Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

ÇTSO KONGRE FUAR MERKEZİ'NDE ZEYTİNYAĞI ÇALIŞMA GURUBU TOPLANTISI YAPILDI

Bölgemizde zeytinyağı üreticilerinin yaşadıkları sorunlara çözüm sağlamak üzere Odamız ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliğinde kurulan Çalışma Grubu toplandı.

ÇTSO KONGRE FUAR MERKEZİ'NDE ZEYTİNYAĞI ÇALIŞMA GURUBU TOPLANTISI YAPILDI
24 Mayıs 2019 - 10:42

23 Mayıs 2019 tarihinde ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleştirilen toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Personeli Çevre Mühendisi Funda Yalın, TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender, Genel Sekreter Sema Sandal da hazır bulundu.

“ZEYTİN KARASUYU İÇİN EZİNE GIDA İHTİSAS OSB’DE PİRİNA KURUTMA TESİSİ YAPMALIYIZ”

Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Sektör temsilcilerimiz ile birlikte Ezine Gıda İhtisas OSB’de zeytinyağı pirina kurutma tesisi ve peynir altı suyu tesisi için yer tahsis edilmesini talep edeceğiz. 3 fazın lagününü yapmak sıkıntılı, 2 fazı üretmek daha pratik bir çözüm. En kısa çözümü ise pirina tesisi kurulması veya pirina tesislerine nakliye yapılması olarak karşımıza çıkıyor. Bölgemizin öncelikli ürünleri arasında yer alan zeytinyağının istenilen marka değerine ulaşması için, Ezine Gıda İhtisas OSB’de pirina tesisi kurulmasına destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Zeytinyağının kara suyundan hayvan gübresi, hayvan yemi, enerji ve birçok ürün üretilebilir. Zeytinyağı karasuyu ile ilgili olarak kısa ve orta vadeli planlar yaparak şimdi sorun olarak gözüken bu sorunu ileride katma değer üretebileceğimiz bir ürüne dönüştürebiliriz.” dedi. 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat; “Zeytinyağından çıkan pirinanın çevreye verdiği zararı, pirina kurutma tesisi kurarak ortadan kaldırabilir, pirinayı bölgemize faydalı bir ürün haline getirebiliriz. Sıfır Atık Projesi kapsamında atığı değere dönüştürebiliriz. 2015/10 sayılı Genelge kapsamında; 2 faz ve 3 fazlı zeytinyağı işletmelerinin sahip olması gereken lagünün büyüklüğü karasuların doğal güneş ışığı ortamında buharlaşarak kaybolması için tasarlanmıştır. 3 fazda çalışanların genelge şartlarını yerine getirmesi lazım yoksa 2 fazlı üretime geçmeliler. Ezine Gıda İhtisas OSB’nin parsel planlama aşamasında mutlaka pirina kurutma tesisi plana dahil edilmesi gerekiyor.” diyerek zeytinyağı sorunlarının çözüme ulaştırılması için ÇTSO tarafından kurulan Çalışma Grubu’na her zaman destek vereceklerini ifade etti.

TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender’de katılımcılara TKDK IPARD II 6. Başvuru Çağrı İlanıyla ilgili bilgi vererek, zeytin ve zeytinyağı üretimi sektörüne yönelik destekler hakkında katılımcıların sorularını cevapladı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum