Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

AFAD AFETLERE HAZIR OL SLOGANIYLA SEFERBERLİK BAŞLATTI

Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) Levent Yılmaz 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 20. yıldönümü ve 2019 yılının Afetlere Hazırlık Yılı olarak ilan edilmesi nedeniyle açıklamalarda bulundu.

AFAD AFETLERE HAZIR OL SLOGANIYLA SEFERBERLİK BAŞLATTI
17 Ağustos 2019 - 10:34

1999 yılında meydana gelen depremin ülkemizde yaşanan en acı felaketlerden biri olduğunu söyleyen AFAD Müdürü Yılmaz; “17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen, binlerce vatandaşımızın hayatını kaybetmesine ve on binlerce insanımızın da yaralanmasına yol açan Marmara Depremi, ülkemizde yaşanan en acı felaketlerden biri olarak tarihteki yerini almıştır.

AFAD olarak yeni bir 17 Ağustos felaketi daha yaşamamak için birçok proje ve çalışma gerçekleştiriyoruz. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ile AFAD koordinasyonunda ilimizdeki tüm kurum ve kuruluşlarımız, yerel yönetimlerimiz ve STK’larımızla birlikte sıfırıncı dakikadan itibaren afetlere müdahale ediyoruz.

Afet önleme ve zararlarını azaltma çabaları kapsamında halkımızın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi için çalışıyoruz. Bu çerçevede toplumun her kesimine köylerde, okullarda, sivil toplum kuruluşlarında, kamu ve özel sektör kuruluşlarında afet bilinci eğitimleri ve tatbikatlar düzenliyoruz. Son 1 yıl içinde 30 binin üzerinde vatandaşımıza ilk 72 saat, temel afet bilinci, temel yangın bilgisi, acil durumlarda bina tahliyesi ve hafif arama kurtarma hakkında eğitimler verdik. Afetlere dirençli bir Çanakkale hedefliyoruz. Her vatandaşımızın afetler nedeniyle meydana gelebilecek tehlikelerin farkında olması, riskleri azaltmak için önlemler alması ve hazırlıklı olması gerekir. Ailemizi, okulumuzu, işyerimizi, şehrimizi ancak hepimiz afetlere karşı hazırlıklı olursak güvende tutabiliriz. Afet ve acil durumlara karşı önlemleri almaya mecbur değil bir anlamda mahkûm olduğumuzu ve her zaman olası afetlere karşı hazırlıklı olmamız gerektiğini unutmadan, afet bilincini geliştirmeliyiz.

Ülkemizde can ve mal kaybına neden olan felaketlerin yaşanmaması temennisiyle 17 Ağustos depreminde hayatını kaybetmiş bütün vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.” dedi.

2019 yılının AFAD Başkanlığınca “Afetlere Hazırlık Yılı” ilan edilmesi hakkında da açıklamalar yapan AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz; “AFAD olarak toplumda afetler olmadan önlem alma anlayışını geliştirmek için insana temas eden projeler ve çalışmalar yürütmeyi sürdürüyoruz. Bu doğrultuda Türkiye'de afetlere hazırlık kültürünün yerleşmesi ve toplumda afet olmadan önlem alma anlayışının gelişmesi için AFAD Başkanlığımız tarafından 2019 yılı afetlere hazırlık yılı olarak ilan edildi.

Kriz yönetimi kurumu olmaktan çıkıp kriz ve risk yönetimi kurumu olmayı hedefleyen AFAD Başkanlığımızca afetlere hazırlık yılı kapsamında, her ay belirlenecek bir tema ile #Afetlere Hazır Ol çağrısı yapılması, bireylerin afet yönetimine katılmasının sağlanması için AFAD GÖNÜLLÜLÜK SİSTEMİ kurulması, afet yönetiminde görev almak isteyenlerin (Kamu, özel sektör ve STK ekipleri) standartlara göre yetkilendirilmesini hedefleyen AFET AKREDİTASYON SİSTEMİ oluşturulması, toplumun tüm kesimlerinin görüş ve önerilerinin afet yönetimine yansıtılması amacıyla AFET RİSKLERİNİN AZALTILMASI PLATFORMU oluşturulması, afet tehlike ve risklerini şehir şehir analiz edebilen AFET RİSK AZALTMA SİSTEMİNİN (ARAS) kullanılması ve düzenlenecek olan AFET VE ACİL DURUM TATBİKATLARI yoluyla eksiklerin giderilmesine çalışılması şeklinde 6 stratejik adım belirlenmiş ve uygulamaya alınmıştır.

12 ayda, 12 temayı kapsayan afetlere hazırlık yılı ile toplumda önlem alma kültürünü önceleyen zihinsel dönüşümü gerçekleştirmek için AFAD olarak önemli bir adım atıyoruz. Bu doğrultuda vatandaşlarımıza 12 ay boyunca "Afetlere hazır ol" çağrısının yapılacağı çok sayıda faaliyet ve etkinlik planladık.

Afet Risklerini Anlamak, Afet Çantası, Toplanma Alanları, Afet Sigortası, Bina Güvenliği, Gönüllü Ol, Yangın, Afet Anı, Tatbikatlar, Afete Hazır Türkiye gibi temaları kapsayan Afetlere Hazırlık Yılı, sadece AFAD'ın değil, her bir bireyin, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşunun yapması gereken çalışmaları içeriyor.

Bölgemizde ve ilimizde afet risklerimizin oldukça fazla olduğunu dikkate alarak, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, özel sektör kuruluşlarının ve sivil toplum kuruluşlarının planlama sürecine katılmalarının afet meydana gelmeden önce gerekli tedbirlerin alınması hususuna büyük katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Afetlere hazırlık kültürünün yerleşmesi için başlatılan afetlere hazırlık yılı kapsamında yakın bir tarihte ilimizde masa başı ve saha tatbikatı yapmayı planlıyoruz.

6 Şubat 2017 tarihinde Ayvacık’ta meydana gelen deprem, planlı ve plansız alanlardaki mevcut yapı stokumuzun önemli bir kısmının depreme dayanıksız olduğunu ve acilen güçlendirilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Bu nedenle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımız tarafından yapı stoklarının incelenmesine ve iyileştirilmesine yönelik olarak çalışmalar yapılmalıdır. İlimiz genelinde yapılacak çalışmalarla risk teşkil eden yapılar tespit edilmeli, acil yıkılması gereken binalar varsa bunlar vakit kaybetmeden yıkılmalıdır. AFAD olarak bu doğrultuda hazırlanacak tüm projelere destek ve katkı sağlamaya hazırız.

Ayrıca, ilimizde kişi başına düşen yeşil alan miktarının 2 metrekare olduğu hepimizin malumudur. Yerel yönetimler tarafından imara açılan yeni yerleşim yerlerinde toplanma, barınma ve kalıcı yerleşim alanları tasarlanmalı, yeni parklar kurularak kişi başına düşen yeşil alan miktarı artırılmalı ve bu alanlar afet anında toplanma alanı ve geçici barınma alanı olarak düzenlenmelidir. Depremin ne zaman meydana geleceğini bilmiyoruz, tahmin de edemeyiz ama neler yapmamız ve ne tür önlemler almamız gerektiğini biliyoruz.” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum