Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

BİGA'DA IŞIKELİ POMAK KÜLTÜR EVİ AÇILACAK

Biga Pomaklar Derneği Başkanı İrfan Çınar, bir kafede düzenlediği basın toplantısında, TANAP MEİS destekli Biga Işıkeli Pomak Kültür Evi Projesi ile Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı destekli "Kültürler Barıştır, Kültürler Geçmişimizdir" projesini gazetecilere tanıttı.

BİGA'DA IŞIKELİ POMAK KÜLTÜR EVİ AÇILACAK
22 Nisan 2019 - 11:48

Çınar, 2014 yılından bu yana Işıkeli köyünü Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak için çalıştıklarını söyledi.

Köyün nohut kahvesini tanıtmak için projelere başladıklarını ifade eden Çınar, "TANAP'tan aldığımız 187 bin liralık destekle eski sağlık ocağını devletten kiraladık, tadilatını gerçekleştirdik. Okuma tezgahlarını koyarak hem Işıkeli köyüne, hem de Biga'ya çok önemli katma değer sağlayacak tesis haline getirdik. 29 Nisan'da açılışımızı yapacağız." dedi.

Çınar, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı destekli Kültürler Barıştır, Kültürler Geçmişimizdir Projesi ile de Pomak kültürünü araştırdıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ecdadımız diyebileceğimiz Bulgaristan ve Yunanistan'daki soydaşlarımızı araştırmak, oradaki kültürümüzün ne durumda olduğunu öğrenmek için Avrupa Birliğine başvurduk. Kabul edildi. Bu projeyle yaptığımız çalışmaları geçen hafta sonlandırdık. İlk ayağımız Yunanistan oldu. Yunanistan'da İskeçe'ye bağlı Şahinköy ve Ilıca köylerini ziyaret ettik, çok güzel izlenimler elde ettik. Gittiğimiz yerlerde herkes bizi Türkçe konuşarak karşıladı. Küçük, büyük herkes Türkçe konuşuyor, kültürlerini çok güzel korumuşlar. Türklük bilincini camileriyle, sokaklarıyla, evleriyle, kahveleriyle yaşatmışlar. Sonra Bulgaristan'a geçtik. Bulgaristan'da da aynı şekilde kültürümüzün köklerini aradık. Bulgaristan'da da Yunanistan'da da gördüğümüz her yerde kültür devam ediyor. Kültürler bir şekilde yaşıyor."

YORUMLAR

  • 0 Yorum