Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

ÇASİAD haftalık ekonomi değerlendirme notunu yayınladı

Çanakkale Sanayici ve İş adamları derneği haftalık ekonomi değerlendirme notunu kamuoyu ile paylaştı.

ÇASİAD haftalık ekonomi değerlendirme notunu yayınladı
29 Kasım 2016 - 11:22

Çanakkale Sanayici ve İş adamları derneği haftalık ekonomi değerlendirme notunu kamuoyu ile paylaştı. Çanakkale Sanayici ve İş adamları derneği tarafından hazırlanan raporda Türkiye ve Dünya ekonomisinin rotası ile ilgili bilgiler verildi. 

Hazırlanan çalışmanın sadece bilgilendirme amaçlı olduğu ve hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi olarak yorumlanmaması gerektiği vurugulanan ekonomi değerlendirme raporunun detayları ise şöyle;

TÜRKİYE EKONOMİSİ

  • Merkez Bankası geçen hafta düzenlenen Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında marjinal fonlama oranını %8,25’ten % 8,5’e ve borç verme faiz oranını % 9,75’ten %10’a yükseltti. Bankadan yapılan açıklamada son dönemde açıklanan verilerin yılın üçüncü çeyreğinde iktisadi faaliyette ivme kaybına işaret ettiğini ve alınan önlemlerle iktisadi faaliyette toparlanma beklendiğini belirtti.
  • TÜİK’in yayınladığı Ekonomik Güven Endeksi Kasım ayında 86,5 değerine yükseldi (Ekim’de 80,6). Bu ay Ekonomik Güven Endeksi’nin değişiminde etkenler:

o    Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 3,8 puan artarak 107,6 değerine yükseldi. Toplam sipariş ve ihracat sipariş beklentilerindeki artış bunda etkili oldu. o Tüketici Güven Endeksi %6,9 gerileyerek 68,9 değerine düştü. Genel ekonomik durum beklentilerinin (mevcut ve gelecek dönem) ve tasarruf etme beklentisinin gerilemesi buna etken oldu. o Hizmet sektörü güven endeksi %2,4 artarak 96,78, perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,2 azalarak 96,03 ve inşaat sektörü güven endeksi %6,9 azalarak 75,75 değerini aldı.

  • TCMB’nin açıkladığı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı bir önceki aya göre 0,1 puan gerileyerek 74,9 oldu.
  • Konut satışları Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %25,1 oranında artarak 130.274 oldu. İlk defa satılan konutların payı %47,3 oldu. Bir önceki ay bu oran %46,8 idi.
  • OECD Türkiye’nin 2016 büyüme tahminini %3,9’dan %2,9’a ve 2017 tahminini ise %3,7’den %3,3’e düşürdü. OECD’nin ülke notunda ülkede jeopolitik gelgitlere rağmen makroekonomik politikaların destekleyici olduğu ancak TL’deki değer kaybının desteklediği ve bazı AB ülkelerine artan ihracatın, turizm gelirlerindeki kaybın gölgesinde kaldığı belirtildi.

DÜNYA EKONOMİSİ

  • OECD Küresel Ekonomik Görünüm raporunu açıkladı. OECD Genel Sekreteri Angel Gurria’nın “Düşük Büyüme Tuzağı” başlıklı sunumu ile tanıtılan raporda, küresel ekonominin düşük büyüme tuzağına düştüğü ancak mali politikalar ile büyümenin tekrar toparlanacağı belirtildi. Küresel ekonomik büyüme tahmini 2016 için %2,9, 2017 için %3,3 olarak açıklandı.
  • Avrupa Merkez Bankası, siyasi belirsizliklerin Euro Bölgesi’nin finansal istikrarını riske soktuğunu açıkladı. AMB’den yapılan açıklamada Euro Bölgesi’nde bulunan 19 ülkenin ticaret savaşları, yüksek enflasyon ve ABD’deki faiz oranlarının artışından büyük oranda etkilenebileceği belirtildi.
  • İlk çeyrekte %0,7 ve ikinci çeyrekte %0,4 oranında büyüyen Alman ekonomisi üçüncü çeyrekte %0,2 büyüme oranı açıkladı. Sermaye yatırımlarının azalmasının bu durumda etkili olduğu açıklandı.
  • İngiltere’nin üçüncü çeyrek büyüme oranı %0,5 olarak açıklandı. İkinci çeyrekte %0,9 büyüyen ekonominin Brexit sonrası bu oranda büyümesi beklentileri geçti.
  • Japonya’da Ekim ayında da üst üste sekizinci ay tüketici fiyatlarının gerilemesi (bir önceki yılın aynı ayına göre %0,4 gerileme) ülkenin halen deflasyondan çıkmaktan uzak olduğuna işaret etti.
 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum