mensupları ile bir araya gelerek belediyeyi devir aldıktan sonra bu güne kadar yapılanları ve yapılacakları tek tek açıkladı.

Yapılan her şeyin Çan halkının talebi doğrultusunda olduğunu belirten Başkan Öz; ". Özellikle tır garajının yapılması çanımız için bir elzem dolayısıyla bununla ilgili çalışmalarımız başladık. Çok kısa bir süre içerisinde şoför esnafımızın beklentisi doğrultusunda bu projemizi hayata geçireceğiz. Sokak hayvanları sağlık birimi ve bakım evi projemiz ile ilgili çalışmalarımıza da başladık. Cami cemaatimizden gelen talepler doğrultusunda Çan'da bir çok camimizin avlu içi düzenlemeleri, çevre düzenlemeleri, taş döşemeleri ile ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Karşıyaka mahallesinde yine söz verdiğimiz gibi mahalle sakinlerinin de talebi doğrultusunda bir pazar yeri beklentisi ve bir düğün salonu beklentisi vardı. Geçtiğimiz günlerde ilgili birim müdürlerimiz ile birlikte yer tespiti yaptık, orada da projemizi hazırlıyoruz ve çalışmalara en kısa zamanda başlıyoruz. Resmi araçlarımıza takip sistemlerimizi taktık. Engelli ve yaya geçitlerini belirleyen çizgi yol çalışmalarını gerçekleştirdik. Engelli hemşerilerimize yönelik danışma masasını kurduk. Halkımızı Asos Kadırga Koyuna götürmek için  deniz seferleri başlattık. Başarılı olan lise öğrencilerine internet paketi hediye edeceğimizi söylemiştik, bununla ilgili paketlerimizi aldık ve öğrencilerimiz ile birlikte buluşup kendilerine bu hediyelerini takdim edeceğiz. Atatürk Caddesi, Şehit Mustafa Kaya Caddesi yol çalışmaları, kaldırım çalışmaları da en kısa zamanda başlayacak. Hoş Geldin Bebek Seti tamamlanmak üzere ve ona da başlayacağız. Çanımızın beklentisi doğrultusunda Üniversite ile iş birliğine yönelik çalışmalarımız var. Geçtiğimiz gün sayın Rektör bizleri ziyaret etti, Meslek Yüksek Okulu Müdürümüz bizleri ziyaret etti. Üniversitemiz ile birlikte Çanımızın beklentisi doğrultusunda projelerimizi hayata geçirmek istiyoruz" dedi.

Çan Belediyesi'nin mali borcunu geçtiğimiz ay açıklayan Başkan Öz; " Kişi başı borç miktarı bakımından belediyemiz belki de Türkiye'deki belediyeler içerisinde en fazla borç miktarına sahip olan belediye. Bu nedenle tasarruf tedbirlerimizi ivedilikle hayata geçirdik, nakit planları yaparak ödeme takvimlerini oluşturduk, Daha sonra kara delikleri kapatmak üzere kolları sıvadık. Yapılan harcamaları mercek altına aldık, nakit çıkışına neden olabilecek belediye aleyhine açılan dava dosyalarını inceledik ve bunlarla ilgili su yollarını ortaya koyduk. Ayrıca seçimlerde söz verdiğimiz yatırımları yapabilmek için projelerimizi planladık. Bugün şimdiye kadar elde ettiğimiz bazı bulguları sizlerle paylaşmak istiyorum çünkü kamuoyunun da beklentisi uzun zamandır bu yönde idi. Öncelikle bizden önce yapılan harcamaların yerinde olup olmadığını kontrol ettik. Bu kapsamda bazı harcamalarda sorunlar tespit ettik ve araştırmalar yaptık. Bir çok şirket faturalarında o kadar çok soru işaretleri var ki, bunların tespit çalışmaları çok zaman aldı. Tekrar söylüyorum çalışmalarımız hala sürüyor , her şey izah edilebilir ve anlaşılır olana kadar da çalışmamız devam edecek. Yapacağımız bu tespitler sadece bir başlangıç. Bugün burada sizlerle paylaşacağım firmaların harcamaları zaten sizlerin de tanık olduğu, duyduğu ve şikayet ettiği konular. Bahsedeceğim hususlar Çan halkının her kuruşunda hakkı olan ve dolayısı ile hepimizi ilgilendiren, yasalar önünde ceza olabilecek hususlardır. Bu nedenle yasal dayanak oluşturabilmek için sayfalarca rapor hazırladık, kanatlar oluşturduk. Şunu rahatlıkla söylemek istiyorum ki ortaya çıkan durum daha da derinlemesine inceleme gerektiriyor. Bu nedenle teknik delillerin tamamlanabilmesi için mülkiye müfettişlerine başvuru yapacağız. O nedenle firma isimlerini şimdi direk vermeden A, B, C, D,E ve F olarak bahsedeceğim. Çok yakında müfettişler konu hakkında çalışmalar başlatacaklar ve biz de edindiğimiz bilgileri sizlerle paylaşacağız. Bir kez daha vurgulamakta fayda görüyorum bu harcamalar hepimizin cebinden çıkan ve borcumuzun bu kadar yüksek olmasına sebep olan durumlardır. Firmaları kısaca geçmek istiyorum

A firması, 2018 yılında  belediyemizde 300 adet 400 litrelik, 400 adet 770 litrelik toplam 700 adet çöp konteyneri alınması konusunda ihale açılmış. İhaleyi alan firmadan 700 adet konteynerin teslim alındığına dair teslim tutanağı düzenlenmiş ancak kademeye teslim edildiğine yönelik bir belge yok. Bunların kademeden mahallelere dağıldığına ilişkin olarak düzenlenmesi gereken çıkış fişleri de yok. Yine aynı A firması, doğrudan temin yolu ile 400 takım oturma bankı için ayak takımı, park için kauçuk döşeme işi, korkuluk için ferforje, ızgara yapımı ve kereste satımı gibi işlerden belediyeye ardı ardına fatura kesmiş bunların toplamı 1 milyon 160 bin 99.40 tl dir.

B firması, doğrudan temin yöntemi ile belediyeye toplam 3 milyon 74 bin 152 tl fatura kestiği ve tahsil ettiği görülüyor. Firmaya ait 2019 yılı ilk üç aylık faturalar incelendiğinde hizmet ve mal tedarikleri bazen üç gün bazen de bir hafta aralıkla yapıldığı görülüyor.

C firması, doğrudan temin yöntemi ile belediyemize toplamda 886 bin 536 tl fatura kesmiş ve tahsil etmiş. Doğrudan temin ile bu kadar yüksek tutarlar olması da soru işaretidir. Firmaya ait 2019 yılı ilk üç aylık faturalar incelendiğinde mal ve hizmet tedarikleri benzer şekilde bazen bir hafta bazen de on beş gün aralıklarla yapılmış ve yine aynı yöntemle benzer işler D, E ve F firmaları ile de gerçekleştirilmiş" diyerek açıklamalarına devam etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum