Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü "Hayata Değer" katanların oldu

Kale Grubu’nun kurucusu İbrahim Bodur adına bu yıl ikincisi düzenlenen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü sahiplerini buldu. Erken Aşama kategorisinin kazananı “Anlatan Eller”, İleri Aşama kategorisinin kazananı “E-Bursum”, İş Birliği kategorisinin kazananı ise“Türkiye’nin Kadın Balıkçıları”oldu.

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü "Hayata Değer" katanların oldu
06 Aralık 2018 - 12:50

2016 yılında hayata veda eden Türk sanayinin duayenlerinden ve aynı zamanda önde gelen girişimci ve hayırseverlerinden Kale Grubu Kurucusu merhum İbrahim Bodur’un anısını ve değerlerini yaşatmak amacıyla,Kale Grubu ve proje ortağı,dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimci ağı Ashoka Türkiye tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nün kazananları belli oldu. Bu sene,daha iyi bir gelecek için değer bilmek kadar değer katmanın da fark yaratacağına işaret etmek amacıyla “hayata değer” temasıyla gerçekleştirilen,Türkiye’nin gelecek vadeden sosyal girişimcilerinin ödüllendirildiği programın kazananlarına ödülleri, 4 Aralık Salı akşamı The Seed’de düzenlenen törenle takdim edildi.

Sosyal medya ve diğer online araçları kullanarak işitme engelli ve sağır bireylere Türk İşaret Dili (TİD) destekli eğitim veren Anlatan Eller ile Pelin Baykan Erken Aşama kategorisinin, bugüne kadar 250 bin öğrenciye 15 milyon TL burs dağıtılmasını sağlayan E-Bursum ile Mesut Keskin İleri Aşama kategorisinin, Türkiye’deki tüm balıkçı kooperatiflerini bir araya getiren ve tüm ortakları erkek olan Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop)’nin sonuna kadar destek verdiği Türkiye’nin Kadın Balıkçıları,İş Birliği kategorisinin kazananı oldu.

MV Holding CEO’su ve girişimcilik destek platformu Starters  Hub Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dorman, Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım, Ashoka Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Didem Altop, Adım Adım ve Açık Açık platformlarının kurucusu İ. Renay Onur, Ashoka Avrupa Direktörü Rainer Höll, Tabit Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri Kurucusu Tülin Akın, Google Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Yonca Dervişoğlu, Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve Ashoka Türkiye Ülke Direktörü Zeynep Meydanoğlu’ndan oluşan seçici kurul, uzun bir değerlendirme sürecinin sonunda İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nü kazanan sosyal girişimcileri belirledi.

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nü kazanan sosyal girişimcilere 50.000 TL’lik ödülün yanı sıra, Türkiye’nin ilk çağdaş seramik sanatçısı Füreya Koral’ın öğrencilerinden, ödül gecesinde de hazır bulunan seramik sanatçısı M.Tüzüm Kızılcan’ın imzasını taşıyan seramik tohum heykeli hediye edildi.

“Sosyal girişimciler, geleceğe dair umut ve güven aşılıyor”

Törende konuşan Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, “Sorumlu ve duyarlı liderlik anlayışımız doğrultusunda, Kale Grubu olarak özgün işleri yapmak, yaratıcı ve ilham verici işlerin içerisinde olmak ve buna hevesli olan kişileri cesaretlendirmek için çalışıyoruz. İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü ile desteklediğimiz sosyal girişimciler de bu anlayışın bir parçasını oluşturuyor” dedi.

Türkiye’nin gelişimine ciddi katkı sağlamış öncü girişimcilerden İbrahim Bodur adına verilen bu ödülleri geleneksel hale getirmek ve daha da ileriye taşımak istediklerini ifade eden Okyay, “İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nün, onun sosyal faydayı ve insanı merkeze alan anlayışını her zaman canlı tutacak bir ödül olması, en büyük temennimiz.Uzun vadede bu ödül etrafında bir araya gelen sosyal girişimcilerle sürdürülebilir pozitif etki yaratacak ve dayanışma içerisinde hareket eden bir topluluk inşa etme amacını taşıyoruz.Bu topluluğu giderek büyütmeyi, ödülü alanlar ile iletişimimizi ve iş birliğimizi kalıcı kılmayı ve ekosistemi güçlendirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Zeynep Bodur Okyay sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz sosyal girişimcileri, hem Türkiye hem de dünya için geleceğin habercileri olarak görüyoruz. Günümüzün kronik sorunlarına faaliyet gösterdikleri alanlarda yenilikçi, kalıcı ve etkili çözümler geliştiren değişim öncüleri olarak değerlendiriyoruz.Şahsen dünyanın birçok yerinde farklı birçok toplantıya katılıyorum. Şunu itiraf edeyim. Dinlediğim ve tanıştığım dünya devlet başkanlarından, iş dünyası liderlerinden daha çok bana sosyal girişimciler ilham veriyor. İki sene için de tanıştığım girişimcilerle, Türkiye’nin ciddi bir potansiyel barındırdığına emin oldum. Bu, bana geleceğe dair güven ve umut aşıladı.”

“Bu sene bir yarışmanın çok ötesine geçmiş olduk”

"Ashoka Türkiye olarak Kale Grubu ile güçlerimizi İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülleri kapsamında birleştirmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuşmasına başlayan Ashoka Türkiye Ülke Direktörü Zeynep Meydanoğlu, bu sayede iki yıldır Türkiye'nin yerelinde fark yaratan sosyal girişimcilerini daha iyi tanıdıklarını, grubun üst yönetimi ve kurumsal iletişim ekipleriyle yakın olarak çalıştıklarını belirtti ve ekledi: “Bu yıl hem erken hem ileri aşama sosyal girişimciler için kategoriler açarak, hem yolun başındaki sosyal girişimcileri desteklemenin önemini vurgulamak, hem de çalışmalarını bir raddeye getirmiş sosyal girişimcilere sonraki aşamada yanınızdayız demek istedik. Bu yıl bir de işbirliği kategorisi açarak sosyal etki ve sosyal inovasyon için olmazsa olmaz bir konuyu, farklı aktörlerin işbirliği içinde çalışmasının önemini vurgulamak istedik. Bu yönleriyle yarışma Türkiye için bir ilki hayata geçirmiş ve bir yarışmanın çok ötesine geçmiş oldu"

Toplam üç kategoride, Türkiye’nin dört bir yanından başvuru

Bu sene başvurular, belli bir bölgede pilot uygulaması bulunan Erken Aşama, geniş bir bölgede uygulaması bulunan İleri Aşama ileTürkiye’de bir ilk olan ve sektörde övgüyle karşılanan, iki birey veya kurum arasında geliştirilen iş birliği başvurularının kabul edildiği İş Birliği kategorisinde değerlendirildi. Geçtiğimiz seneye oranla iki kat daha fazla başvuru yapılan İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi de dahil Türkiye’nin dört bir yanından başvuru alarak birçok sosyal girişimciye ulaştı.

Kazanan sosyal girişimciler

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nü kazanan sosyal girişimler şu şekilde;

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Erken Aşama Ödülü’nü kazanan Anlatan Eller- Pelin Baykan:

İşitme engelli ve sağır bireylerin eğitimde yaşadıkları fırsat eşitsizliklerine Türk İşaret Dili (TİD) destekli eğitimlerle çözüm getirmek amacıyla 2016 yılında kurulan Anlatan Eller, hazırladıkları eğitim programları ile Engelli KPSS başta olmak üzere merkezi sınavlara hazırlanmaları için işitme engelli ve sağır bireylere eğitim veriyor ve böylece başarılarının artmasına katkı sağlıyor.

Çalışmalarına Engelli KPSS’nin matematik alanı ile başlayan ve tüm Türkiye genelinde işitme engelli ve sağır bireylere ulaşabilmek amacıyla sosyal medya kanallarını kullanarak ders videoları paylaşan Anlatan Eller, günümüze kadar 74ders videosu ile yaklaşık 120 bin izlenmeye ulaştı. Anlatan Eller‘in eğitimleri sonucunda lise düzeyinde bireysel yüzde56, üniversite düzeyinde ise bireysel yüzde 45 oranında başarı artışı sağlandı.

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik İleri Aşama Ödülü’nü kazanan E-Bursum - Mesut Keskin:

Eğitimde fırsat eşitsizliğini asgari düzeye indirmek amacıyla kurulan E-Bursum, Türkiye’deki burs sistemini dijital sisteme taşıyarak hem öğrencilerin eğitimleri için gerekli olan finansal kaynağa erişmelerini kolaylaştırmayı hem de burs veren destekçilerin daha sistematik ve demokratik bir burs sürecine sahip olmalarını sağlıyor. E-devlet entegrasyonuyla ve online sistem üzerinde algoritmalarla çalışan seçim sürecinde burs veren kişi ve kurumlar öğrencilerle eşleşerek eğitim sürelerinde maddi destek sağlayabiliyor. 3 yıl önce kurulan E-Bursum, aynı zamanda bursiyerlere online sistem üzerinden finansal okuryazarlık ve mentorluk hizmeti de veriyor.

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik İş Birliği Ödülü’nü kazanan Türkiye’nin Kadın Balıkçıları&Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) – Huriye Göncüoğlu & Ramazan Özkaya:

Türkiye’nin Kadın Balıkçıları, tüm üyeleri erkek olan Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) ile kadın balıkçıların görünürlüğü ve mesleki hakları üzerine birlikte çalışıyor. Ortaya koyulan iş birliği ile 30 bin ortaklı Sür-Koop’un çatısı altında Türkiye’de ilk defa Kadın Balıkçı Komisyonu kurularak kadın balıkçıların örgütlenmesi ve birlikte hareket edebilmesine fırsat sağlandı. Kadın Balıkçı Komisyonu savunuculuk faaliyetleri ile sistemi değiştirmeye ve kadın balıkçıların politikalarda görünür olmaları yönünde çaba gösteriyor. Aynı zamanda, genç kadın balıkçıların ve çocukların liderlik yetkinlikleri geliştirmeleri için yoğunlaştırılmış eğitimler veriyor.

Kazananlar Kale Ailesi’nin bir parçası

Kale Grubu, İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nün kazananları ile arasındaki bağı koruyarak hepsini Kale Ailesi’nin bir parçası haline getiriyor.2017 yılının kazananları ile Kale Grubu, İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü ile başlayan iş birliklerini ileri taşımak için çalışmalarda bulundu.Örneğin, Köy Okulları Değişim Ağı KODA ile Çanakkale’de bir saha ziyareti yapılarak bölgedeki köy okullarında gerçekleşebilecek faaliyetler değerlendirildi. Geçtiğimiz yılın birincisi Otsimo ile Ashoka Fellow’u seçilen Hasan Zafer Elcik’in,Türkiye’den küresel Ashoka Fellowship ağına katılan üç sosyal girişimciden biri olduğunun açıklandığı gecede Kale Ailesi de Elcik’in yanındaydı.

Ödülün proje ortağı Ashoka

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nün proje ortağı Ashoka Türkiye, hem ödül programının içerik ve süreç tasarımında hem de sosyal girişimcilik ekosistemine ulaşılmasında Ülke Direktörü Zeynep Meydanoğlu öncülüğünde büyük destek verdi.

Toplumsal değişimin katalizörleri olan sosyal girişimcilere 38 yıldır ev sahipliği yapan Ashoka, herkesin fark yaratabileceği bir dünya inşa etmek için, önde gelen sosyal girişimcileri tespit etmek, desteklemek, çözüm modellerindeki inovasyonu benimsemek ve küresel toplulukları harekete geçirerek bu modelleri yaygınlaştırmak hedefiyle çalışıyor.

 

Ashoka Türkiye, 2014 yılından bugüne, 25 Ashokalı Sosyal Girişimci‘den güç alarak, Sosyal girişimcileri desteklemenin ve Türkiye’deki sosyal girişimcilik ekosisteminin kapasitesini artıran iş birliği ve projeler geliştirmenin yanı sıra, çocukların fark yaratan becerini geliştirmek için öğretmenler, ebeveynlerle özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşları ile projeler yürütüyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum